Deutsche Bank: Οι εκλογές εκτοξεύουν τα ελληνικά assets – Πρώτο στον κόσμο το ΧΑ τον Μάιο 

Deutsche Bank: Οι εκλογές εκτοξεύουν τα ελληνικά assets – Πρώτο στον κόσμο το ΧΑ τον Μάιο 
Photo:
Oι ελληνικές εκλογές οδήγησαν τα ελληνικά assets σε σημαντική υπεραπόδοση, λέει η Deutsche Bank.

Στην υψηλότερη θέση σε ό,τι αφορά τον πίνακα των αποδόσεων των διεθνών αγορών περιουσιακών στοιχείων τοποθετείται το ελληνικό χρηματιστήριο τον Μάιο του 2023, σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank. 

Όπως επισημαίνει, οι ελληνικές εκλογές οδήγησαν τα ελληνικά assets σε σημαντική υπεραπόδοση, με τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών να σημειώνει τον Μάιο άνοδο +12,4%. Τον ίδιο δρόμο της υπεραπόδοσης, ακολούθησαν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, με το spread των ελληνικών 10ετών να μειώνεται κατά 38 μονάδες βάσης, σε 150 μονάδες βάσης, έναντι των γερμανικών ομολόγων, μέχρι το τέλος Μαΐου.

Έτσι, το ελληνικό χρηματιστήριο διανύει το 2023 από μία πολύ καλή βάση, κόντρα στο πτωτικό κλίμα των διεθνών αγορών, σημειώνοντας αύξηση 13,9% το α’ τρίμηνο, μετά μάλιστα από ένα πολύ πτωτικό Μάρτιο (-6,3%), και +31,8% σε ετήσια βάση, που είναι η κορυφαία επίδοση στον κόσμο το 2023.

Στη δεύτερη θέση έρχεται και πάλι ο αμερικάνικος NASDAQ με κέρδη 24,1% και ακολουθεί ο ρωσικός ΜΟΕΧ κοντά στο 20%, και με άνοδο άνω του 10% ο ιταλικός FTSE MIB, ο ιαπωνικός Nikkei, ο γερμανικός DAX και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατά τ’ άλλα, όπως επισημαίνει ο επενδυτικός οίκος, ενθουσιασμός επικρατεί για την έκρηξη των αξιογράφων που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη και τον κλάδο της τεχνολογίας, γενικότερα, με τον δείκτη NASDAQ να σημειώνει άνοδο +5,9% και τον δείκτη FANG+ +17,2%. Αυτή η τάση αποτυπώθηκε και στην Ευρώπη, όπου ο Τεχνολογικός Δείκτης STOXX σημείωσε άνοδο +8,1%. 

Σημειώνεται πως ο NASDAQ, σε ετήσια βάση, είναι ένας από τους δείκτες με τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των κύριων μετοχικών δεικτών, έχοντας σημειώσει άνοδο +24,1% κατά τη διάρκεια του έτους μέχρι στιγμής.

Επίσης, καθώς οι επενδυτές έχουν αρχίσει να γίνονται πιο δύσπιστοι ως προς το ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια φέτος, το δολάριο ΗΠΑ είναι το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις τον Μάιο, με τον δείκτη δολαρίου να σημειώνει άνοδο +2,6%.

Οι χαμένοι 

Ο Μάιος «είδε» τα εμπορεύματα να δυσκολεύονται σε όλους τους τομείς, με τον δείκτη Commodity Spot του Bloomberg να υποχωρεί -6,0%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2021. Αυτές οι απώλειες παρατηρήθηκαν στην Ενέργεια, τα Μέταλλα και τα Γεωργικά προϊόντα. Για παράδειγμα, οι τιμές του πετρελαίου Brent (-8,6%) υποχώρησαν για 5ο συνεχόμενο μήνα, κλείνοντας στα 72,66 δολάρια/βαρέλι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσης, ως επί το πλείστον, τα κρατικά ομόλογα δυσκολεύτηκαν τον Μάιο. Τα αμερικανικά ομόλογα υποχώρησαν -1,2%, όπως και τα βρετανικά Gilt με πτώση -3,8%. Στην Ευρώπη οι αποδόσεις παρουσίασαν μικτές τάσεις, με τα κράτη της Ευρωζώνης να βλέπουν άνοδο +0,5%, αλλά μόνο χάρη στην απότομη ανάκαμψη στο τέλος του μήνα.

Σε ό,τι αφορά τις μετοχές, αν και υπήρχαν ορισμένες φωτεινές εξαιρέσεις όπως οι μετοχές τεχνολογίας και οι ελληνικές μετοχές, δεν ήταν ένας καλός μήνας. Για παράδειγμα, ο Παγκόσμιος Δείκτης MSCI υποχώρησε στην πραγματικότητα -0,9%, ενώ ακόμη και στις ΗΠΑ, όπου ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,4%, η σταθμισμένη έκδοσή του υποχώρησε -3,8%. Ορισμένες περιοχές παρουσίασαν μεγάλες απώλειες, με τον ευρωπαϊκό STOXX 600 να υποχωρεί -2,3%, ενώ ο Hang Seng υποχώρησε κατά -7,9%.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: