Deutsche Bank: Άλλο ένα πολύ καλό τρίμηνο για την Εθνική Τράπεζα – Η νέα τιμή στόχος

Deutsche Bank: Άλλο ένα πολύ καλό τρίμηνο για την Εθνική Τράπεζα – Η νέα τιμή στόχος
Η Eθνική Τράπεζα σημείωσε καθαρά κέρδη 260 εκατ. ευρώ

Άλλο ένα πολύ καλό τρίμηνο αποτελεσμάτων δημοσίευσε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τη γερμανική Deutsche Bank. Όπως επισημαίνεται, το α’ τρίμηνο του 2023 η Eθνική Τράπεζα σημείωσε καθαρά κέρδη 260 εκατ. ευρώ λόγω των καλύτερων από τις αναμενόμενες επιδόσεις, με τα έσοδα από τα NII (καθαρά έσοδα από τόκους) και τις συναλλαγές, να υποστηρίζονται από το χαμηλότερο του αναμενομένου κόστος και τις μειωμένες προβλέψεις, που όμως αντισταθμίζονται εν μέρει από την καταβολή υψηλότερων φόρων. 

«Ο δείκτης CET1 FL της Εθνικής επίσης βελτιώθηκε σημαντικά (86 μ.β. σε επίπεδο τριμήνου), φτάνοντας στο 16,5%. Παρά τη σταθερή απόδοση, η τράπεζα δεν έχει προβεί σε αναθεωρήσεις σε ό,τι αφορά τις προοπτικές (αυτό αναμένεται να συμβεί αργότερα μέσα στο έτος). 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, η διοίκηση είναι βέβαιη για τη μέλλουσα ανοδική της πορεία το 2023, κυρίως λόγω των NII και της βελτίωσης του κόστους κινδύνου» επισημαίνει η Deutsche Bank και προσθέτει:  «Σημειώνουμε ότι δεν πρόκειται να καταβληθεί μέρισμα το 2023 από τα κέρδη του 2022, παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη συγκεντρωθεί 20 μονάδες βάσης (λόγω της συντηρητικής στάσης της ρυθμιστικής αρχής σχετικά με τις πληρωμές μερισμάτων στον ελληνικό τραπεζικό τομέα επί του παρόντος). Ωστόσο, η πληρωμή είναι πλέον πιθανό να αντιστοιχεί στο 20% έως 30% των κερδών το 2024 (από τα κέρδη του 2023). Συνολικά, πιστεύουμε ότι αυτό το σύνολο αποτελεσμάτων δείχνει ότι η Εθνική έχει διατηρήσει για άλλη μια φορά την ισχυρή δυναμική της κερδοφορίας της. Ωστόσο, πιστεύουμε επίσης ότι κάποια σαφήνεια στους στόχους θα μπορούσε να βοηθήσει τη μετοχή».

Σε αυτό το πλαίσιο, η τιμή στόχος που δίνει η Deutsche Bank είναι στα 6,15 ευρώ (buy).

Τα NII έφτασαν στα 497 εκατ. ευρώ (περίπου + 12% πριν από τη συναίνεση), σημειώνοντας αύξηση κατά περίπου 18% σε τριμηναία βάση και +73% σε ετήσια βάση. Οι τριμηνιαίες επιδόσεις ενισχύθηκαν από την εκκρεμή συνεισφορά των εξυπηρετούμενων δανείων το τρίμηνο, λόγω της σημαντικής ανόδου του NIM, ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων.

Το NIM για τον όμιλο αυξήθηκε κατά +48 μ.β., σε 260 μ.β. το α’ τρίμηνο. Η απόδοση των NII υποστηρίχθηκε επίσης από το χαρτοφυλάκιο σταθερού εισοδήματος, το οποίο αντισταθμίστηκε εν μέρει από μια ελαφρά αύξηση στο κόστος των καταθέσεων, καθώς η νέα παραγωγή προθεσμιακών καταθέσεων έφτασε σε κόστος τις 120 μ.β. και το μέσο συνολικό beta καταθέσεων μόλις 7% το α’ τρίμηνο του 23. Ωστόσο, περαιτέρω αντίθετοι άνεμοι προς το NII μπορούν να φανούν υπό το φως των πρόσθετων εκδόσεων MREL (απαιτούνται για την κάλυψη του κενού των 90 μ.β. για την επίτευξη του στόχου του 22,7% το 2023) και της αλλαγής στο μείγμα καταθέσεων.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι καθαρές προμήθειες ανήλθαν στα 87 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από προμήθειες (εκτός από τον αντίκτυπο από την απόκτηση επιχειρήσεων από εμπόρους) ήταν σταθερά σε επίπεδο τριμήνου και +11% ετησίως, αντανακλώντας καλύτερες τάσεις, ιδίως σε κάρτες και πληρωμές.

Τα κόστη ύψους 201 εκατ. ευρώ ήταν σημαντικά χαμηλότερα από τις προσδοκίες κατά περίπου -9% (περίπου -9% σε επίπεδο τριμήνου και +5% ετησίως).

Ποιότητα περιουσιακών στοιχείων: Οι προβλέψεις ήταν επίσης ελαφρώς χαμηλότερες από τη συναίνεση, με κόστος κινδύνου περίπου 70 μ.β. το α’ τρίμηνο. Τα NPEs παρέμειναν ως επί το πλείστον αμετάβλητα στο τρίμηνο (5,2%). Για ολόκληρο το έτος, οι ροές NPE αναμένεται να είναι περίπου 350 εκατ. ευρώ, αλλά οι τρέχουσες τάσεις δείχνουν πολύ χαμηλότερο αριθμό. 

Τα καθαρά κέρδη ύψους 260 εκατ. ευρώ ήταν πάνω από τις εκτιμήσεις, κυρίως λόγω των εσόδων και του χαμηλότερου από το αναμενόμενο κόστος. Οι προβλέψεις επίσης μειώθηκαν. Ωστόσο, αυτό αντισταθμίστηκε κάπως από τους υψηλότερους φόρους το τρίμηνο.

Ο δείκτης CET1 FL της Εθνικής αυξήθηκε κατά 86 μ.β. στο τρίμηνο, στο 16,65%, και ενισχύθηκε κυρίως από τη δημιουργία οργανικών κεφαλαίων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: