Ο απόλυτος αιφνιδιασμός από την Bank of Japan: Στο 0,5% το εύρος στόχου για το ιαπωνικό 10ετές

Ο απόλυτος αιφνιδιασμός από την Bank of Japan: Στο 0,5% το εύρος στόχου για το ιαπωνικό 10ετές
Photo: pixabay.com
Ο άμεσος αντίκτυπος στο γεν ήταν σημαντικός…

Αιφνιδιαστική αλλαγή στην πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων των ιαπωνικών ομολόγων ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, επιτρέποντας πλέον να τυγχάνουν διαπραγμάτευσης στο ανώτατο όριο του 0,50%.

Και παρότι ο πρόεδρος της τράπεζας Kuroda έχει απευθύνει ρητή προειδοποίηση ότι δεν πρόκειται για αύξηση επιτοκίων, η λείανση των εικασιών για περαιτέρω εξομάλυνση εκ μερους της BoJ το 2023 δεν θα είναι εύκολη. Η ισοτιμία USD/JPY ενδέχεται να «σπάσει» κάτω από το όριο 130,00 γεν. 

Εύλογα, οι αγορές κλονίστηκαν…, καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε μια εκπληκτική αλλαγή στην πολιτική της για τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων (YCC). Το εύρος στόχου για το 10ετές JGB διευρύνθηκε στο +/- 0,50%, έναντι 0,25% προηγουμένως, επιτρέποντας ουσιαστικά υψηλότερα επιτόκια στο τρέχον πληθωριστικό περιβάλλον. Η κίνηση συνοδεύτηκε από αύξηση του ποσού των αγορών JGB, από 7,3 τρισ. γεν τον μήνα σε 9 τρισ. γεν.

Όπως προειπώθηκε, ο άμεσος αντίκτυπος στο γεν ήταν σημαντικός, με το ιαπωνικό νόμισμα να υποχωρεί κατά περίπου 3,0% έναντι του δολαρίου και επί του παρόντος να διαπραγματεύεται γύρω στα 133,00 γεν ανά δολάριο. 

Οι αγορές τώρα αξιολογούν εάν η σημερινή ανακοίνωση είναι ουσιαστικά ένα πρώτο βήμα προς μια ευρύτερη διαδικασία εξομάλυνσης της πολιτικής στην Ιαπωνία.

Παρεμπιπτόντως, υπάρχει κίνδυνος οι εικασίες για ακόμη υψηλότερα επιτόκια JGB το 2023 να διαχυθούν σε ομόλογα και μετοχές (όπως έγινε σήμερα).