Deutsche Bank: Η Bank of Japan θέτει σε λειτουργία το ιαπωνικό τείχος του χρήματος

Deutsche Bank: Η Bank of Japan θέτει σε λειτουργία το ιαπωνικό τείχος του χρήματος
Οι Ιάπωνες επενδυτές ήδη προβαίνουν σε πωλήσεις των παγκόσμιων περιουσιακών τους στοιχείων, ιδίως ομολόγων… και αγοράζουν γεν

Πού εντοπίζεται ο μεγαλύτερος και πιο διαρκής αντίκτυπος στην αγορά μετά την έκπληξη της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας (Bank of Japan – BoJ) αυτή την εβδομάδα; Κατά την άποψή της Deutsche Bank είναι απλό: το ιαπωνικό γεν, που ενισχύεται. 

Οι Ιάπωνες επενδυτές ήδη προβαίνουν σε πωλήσεις των παγκόσμιων περιουσιακών τους στοιχείων, ιδίως ομολόγων. 

Τα στοιχεία ροών χαρτοφυλακίου Ιαπωνίας δείχνουν ρευστοποιήσεις ρεκόρ στα ξένα ομόλογα τους τελευταίους δώδεκα μήνες. 

Ιστορικά, αυτό θα είχε οδηγήσει σε ροές επαναπατρισμού και σε ενίσχυση του γεν. Αλλά αυτό δεν συνέβη καθώς οι Ιάπωνες συσσώρευσαν μετρητά στις υπεράκτιες περιοχές. 

Σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, μόνο σε δολάρια υπήρξε συσσώρευση 100 δισ. υπολοίπων τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Αυτό εξηγεί γιατί το γεν αποδυναμώθηκε δραματικά το 2022: η χαλάρωση της BoJ και οι τεχνητά χαμηλές αποδόσεις στα ιαπωνικά ομολογα εμπόδισαν τον επαναπατρισμό των Ιαπώνων.

Aλλαγή πολιτικής

Μια αλλαγή πολιτικής της BoJ οδηγεί φυσικά στην ακόλουθη ροή κεφαλαίων: Οι Ιάπωνες αγοραστές είναι ήδη overweight σε μετρητά (δολάρια) και θα τα χρησιμοποιήσουν για να αγοράσουν γεν και ιαπωνικά ομόλογα, αφού οι αποδόσεις αυξάνονται. Κατ’ επέκταση, η προσαρμογή της εγχώριας (και ξένης) αγοράς ομολόγων είναι πιθανό να αποδειχθεί αρκετά εύρυθμη. 

Περαιτέρω, ο μεγαλύτερος αντίκτυπος αφορά πιθανόν την αγορά συναλλάγματος. «Υποδεικνύουμε εδώ και καιρό την πολιτική της BoJ ως παράγοντα αδυναμίας του γιεν. Η μετατόπιση πολιτικής της BoJ (παρά τους ισχυρισμούς του κυβερνήτη Kuroda για το αντίθετο) θα πρέπει να αρχίσει να θέτει σε λειτουργία το ιαπωνικό τείχος του χρήματος. Υπάρχουν πολλά να κινηθούν» καταλήγει η Deutsche Bank.