D&G όπως… Deal & Gain;

D&G όπως… Deal & Gain;

Το μετέωρο «βήμα» του διάσημου ιταλικού οίκου μόδας Dolce & Gabbana.

Τελικά, η ζωή δεν είναι τόσο Dolce, ειδικά όταν σου «σκάει»…Gabbana! Και το διάσημο ιταλικό δίδυμο της μόδας, D&G, το έμαθε αυτό για τα καλά, μέσα από τις πρόσφατες περιπέτειές του με την δίωξη οικονομικού εγκλήματος και την Δικαιοσύνη.

Τώρα, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται να βάλουν μέχρι και λουκέτο στην «χρυσή» επιχείρησή τους -με κέρδη 1,1 δισ. ευρώ για το 2012- εάν το εφετείο στο Μιλάνο επικυρώσει την πρωτόδικη καταδίκη τους στην καταβολή 400 εκατ. ευρώ για ελλιπή φορολογική δήλωση.

«Δεν κάναμε τίποτα το κακό και δεν δεχόμαστε να μας σταυρώνουν σαν να είμαστε κλέφτες. Διότι απλούστατα δεν είμαστε», διαμηνύουν οι διεθνώς καταξιωμένοι μόδιστροι, μέσα από ένα ορυμαγδό συνεντεύξεων που παραχώρησαν, μέσα στο τελευταίο 48ωρο, σε δεκάδες ξένα ΜΜΕ.

«Εάν χάσουμε την υπόθεση και πρέπει να πληρώσουμε», είπαν στην Corriere della Sera, «θα αναγκαστούμε να κλείσουμε την επιχείρησή μας».

Όμως, 28 χρόνια αφότου έφτιαξαν…ραφή-ραφή τον διάσημο οίκο μόδας, οι σχεδιαστές Ντομένικο Ντόλτσε και Στέφανο Γκαμπάνα κάθε άλλο παρά δείχνουν αποφασισμένοι να «κρεμάσουν» τις βελόνες.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, για παράδειγμα, κατέβασαν για τρεις μέρες ρολά στα εννέα καταστήματά τους στο Μιλάνο -μεταξύ αυτών μπαρ και εστιατόρια- κρεμώντας στις εισόδους καρτέλες όπου αναγραφόταν: «Κλειστόν λόγω αγανάκτησης».  Εντείνοντας δε τις πιέσεις, έκαναν ολοσέλιδες καταχωρήσεις στις δύο μεγαλύτερες ιταλικές εφημερίδες και στην International Herald Tribune, διατρανώνοντας ότι δεν θα ανεχτούν «τις συνεχείς ύβρεις και συκοφαντίες» από τα ΜΜΕ, τους εισαγγελείς και τις ιταλικές οικονομικές αρχές!

Διαβάστε: Στον κόσμο του Λάπο όλα είναι αλλιώς

Ειδικά οι τελευταίες τους είχαν βάλει στο «μάτι» εδώ και περίπου μια εξαετία, με την υπόνοια της φοροδιαφυγής. Οι υποψίες επιβεβαιώθηκαν το 2010, όταν διαπιστώθηκε ότι οι D&G ίδρυσαν το 2004 την εταιρία holding Gado Srl στο Λουξεμβούργο, όπου ο εταιρικός φόρος είναι μόλις 4%. Στην Gado «πούλησαν» …κοψοχρονιά την «χρυσή» επωνυμία τους ένατι 360 εκατ. ευρώ -στο 1/3 της τότε εμπορικής αξίας της- κι έκτοτε συνέχισαν κανονικά την επιχειρηματική δραστηριότητά τους από το Μιλάνο, απαλλαγμένοι από τον βαρύ ιταλικό εταιρικό φόρο του 37%. Ήταν μία «ραφιναρισμένη φοροδιαφυγή», είπαν δικαστικές πηγές, που στέρησε το ιταλικό δημόσιο από έσοδα 800 εκατ. ευρώ!

Τελικά, τον Απρίλιο επεβλήθη στους D&G χρηματικό πρόστιμο 343,4 εκατ. ευρώ, συν τους τόκους, για αποφυγή δήλωσης 200 εκατ. ευρώ σε δικαιώματα, ενώ ο δικαστής άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο κατασχέσεων μετοχών της D&G και στοιχείων ενεργητικού.

Τον Ιούνιο ο Ντομένικο και ο Στέφανο καταδικάστηκαν, για την ίδια υπόθεση, σε ποινή φυλάκισης ενός έτους και οχτώ μηνών με αναστολή.

Φυσικά, τον λόγο έχουν τώρα οι εφέσεις. Όμως, αυτή που τους «καίει» περισσότερο, γράφουν οι New York Times, είναι η έφεση επί έτερης καταδίκης, με την επιβολή χρηματικού προστίμου 40 εκατ. ευρώ στην Gado, για αποφυγή καταβολής φόρων στο ιταλικό δημόσιο. Και για την έκβαση αυτής ειδικά της έφεσης, οποιαδήποτε άλλη τελεσίδη καταδίκη του διδύμου για την ίδια υπόθεση, θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο και να αποδειχθεί -το λιγότερο- καταστροφική…

Μοιραία, λοιπόν, όλα τα ενδεχόμενα θα είναι για καιρό ακόμη στο τραπέζι. «Δεν απειλούμε ότι θα κλείσουμε τον οίκο για να ασκήσουμε ψυχολογική πίεση», είπε στην Corriere o Στέφανο Γκαμπάνα, ειδικά «με τυχόν απόλυση των εργαζομένων μας». Υπολογίζεται ότι 3.000 άτομα απασχολούνται μόνο στις 250 μπουτίκ, που οι D&G διατηρούν σε 40 χώρες.

Διαβάστε: Χρήμα που πετάει

Εν μέσω της βαθιάς ύφεσης στη Ιταλία, ωστόσο, η δημαρχία του Μιλάνο ήδη κουνά «λευκό πανί». Ένας δημοτικός σύμβουλος, που προ ημερών διαλαλούσε ότι η ιταλική συμπρωτεύουσα «δεν έχει ανάγκη από φοροφυγάδες για την προβολή της», ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς δημόσια συγγνώμη στους D&G.

Κι αυτοί με τη σειρά τους ανακοίνωσαν ότι τελικά θα αποδεχθούν την πρόσκληση του μιλανέζου δημάρχου, Τζουλιάνο Πιζαπία, για μία συντάντηση όπου «θα λυθούν οι παρεξηγήσεις».  Το επιστέγασμα αυτής λέγεται ότι θα είναι η παραχώρηση ενός κεντρικού σημείου της πόλης, για να παρουσιάσει το σχεδιαστικό δίδυμο τη νέα του κολεξιόν…

Ωστόσο, αυτό κάθε άλλο παρά θα είναι και το happy end. Τις προάλλες, ο …όχι και τόσο «Ξέγνοιαστος Καβαλάρης», Πίτερ Φόντα, μήνυσε τους D&G, αξιώνοντας αποζημίωση 3 εκατ. δολαρίων για τη συλλογή τους με μπλουζάκια «Easy Rider», εμπνευσμένα από την εμβληματική ταινία του ’70.

Την ίδια ώρα, στους διαδρόμους του Παρισιού οργιάζουν οι φήμες ότι αρκετοί από τους γαλλικούς οίκους μόδας -όπως η LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA- καταστρώνουν σχέδια εξαγοράς της Dolce & Gabbana. Πόσο μάλλον τώρα που η αγορά πολυτελών προϊόντων αναμένεται να πάρει τα πάνω της στις αναδυόμενες οικονομίες, κυρίως της νοτιοανατολικής Ασίας.