Το διαδίκτυο ως εργαλείο βελτίωσης της ζωής μας

Το διαδίκτυο ως εργαλείο βελτίωσης της ζωής μας

Μεγάλες οι απαιτήσεις του ελληνικού κοινού για τεχνολογικό εκσυγχρονισμό ιδιωτικών και δημόσιων δομών.

Κλείστε τα μάτια και φανταστείτε τη ζωή σας χωρίς Internet. Χωρίς να μπορείτε να ενημερωθείτε για τα νέα του κόσμου, να επικοινωνήσετε με τους φίλους σας, με συγγενείς ακόμα και με συνεργάτες  χωρίς να είστε αναγκασμένοι να ανεβοκατεβαίνετε τους ορόφους του γραφείου.

Σίγουρα είναι δύσκολο. Κανείς δε μπορεί να φανταστεί πλέον τη ζωή του χωρίς αυτό το «παράθυρο» στον έξω κόσμο που ακούει στο όνομα «Διαδίκτυο». Το Internet  απομακρύνθηκε από την αρχική του μορφή που ήθελε να περιμένεις ώρες πίσω από έναν υπολογιστή και πλέον φέρνει σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα εκατομμύρια δεδομένα μπροστά στα μάτια σου. Στον υπολογιστή σου, στη ταμπλέτα σου, στο κινητό σου.

Πριν από 25 χρόνια, ο Αμερικανός εφευρέτης του κινητού τηλεφώνου Μάρτιν Κούπερ -εργαζόμενος τότε της Motorola- δε θα μπορούσε να προβλέψει πως μια συσκευή που ζύγιζε τότε ένα κιλό θα επηρέαζε τόσο τις ζωές μας σήμερα.

Πόσο τελικά μπορεί να βελτιώσει η καλή χρήση της τεχνολογίας το βιοτικό επίπεδο της Ελλάδας;

Αυτό, ακριβώς, ήταν και το θέμα της έρευνας του ELTRUN, το εργαστήριο ηλεκτρονικού εμπορίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και της Ericsson – τα αποτελέσματα της οποία συζητήθηκαν στις 10 Φεβρουαρίου στο Impact Hub Athens.

Διαβάστε ακόμη: Το Διαδίκτυο ως Εκλογικό εργαλείο!

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ μήπως αυτή η αλόγιστη για κάποιους χρήση του Διαδικτύου μπορεί να βελτιώσει τη ζωή των Ελλήνων στη δύσκολη αυτή, λόγω κρίσης, περίοδο αλλά και στο μέλλον; Μπορεί αυτό να επιτευχθεί σε απλά πράγματα καθημερινής χρήσης που αφορούν οικογένειες, πολίτες και επαγγελματίες;

Οι ειδικοί έδωσαν τις απαντήσεις.

Το ερευνητικό κέντρο προσπάθησε να καταγράψει τις απόψεις ενός μεγάλου μέρους των Ελλήνων πολιτών, 1040 στον αριθμό, για το πώς μπορεί η καλή χρήση της τεχνολογίας να βελτιώσει τη δημόσια και ιδιωτική ζωή. Να αναλύσει το ρόλο της τεχνολογίας μέσα στη κρίση και κατά πόσο ιδιώτες και επαγγελματίες χρησιμοποιούν τις τεχνολογίες ώστε να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της κρίσης. Από τον Νοέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013 οι ενδιαφερόμενοι πήραν μέρος στην online έρευνα.

Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε έγινε εκτεταμένη χρήση του όρου «Δικτυωμένη Κοινωνία». Στη Δικτυωμένη Κοινωνία η συνδεσιμότητα θα αποτελέσει αφετηρία για νέους τρόπους καινοτομίας συνεργασίας και κοινωνικοποίησης. Πρόκειται για τη δημιουργία ελευθερίας, χειραφέτησης και ευκαιριών με σκοπό να μεταμορφωθούν η βιομηχανία και η κοινωνία και ταυτόχρονα να βοηθήσει στην εύρεση λύσεων για τη μεγαλύτερη οικονομική πρόκληση με την οποία είναι αντιμέτωπη η κοινωνία.

