Deutsche Bank: Το ελληνικό χρηματιστήριο στις πρώτες θέσεις των assets που υπεραπέδωσαν τον Μάρτιο

Deutsche Bank: Το ελληνικό χρηματιστήριο στις πρώτες θέσεις των assets που υπεραπέδωσαν τον Μάρτιο
epa04676027 A pedestrian walks by a branch of Deutsche Bank in Frankfurt Main, Germany, 23 March 2015. According to reports, the Deutsche Bank' faces profound changes. The most radical suggestion in the current debate about the future orientation of Germany's largest bank is the separation of the entire retail banking segment. EPA/FRANK RUMPENHORST Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με κέρδη της τάξης του 9,2% τον Μάρτιο του 2021 και 6,9% από τις αρχές της χρονιάς, το Ελληνικό Χρηματιστήριο ξεχωρίζει με τις επιδόσεις του, έπειτα από την εντυπωσιακή ανάκαμψη που ακολούθησε το μεγάλο sell-off του Ιανουαρίου του 2021 (-7,4%), σύμφωνα με όσα αναφέρει η Deutsche Bank.

Τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία πιθανώς έχουν λάβει ώθηση από μια σειρά από παράγοντες φέτος όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και η άνοδος της τουριστικής δραστηριότητας.

Κατά τ’ άλλα, οι χρηματοπιστωτικές αγορές σημείωσαν μεικτά πρόσημα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, με 20 από τα 38 περιουσιακά στοιχεία του δείγματος που εξετάζει η γερμανική τράπεζα να παρουσιάζουν θετική απόδοση. Υποστηρικτικοί καταλύτες στάθηκαν η πρόοδος των προγραμμάτων εμβολιασμού και το κολοσσιαίο δημοσιονομικό πακέτο στήριξης των ΗΠΑ, ύψους 1,9 τρισεκ. δολ.

Τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, όπως ο χρυσός και τα ομόλογα του δημοσίου των ΗΠΑ κάθε άλλο παρά ενθουσίασαν. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς έχει αυξηθεί κατά 87 μονάδες βάσης σε σχέση με την περίοδο που ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε την προεδρία της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, το δ’ τρίμηνο του 2016. Στον αντίποδα βρέθηκε το πετρέλαιο.

Ανοδικά κινήθηκαν οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες, με τον DAX (+ 9,4%), τον FTSE MIB (+ 11,3%) και τον STOXX 600 (+ 8,4%) να ξεχωρίζουν. Οι τράπεζες πρωτοστάτησαν χάρη στις υψηλότερες αποδόσεις, με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στον δείκτη STOXX 600 να παρουσιάζουν απόδοση + 20,3% το α’ τρίμηνο. Στις ΗΠΑ, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε ελαφρά επιβράδυνση, με κέρδη +6,2% για τον μήνα Μάρτιο.

Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί η ακραία διολίσθηση που παρουσίασε η λίρα λόγω των επιλογών του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan, με πτώση -10,0% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τον Μάρτιο, όπως επισημαίνει η Deutsche Bank.

Τέλος, το bitcoin αυξήθηκε για 6ο συνεχή μήνα και 4ο τρίμηνο στη σειρά, καταγράφοντας άνοδο +30,3% τον Μάρτιο και + 103,3% σε τριμηνιαία βάση.