Deutsche Βank: Οι αγορές υποεκτιμούν τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού

Deutsche Βank: Οι αγορές υποεκτιμούν τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού
epa08315593 An exterior view of the Deutsche Bank at the popular Koenigsallee in Duesseldorf, Germany, 23 March 2020. Deutsche Bank temporarily closes around 200 branches for their customers from Tuesday 24 March 2020 due to the corona pandemic. According to the disease control centre of the Robert Koch Institute, the number of coronavirus COVID-19 cases in Germany has exceeded the 26,000 mark on Monday noon 23 March 2020. EPA/SASCHA STEINBACH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι επενδυτές ενδέχεται να έχουν μακροπρόθεσμες αρνητικές αποδόσεις τόσο στις μετοχές όσο και στα ομόλογα, λέει η Deutsche Βank.

Οι αγορές υποεκτιμούν τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού τύπου δεκαετίας του 1970, ανέφερε σε έρευνά της η Deutsche Βank, προειδοποιώντας ότι οι επενδυτές ενδέχεται να έχουν μακροπρόθεσμες αρνητικές αποδόσεις τόσο στις μετοχές όσο και στα ομόλογα.

Ο πληθωρισμός πυροδότησε ένα sell-off στην αγορά φέτος, με τον S&P 500 να είναι -25% από τα ιστορικά υψηλά του Ιανουαρίου. 

Ορισμένοι «ταύροι» της αγοράς αναμένουν χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων, που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν ένα ράλι πριν από το τέλος του έτους – αλλά αυτοί οι επενδυτές υποτιμούν τον κίνδυνο να εδραιωθεί ο πληθωρισμός στην οικονομία, προειδοποίησε ο αναλυτής της Deutsche, Henry Allen.

«Οι αγορές αγνοούν το γεγονός ότι κινδυνεύουμε να παγιδευτούμε σε μια παρατεταμένη στασιμοπληθωριστική δυναμική τύπου δεκαετίας του 1970, η οποία θα απαιτούσε μεγαλύτερες επιτοκιακές αυξήσεις. Εάν επαναληφθεί η εμπειρία της δεκαετίας του 1970, οι επενδυτές θα αντιμετωπίσουν μια παρατεταμένη περίοδο αρνητικών πραγματικών αποδόσεων τόσο για τα ομόλογα όσο και για τις μετοχές» είπε ο Allen, ο οποίος επεσήμανε το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε «διογκωμένος» για σημαντικό μέρος του τρέχοντος έτους, με τον ονομαστικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να σκαρφαλώνει σε υψηλό 41 ετών στο 9,1% τον Ιούνιο και να υποχωρεί μόλις στο 8,2% τον Σεπτέμβριο. 

Αυτοί οι δείκτες είναι «σοβαρά κακά νέα», είπε ο Allen, καθώς όσο περισσότερο ο πληθωρισμός παραμένει ψηλά, τόσο πιο πιθανό είναι να εδραιωθούν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στην οικονομία. 

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η πολιτική της Fed δεν είναι ακόμη αρκετά περιοριστική για να ελέγξει τον πληθωρισμό. Παρά τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων φέτος, είπε ο αναλυτής της Deutsche Bank. «Όπως και στη δεκαετία του 1970, φαινομενικά παροδικοί κραδασμοί διατήρησαν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι θα συμβούν περισσότερα» προσέθεσε.