Διαβάστε ακόμη: Πώς θα αλλάξουν τα κινητά την πρόσβαση στο διαδίκτυο;

Με το 64% του ποσοστού της δειγματοληπτικής έρευνας να είναι άντρες και το 34% γυναίκες, οι περισσότεροι εκ των οποίων μεταξύ 25-34 ετών (38%) και απόφοιτοι ΑΕΙ / ΤΕΙ (42%), οι ερωτηθέντες έδωσαν τις δικές τους απαντήσεις σχετικά με την καλή χρήση της τεχνολογίας.

Τις σημαίνει όμως καλή χρήση; Η καλή χρήση συνεπάγεται διαφάνεια, νέες υπηρεσίες, αποτελεσματικότητα και ανάπτυξη.

Πριν προσχωρήσουμε στα αποτελέσματα της έρευνας, ας ρίξουμε μια ματιά στη σημερινή «interlinked» εικόνα της Ελλάδας. Η συντριπτική πλειονότητα χρησιμοποιεί καθημερινά τη τεχνολογία και νιώθει ήδη εξοικειωμένη και πρόθυμη να τη χρησιμοποιήσει περαιτέρω.

Συγκεκριμένα, το 73% των ερωτηθέντων χρησιμοποιούν για περισσότερες από τέσσερις ώρες ημερησίως το διαδίκτυο, ενώ εξίσου υψηλό είναι το ποσοστό για εκείνους που ξεπερνάνε τις έξι ώρες online μέσα στο 24ωρο. Και αν αυτό το ποσοστό φαίνεται «φυσιολογικό», δεδομένου πως μια μεγάλη μερίδα των ερωτηθέντων μπορεί να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο μέσα στο εργασιακό οκτάωρο, τα νούμερα των χρηστών κινητών με internet ξαφνιάζουν.

Το 69% της έρευνας δήλωσε πως χρησιμοποιεί τη συσκευή του κινητού του για να συνδεθεί στο Internet όσο βρίσκεται μέσα στο σπίτι, ενώ το 55% από αυτούς χρησιμοποιούν το κινητό για να παραμείνουν συνδεδεμένοι όση ώρα βρίσκονται σε χώρους αναψυχής (όπως καφετέριες, εστιάτορα, κλπ.).

Διαβάστε ακόμη: Άνω του 90% των ελληνικών εταιρειών με πρόσβαση στο Διαδίκτυο

Η έρευνα διερωτήθηκε για άλλες υπηρεσίες που το κοινό θα επιθυμούσε να έχει πρόσβαση online. Οι απαντήσεις ποικίλες. 71% από αυτούς θα ήθελαν να πληρώνουν τους μηνιαίους λογαριασμούς από το κινητό, 69% θα ήθελαν να χρησιμοποιούν το κινητό για να κλείνουν εισιτήρια για μεταφορές και το 57% θα ήθελε να περαιώνει τις υποχρεώσεις του προς το Δημόσιο μέσω χρήσης κινητού.

Μπορεί η χρήση της τεχνολογίας να βελτιώνει την ιδιωτική ζωή, δεσπόζουσα όμως θέση παίζει η χρήση του Διαδικτύου και στη δημόσια ζωή – γεγονός που αποτελεί και κύριο μέλημα για τη μελλοντική ανάπτυξη.

Η αξιοποίηση της τεχνολογίας θα επιφέρει βελτιώσεις στη διασύνδεση και την πρόσβαση στην εκπαίδευση, την οργάνωση του συστήματος Υγείας, τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των ΜΜΜ και τις εμπορικές συναλλαγές.

Αναλυτικότερα, η καλή χρήση της τεχνολογίας θα μπορούσε να βελτιώσει τη κατάσταση σε τομείς όπως: την άμεση ενημέρωση για το χρόνο άφιξης λεωφορείων, τραμ, μετρό κλπ (78% των ερωτηθέντων) αλλά και στην ενημέρωση ου επιβατικού κοινού για τυχόν καθυστερήσεις στα δρομολόγια (76%). Ακόλουθα, το 79% υποστήριξε πως η χρήση της τεχνολογίας θα μπορούσε να συνεισφέρει στη καταγραφή προβλημάτων της πόλης με καταγγελίες και επισημάνσεις, το 74% στην άμεση ενημέρωση και ανταπόκριση των αιτημάτων του πολίτη ενώ το συντριπτικό 85% υποστήριξε πως θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στην έκδοση και προμήθεια δημοσίων εγγράφων και πιστοποιητικών χωρίς να χρειάζεται η φυσική παρουσία στις Δημόσιες Υπηρεσίες.

