Δένδιας: Η κυβέρνηση θα τηρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών – Ετοιμάζεται συνάντηση Ζάεφ με Μητσοτάκη

Δένδιας: Η κυβέρνηση θα τηρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών – Ετοιμάζεται συνάντηση Ζάεφ με Μητσοτάκη
Μετά τις τοποθετήσεις των βουλευτών όλων των κομμάτων η επιτροπή εξωτερικών συνέχισε τη συνεδρίαση της κεκλεισμένων των θυρών, όπου ο Νίκος Δένδιας είπε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Δένδιας στη δευτερολογία του αναφερόμενος στην συμφωνία των Πρεσπών τόνισε πως η κυβέρνηση θα τηρήσει τη συμφωνία από τη στιγμή που έχει ψηφιστεί από την προηγούμενη Βουλή και είναι πια μια διεθνής συμφωνία.

Aνέφερε ότι η Ελλάδα θα παρακολουθεί την πιστή εφαρμογή και την ερμηνεία της από την πλευρά του γειτονικού κράτους ενώ πρόσθεσε ότι κατά την συνάντηση που είχε με τον υπουργό εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νικόλα Ντιμιτροφ του δήλωσε ότι η πορεία της γειτονικής χώρας προς την ευρωπαΐκή ένωση περνά μέσα από την αυστηρή εφαρμογή της συμφωνίας. Εφόσον η γειτονική χώρα δεν συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την συμφωνία τότε και η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες που έχει προκειμένου να συμφωνήσει ή όχι στην ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως προς το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο κ. Δένδιας τόνισε ότι είναι υπέρ του συνεχούς διαλόγου με την Τουρκία χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η χώρα μας απεμπολεί έστω και στο ελάχιστο τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Σχεδιάζεται συνάντηση Μητσοτάκη-Ζάεφ στη Νέα Υόρκη

Τετ α τετ με τον πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ σχεδιάζεται να έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη.

Η συνάντηση των δύο, εφόσον κλειδώσει, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η ΝΔ όσο ήταν στην αντιπολίτευση ήταν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία και καταψήφισε στη Βουλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πεί στην ΔΕΘ για την Συμφωνία των Πρεσπών:

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι κυρωμένη και δεν αλλάζει κατά το δοκούν. Eίχα θέσει όλους τους βουλευτές προ των ευθυνών τους. Eίχα πει ότι εάν η Συμφωνία ψηφιστεί και κυρωθεί δύσκολα αλλάζει. Tην βρήκαμε και την κληρονομήσαμε. Αυτό που χρειάζεται η Βόρεια Ελλάδα είναι ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα. Μίλησα για προστασία των μακεδονικών προιόντων, μίλησα για το brand της Μακεδονίας. Όταν ακούει ο άλλος Μακεδονία θα πρέπει να ακούει τη δική μας Μακεδονία. θα πρέπει να υποστηρίξουμε τη δική μας πολιτιστική κληρονομιά. Δεν έχει προβλεφθεί κάποια συνάντηση με τον Ζάεφ. Προφανώς και θα τον συναντήσω.»