Διακοπές αλλιώς… στην COVID-19 εποχή

Διακοπές αλλιώς… στην COVID-19 εποχή
Λουόμενοι κάνουν μπάνιο στην παραλία Αρβανιτιά στο κέντρο του Ναυπλίου, Κυριακή 24 Μαΐου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι φετινές διακοπές θα είναι για όλους μια πρωτόγνωρη εμπειρία, αφού στη βαλίτσα με τον ρουχισμό, τα μαγιό και τα αντηλιακά οι τουρίστες θα χρειαστεί να συμπεριλάβουν οπωσδήποτε μάσκες, γάντια και αντισηπτικά.​

Αν και διστακτικοί, υπό τον φόβο ενός δεύτερου κύµατος της πανδηµίας, οι λάτρεις των ταξιδιών δίνουν ψήφο εµπιστοσύνης στην Ελλάδα, που µε µαεστρία χειρίστηκε την υγειονοµική κρίση, και δηλώνουν έτοιµοι να απολαύσουν το ελληνικό καλοκαίρι, τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις.

Η επαναλειτουργία της τουριστικής βιοµηχανίας, έστω και καθυστερηµένα, συνιστά απόδειξη επιστροφής σε µια κανονικότητα η οποία χαρακτηρίζεται από νέους όρους και δεδοµένα, µε έµφαση στην ασφάλεια, την πρόληψη και την υπευθυνότητα.

Για τους επαγγελµατίες του τουρισµού, το 2020 θεωρείται χαµένη χρονιά από πλευράς εσόδων, ωστόσο, µε τη σωστή στρατηγική, µπορεί να αποτελέσει µια καλή βάση για την επόµενη σεζόν. Οι αγορές σταδιακά ανοίγουν, τα περιφερειακά αεροδρόµια της χώρας τίθενται σε λειτουργία και η τουριστική κίνηση δείχνει σηµάδια ανάκαµψης.

«Το αεροδρόµιο της Αθήνας βρίσκεται από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου στον επόµενο προορισµό του: αυτόν της υποδοχής περισσότερων πτήσεων και επισκεπτών από το εξωτερικό. Σε όλους τους χώρους και τις υποδοµές τηρούνται πιστά όλα τα µέτρα που υποδεικνύουν οι ευρωπαϊκές και οι εθνικές υγειονοµικές αρχές. Ο Διεθνής Αερολιµένας έχει µεριµνήσει για την προστασία των επιβατών και των εργαζοµένων, µε όλα τα ενδεδειγµένα µέτρα που συνιστούν ένα ασφαλές περιβάλλον: από τον προσεκτικό καθαρισµό και την απολύµανση χώρων και επιφανειών και τον σωστό κλιµατισµό που παρέχει φρέσκο, ανανεούµενο αέρα, ως τη διευκόλυνση του ταξιδιώτη για την τήρηση κανόνων υγιεινής και προστασίας» αναφέρει στο Fortune η διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιµένα Αθηνών, Ιωάννα Παπαδοπούλου.

Σε περισσότερα από 300  σηµεία του αεροδροµίου υπάρχουν αντισηπτικά υγρά για την υγιεινή των χεριών, ενώ η χαρακτηριστική πράσινη σήµανση ενηµερώνει και υπενθυµίζει τακτικά στον επιβάτη τις νέες συνήθειες που αποσκοπούν στην προστασία, τη δική µας και των γύρω µας, όπως είναι η υποχρεωτική χρήση µάσκας –στο αεροδρόµιο και κατά την πτήση– και η τήρηση αποστάσεων. Επιπρόσθετα, το προσωπικό είναι εφοδιασµένο µε όλα τα µέσα ατοµικής προστασίας και υπάρχουν προστατευτικές επιφάνειες σε όλα τα σηµεία επαφής, όπως τα εκδοτήρια εισιτηρίων και τα γραφεία πληροφοριών.

Τα στοιχεία, πάντως, για την επιβατική κίνηση του Ιουνίου στο αεροδρόµιο της Αθήνας δείχνουν µια µείωση της τάξης του 87,9%, σε σχέση µε τον ίδιο µήνα πέρυσι, µε τον αριθµό των επιβατών να αγγίζει τις 316.000. Οι επιβάτες, τόσο των πτήσεων εσωτερικού όσο και των διεθνών πτήσεων, κατέγραψαν µείωση της τάξης του 75,4% και 93,4%, αντίστοιχα.

Τα κλειστά ξενοδοχεία και η αγορά της Αγγλίας

Στην Κω, οι αεροπορικές πτήσεις έρχονται γεµάτες, αλλά είναι λιγότερες σε αριθµό από τις µισές συγκριτικά µε πέρυσι, ενώ το 40% των ξενοδόχων του νησιού έχουν πάρει την απόφαση να µην ανοίξουν. «Crash test» για την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν θα αποτελέσει η κίνηση των κρατήσεων από τη Μεγάλη Βρετανία, που αντιπροσωπεύει το 30% των τουριστών του νησιού, αγορά η οποία παραµένει, προς το παρόν, κλειστή. Κοινή παραδοχή όλων των επιχειρηµατιών του τουρισµού είναι πως από τα τέλη Ιουλίου, οπότε θα έχουν ανοίξει τα περιφερειακά αεροδρόµια και θα έχει αυξηθεί ο αριθµός των πτήσεων, θα έχουµε µια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία του τουριστικού µας προϊόντος.