Το 87% των απαντήσεων έδειξαν την ανάγκη για τη δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής που θα σου επιτρέπει να κλείνεις ιατρικά ραντεβού, ενώ το 67% δήλωσε πως θα ήθελε να έχει ένα online πιστοποιημένο ηλεκτρονικό ευρετήριο με πληροφορίες για εφημερεύοντα φαρμακεία, νοσοκομεία κλπ.

Διαβάστε ακόμη: Ο Έλληνας αγρότης αλλάζει 

Αν κοιτάξει κάποιος εις βάθος τα αποτελέσματα θα διαπιστώσει πως η πλειονότητα του κοινού είναι δυσαρεστημένη από τη ποιότητα των υποδομών και των υπηρεσιών στις οποίες έχει πρόσβαση. Το αισιόδοξο 93% πιστεύει πως η δικτυωμένη κοινωνία και η καλή χρήση της τεχνολογίας μπορεί να αλλάξει τις ζωές των πολιτών και το 91% πιστεύει εξίσου στην οικονομική βελτίωση της χώρα.

Τι προσδοκίες έχει όμως ο Ελληνικός λαός από την αύξηση της καλής χρήσης της τεχνολογίας; Η τεχνολογία πρέπει να αξιοποιηθεί με σκοπό να βελτιώσει τις υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες από τις δημόσιες αρχές, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ώθηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη ανάγκη για αξιοποίηση της τεχνολογίας βρίσκεται σύμφωνα με το 71% των ερωτηθέντων «στις Δημόσιες Υπηρεσίες», 60% απήντησαν «στην εκπαίδευση» και το 49% πιστεύει πως μεγαλύτερη ανάγκη υπάρχει «στον τομέα της Υγείας». Οι κατεξοχήν γραφειοκρατικές υπηρεσίες, όπως η ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ, ήταν η απάντηση του 72% των ερωτηθέντων για τους χώρους που χρήζουν βοήθειας, ενώ οι κοινωνικές ασφαλιστικές υπηρεσίες πολιτών βρέθηκε ως απάντηση στο 79% του δείγματος.

Στον τομέα των startups, ο οποίος γνωρίζει σήμερα μεγάλη άνθηση, το 65% δήλωσε πως η καλή χρήση θα έχει πολύ σημαντική επίδραση, το ίδιο όμως και στη παιδεία, στις δημόσιες αρχές και τις εταιρείες (63%).

Όπως δήλωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας Γεώργιος Δουκίδης, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, «οι Έλληνες πολίτες έχουν πλέον ισχυρή θετική άποψη για τη «δικτυωμένη κοινωνία» και την ώριμη προσδοκία ότι η σημαντικότερη συνέπεια των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών θα είναι οι νέες καινοτόμες επιχειρήσεις (startups)».

Εν κατακλείδι, τα αποτελέσματα της έρευνας μπορούν να συμπτυχθούν σε τρία βασικά σημεία. Πρώτον, την αναντιστοιχία μεταξύ ωριμότητας των χρηστών και αξιοποίησης της τεχνολογίας για τη παροχή δημοσίων αγαθών από τη πλευρά του κράτους, δεύτερον το υψηλό ποσοστό των πολιτών που πιστεύουν στην επιχειρηματικότητα και θεωρούν πως η τεχνολογία μπορεί να είναι η λύση στην κρίση και σε τομείς όπως η παιδεία και η υγεία, και τέλος η αλλαγή στην αντίληψη του κόσμου σχετικά με τη πρόσβαση και τα δικαιώματα στη δημόσια ζωή και για να αλλάξει ο κόσμος.