Δέσμευση Μπάιντεν για στήριξη στο Ισραήλ – Η Χαμάς μιλά για σχεδόν 500 νεκρούς στο νοσοκομείο της Γάζας

Δέσμευση Μπάιντεν για στήριξη στο Ισραήλ – Η Χαμάς μιλά για σχεδόν 500 νεκρούς στο νοσοκομείο της Γάζας
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει τυφλά το Ισραήλ και πως είναι συνεργός σε αυτές τις σφαγές» τονίζει η Χαμάς.

Τη δέσμευση των ΗΠΑ στο Ισραήλ για συνεργασία ώστε να αποφευχθεί «περαιτέρω τραγωδίας» για τους πολίτες -κατά την δωδέκατη ημέρα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς με χιλιάδες νεκρούς- υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με εσάς και τους εταίρους μας σε ολόκληρη την περιοχή για να αποφύγουμε περαιτέρω τραγωδία για τους αθώους πολίτες», είπε.

Στο πλευρό του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε ότι η χώρα του «θα κάνει ό,τι μπορεί» για να μην πληγούν πολίτες.

«Είμαι θλιμμένος και σοκαρισμένος για την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας. Και με βάση αυτά που είδα, φαίνεται ότι αυτό πραγματοποιήθηκε από την αντίπαλη πλευρά», είχε δηλώσει κατά την άφιξή του στο Τελ Αβίβ ο Τζο Μπάιντεν στο πλευρό του πρωθυπουργού του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον θα προσφέρει ό,τι χρειάζεται στο Ισραήλ ώστε να αμυνθεί απέναντι στην οργάνωση Χαμάς.

«Πρέπει να κρατήσουμε στο μυαλό μας ότι η Χαμάς δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο του παλαιστινιακού λαού και δεν του φέρνει παρά δεινά», πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν την επομένη της επίθεσης στο νοσοκομείο της Γάζας με εκατοντάδες θύματα.

«Οι Αμερικανοί κλαίνε μαζί σας», είπε ο Μπάιντεν στον Νετανιάχου.

Το Ισραήλ επιρρίπτει την ευθύνη για την επίθεση στην Ισλαμική Τζιχάντ, επικαλούμενο στοιχεία. Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ.

Η Χαμάς κατά του Μπάιντεν

Από την πλευρά της, η Χαμάς σχολίασε την επίσκεψη και τις δηλώσεις του Μπάιντεν στο Ισραήλ λέγοντας πως «το γεγονός πως ο Αμερικανός πρόεδρος υιοθετεί την ισραηλινή εκδοχή, κυρίως εκείνην στο θέμα της σφαγής του νοσοκομείου επιβεβαιώνει πως η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει τυφλά το Ισραήλ και πως είναι συνεργός σε αυτές τις σφαγές».

Στο μεταξύ, ο Οσάμα Χαμντάν, αξιωματούχος της Χαμάς, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στον Λίβανο πως οι ΗΠΑ και οι δυτικές χώρες που υποστηρίζουν το Ισραήλ «φέρουν πλήρη ευθύνη για τον πόλεμο εναντίων αμάχων στη Γάζα».

Οι νεκροί στο νοσοκομείο και η έκκληση του ΠΟΥ

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, ο Άσραφ Αλ-Κίντρα, ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωση ότι 471 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και πάνω από 314 τραυματίστηκαν στο «ισραηλινό μακελειό», όπως το χαρακτήρισε, στο νοσοκομείο Αλ-Άχλι Αλ-Άραμπι.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε σήμερα το Ισραήλ και τη Χαμάς να σταματήσουν κάθε επίθεση σε υποδομές υγείας.

«Ζητάμε τουλάχιστον να σταματήσουν όλες οι επιθέσεις κατά υποδομών υγείας», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε σε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δευτερευόντως, πρέπει να προστατευθούν οι άμαχοι, τα παιδιά, και τρίτον, πρέπει να επιτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει από τη Ράφα στο εσωτερικό της Γάζας, διότι όλες μας οι προμήθειες έχουν ήδη τη βάση τους εκεί, αλλά τα σύνορα δεν έχουν ανοίξει ακόμα», πρόσθεσε ο ίδιος, δηλώνοντας «πολύ ανήσυχος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