Deutsche Bank: Πώς η Ελλάδα κατάφερε να επιβιώσει από την ενεργειακή κρίση

Deutsche Bank: Πώς η Ελλάδα κατάφερε να επιβιώσει από την ενεργειακή κρίση
epa08315593 An exterior view of the Deutsche Bank at the popular Koenigsallee in Duesseldorf, Germany, 23 March 2020. Deutsche Bank temporarily closes around 200 branches for their customers from Tuesday 24 March 2020 due to the corona pandemic. According to the disease control centre of the Robert Koch Institute, the number of coronavirus COVID-19 cases in Germany has exceeded the 26,000 mark on Monday noon 23 March 2020. EPA/SASCHA STEINBACH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
H Ιταλία και η Ελλάδα έχουν το χαμηλότερο χρέος ιδιωτικού τομέα στον ανεπτυγμένο κόσμο

Τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα κατάφερε να επιβιώσει από τις πολυκρίσεις που ταλανίζουν τη σύγχρονη δραστηριότητα αναφέρει η Deutsche Bank.

Όπως επισημαίνεται, στην καλοκαιρινή Αθήνα, οι τιμές των κατοικιών, μετά την COVID, «τρέχουν» με +40%, το επιχειρηματικό κλίμα ανακάμπτει και η επενδυτική ατμόσφαιρα αποπνέει αισιοδοξία… Ανάλογη ατμόσφαιρα επικρατεί και στο Μιλάνο. Πώς γίνεται αυτό διερωτάται ο ελληνικής καταγωγής αναλυτής της γερμανικής τράπεζας George Saravelos.

Αλήθεια, πώς κατάφεραν η Ιταλία και η Ελλάδα να επιβιώσουν, δεδομένου ότι βιώσαμε και βιώνουμε τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση στην Ιστορία της Ευρώπης, τον ταχύτερο κύκλο νομισματικής σύσφιξης στα χρονικά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την αποχώρηση του πρωθυπουργού Draghi – και όλα αυτά σε λιγότερο από έναν χρόνο;

Η απάντηση είναι απλή: η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν το χαμηλότερο χρέος ιδιωτικού τομέα στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Ήταν σχεδόν αδύνατο να πειστούν οι επενδυτές πέρυσι ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια πάνω από το 3% και να μην υπάρξει ευρωπαϊκή κρίση.

Ομοίως, είναι δύσκολο να υποστηρίξουμε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια στο 4% φέτος – παρόλο που η ανεργία στην Ευρώπη βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά και, από την άλλη, οι μετοχές και ο πληθωρισμός βρίσκονται σε υψηλά ρεκόρ.

Ωστόσο, οι επενδυτές που εστιάζουν στο χρέος του δημόσιου τομέα κινδυνεύουν να παραπλανηθούν. Το δημόσιο χρέος της Σουηδίας είναι μόνο το 40% του ΑΕΠ, ωστόσο η οικονομία της είναι η πιο αδύναμη στην ΕυρώπηΤο ελληνικό δημόσιο χρέος είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη, αλλά η οικονομία της Ελλάδας είναι η ισχυρότερη.

«Το χρέος του ιδιωτικού τομέα είναι η βασική μεταβλητή που πρέπει να προσέξουμε σε αυτόν τον κύκλο. Η αυστηροποίηση της ΕΚΤ έχει μικρό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. Γιατί;

Με απλά λόγια, «ελάχιστοι Ιταλοί ή Έλληνες έχουν στεγαστικό δάνειο»… άρα η απόκτηση κατοικίας από τους Έλληνες είναι πλέον άπιαστο όνειρο», καταλήγει η Deutsche Bank.