Χαμηλά διετίας για τις παγκόσμιες μετοχές

Χαμηλά διετίας για τις παγκόσμιες μετοχές
epa10237832 The Spanish Stock Exchange in Madrid, Spain, 12 October 2022. The Spanish stock market opens with a fall of 0.14 percent on September's PPI in the US. EPA/Altea Tejido Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι επενδυτές αναμένουν νέα μεγάλη αύξηση επιτοκίων από τη Fed και μιλούν ξεκάθαρα για ύφεση.

Σε χαμηλά διετίας βρέθηκαν την Πέμπτη οι μετοχές σε όλο τον κόσμο, με το γεν Ιαπωνίας να βυθίζεται σε επίπεδα που γυρίζουν πίσω στο 1998, με τους επενδυτές να αναμένουν νέες επιθετικές ανακοινώσεις της Fed όσον αφορά την επερχόμενη αύξηση επιτοκίων και το επίπεδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Μάλιστα, με βάση τις τελευταίες ανακοινώσεις, ο δομικός πληθωρισμός της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη σκαρφάλωσε σε υψηλό 40 ετών.

Οι παγκόσμιες αγορές βρίσκονται ήδη σε ένα αρνητικό σπιράλ εβδομάδων, με την άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ απλώς να σταματούν για λίγο τη μεγάλη πτώση των μετοχών.

Την ίδια στιγμή το δολάριο «καλπάζει» ενώ και στη Βρετανία η κατάσταση άλλαξε μετά από την αποκάλυψη ότι το Λονδίνο αναμένεται να κάνει πίσω σε μερικά από τα μέτρα μείωσης φόρων που ανακοίνωσε η νέα κυβέρνηση.

Ο μεγαλύτερος φόβος των αγορών έχει να κάνει με το γεγονός πως η διαρκής αύξηση επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες θα οδηγήσει σε ύφεση. Μάλιστα, όσον αφορά τον πληθωρισμό, στη Γερμανία ήδη ο δείκτης για τον Σεπτέμβριο έφτασε το 10,9% σε ετήσια βάση και σχεδόν το 10% στη Σουηδία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το αμερικανικό δεκαετές ομόλογο έφτασε σήμερα ακόμη και το 3,9%, για να πέσει μετά από λίγο στο 3,8%.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα προβλέψεις των αγορών, η Fed αναμένεται να ανακοινώσει νέα ενίσχυση του βασικού της επιτοκίου κατά 75 μονάδες βάσης.

Μεγάλη ανησυχία

Στην Ασία φάνηκαν τα πρώτα σημαντικά δείγματα αδυναμίας της ημέρας, με τον Nikkei να σημειώνει απώλειες 0,6% και τον Kospi της Νότιας Κορέας να είναι στο -1,8%. Ο δείκτης Hang Send του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 1,9%.

Την ίδια στιγμή το δολάριο βρίσκεται σε υψηλό 24 ετών έναντι του γεν Ιαπωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