Deutsche Bank: Το Χρηματιστήριο Αθηνών στην κορυφή των assets τον Ιανουάριο

Deutsche Bank: Το Χρηματιστήριο Αθηνών στην κορυφή των assets τον Ιανουάριο
epa03976225 (FILE) A file photo dated 13 September 2010 of the headquarters of Deutsche Bank looming against the sky in Frankfurt am Main, Germany. The European Union is imposing fines totalling 1.7 billion euros (2.3 billion dollars) on six financial institutions for manipulating interest-rate benchmarks, the bloc's executive announced 04 December 2013. Germany's Deutsche Bank faces the stiffest penalty with a total fine of 725 million euros, followed by France's Societe Generale with 446 million euros and Britain's RBS with 391 million euros. The US lenders JP Morgan and Citigroup face fines between 70 and 80 million euros, while the British broker firm RP Martin was hit with a 247,000-euro fine. Britain's Barclays and Switzerland's UBS escaped fines for blowing the whistle on the rate-rigging cartels. EPA/BORIS ROESSLER *** Local Caption *** 50430177 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ξεπέρασε σε κέρδη τους μεγαλύτερους χρηματιστηριακούς δείκτες του κόσμου το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την απόδοσή του, σύμφωνα με την Deutsche Bank, να αγγίζει το +5%, την ίδια στιγμή που ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street S&P 500 και ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκαν στο -5% και στο -9%, αντίστοιχα.

Σημειώνεται πως ο βιομηχανικός δείκτης Dow ήταν και αυτός αρνητικός (-3,8%), ενώ επίσης υστέρησαν ο γερμανικός DAX (-2,6%), ο ιταλικός MIB (-1,6%) και ο ισπανικός IBEX (-0,6%).

Κατά τ’ άλλα, όπως αναφέρει η γερμανική τράπεζα, η αλήθεια είναι ότι την προσοχή της αγοράς μονοπώλησαν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της Fed αλλά και των άλλων κεντρικών τραπεζών.

Ως εκ τούτου, υπό τον φόβο αύξησης των επιτοκίων, τα περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν κίνδυνο, σημείωσαν εν γένει τη χειρότερη απόδοσή από τον Μάρτιο του 2020, όταν δηλαδή ξέσπασε η πανδημική κρίση του κορωνοϊού. Η πίστη δυσκολεύτηκε και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, όπως και παραδοσιακά επενδυτικά καταφύγια όπως τα κρατικά ομόλογα (π.χ. το αμερικανικό δεκαετες έφτασε στο 1,9% ενώ το γερμανικό bund πλέον τυγχάνει διαπραγμάτευσης σε θετική περιοχή) και τα πολύτιμα μέταλλα. 

Στον αντίποδα, λόγω κυρίως της ουκρανικής κρίσης, η οποία επηρεάζει άμεσα την Ενέργεια, το αργό Brent να ξεπέρασε τα 90 $/βαρέλι τον Ιανουάριο για πρώτη φορά από το 2014. 

Κρυπτονομίσματα

Τέλος, σύμφωνα με την Deutsche Bank, ο Ιανουάριος ήταν πολύ κακός μήνας για τα κρυπτονομίσματα καθώς συνεχίστηκε το selloff από τα τέλη του 2021. Το Bitcoin έκλεισε τον μήνα με περαιτέρω πτώση -17,0%, ενώ το XRP (-26,5%), το Ethereum (-27,3%) και το Litecoin (-25,3%) υπέστησαν επίσης σημαντικές απώλειες.