Για µουδιασµένη αγορά, η οποία σιγά σιγά θα ανακάµψει και θα βρει τα πατήµατά της, κάνει λόγο ο Μηνάς Χατζηµιχαήλ, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω. Όπως λέει, οι ξενοδόχοι έχουν πάρει ζεστά τον ρόλο τους και φροντίζουν να ενηµερώνουν τον τουρίστα, µε το που πατάει το πόδι του στο νησί, για τα µέτρα που έχουν λάβει τα ξενοδοχεία, αλλά  και για την ατοµική ευθύνη που του αναλογεί. Μάλιστα, πολλά ξενοδοχεία δίνουν στους τουρίστες να υπογράψουν σχετικές φόρµες που λένε ότι έλαβαν γνώση των κανονισµών και ότι δεν θα ζητήσουν αποζηµίωση σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποιο κρούσµα εντός του ξενοδοχείου. «Θα έλεγα πως οι τουρίστες δεν είναι τόσο επιφυλακτικοί όσο περιµέναµε. Βγαίνουν και κυκλοφορούν κανονικά στα µαγαζιά. Μας λένε ότι νιώθουν ασφαλείς στην Ελλάδα, ίσως και περισσότερο από ό,τι στη χώρα τους.  Σε ό,τι αφορά την Κω, είναι ασφαλής διότι διαθέτει και νοσοκοµείο και καλά ξενοδοχεία, τα οποία έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα µέτρα και τις πιστοποιήσεις COVID-19» τονίζει ο Μηνάς Χατζηµιχαήλ. Η τουριστική κίνηση στο νησί διαµορφώνεται στο 10% µε 15%, θυµίζοντας Απρίλιο. Oι πρώτοι που έσπευσαν να κλείσουν διακοπές ήταν οι Γερµανοί, οι Ολλανδοί, οι Βέλγοι, οι Αυστριακοί, οι Ελβετοί οι Τσέχοι και οι Πολωνοί. Και αν κάποιοι περίµεναν ότι το Airbnb θα είχε αυξηµένη ζήτηση, λόγω της ιδιωτικότητας που προσφέρει, η πραγµατικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Σύµφωνα µε τον κ. Χατζηµιχαήλ, η πτώση στη βραχυχρόνια µίσθωση είναι κατακόρυφη, καθώς ο κόσµος στρέφεται σε οργανωµένα ξενοδοχεία, διότι προτιµά τη σιγουριά, από το να πάρει ο ίδιος το ρίσκο.

«Εάν όλα πάνε καλά και δεν υπάρξει νέο ξέσπασµα της πανδηµίας, θεωρώ ότι θα έχουµε µία µέτρια τουριστική χρόνια. Σε κάθε περίπτωση βαδίζουµε σε τεντωµένο σκοινί. Όποιο ξενοδοχείο ανοίγει παίρνει τροµερά ρίσκα, καθώς πρέπει µε εναρµονιστεί µε πάρα πολλούς κανονισµούς και πρωτόκολλα. Για µένα αυτοί οι επιχειρηµατίες είναι ήρωες» καταλήγει.

Άδεια η Μύκονος τον Ιούλιο!

Αρκεί µια βόλτα στα σοκάκια της Μυκόνου, που άλλοτε πληµµύριζαν από κόσµο, προκειµένου να διαπιστώσει κανείς την τεράστια επίδραση του κορωνοϊού στο πιο δυνατό «χαρτί» της τουριστικής βιοµηχανίας της χώρας. Η πληρότητα του νησιού έχει υποχωρήσει κατά 25%, ενώ πολλά ξενοδοχεία θα παραµείνουν κλειστά κατά τη φετινή τουριστική σεζόν, καθώς οι ιδιοκτήτες τους θεωρούν ότι τα κόστη λειτουργίας θα είναι πολύ µεγαλύτερα από τα έσοδα, σε µια χρονιά που ξεκίνησε της µε ζηµίες λόγω της πανδηµίας και του lockdown. Την ίδια στιγµή, κλειστές παραµένουν οι αγορές της Αµερικής και της Μεγάλης Βρετανίας που θεωρούνται βασικές πηγές του µυκονιάτικου τουρισµού.

Εν αναµονή των εξελίξεων στη Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται και η Ζάκυνθος, αφού οι Βρετανοί αποτελούν το 60% του τουριστικού µείγµατος του νησιού, µε την αντιπρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιµελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) και πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά- Ζακύνθου, Χριστίνα Τετράδη, να τονίζει ότι η τουριστική κίνηση είναι µικρότερη του 20% και θυµίζει το άνοιγµα σεζόν που γίνεται στις αρχές Μαΐου.

Εάν, όπως λέει, τα πράγµατα κυλήσουν οµαλά, τότε, υπό προϋποθέσεις, ο Σεπτέµβριος θα είναι ένας δυνατός µήνας που θα αντισταθµίσει τις απώλειες. Στη Ζάκυνθο εκτιµάται ότι θα ανοίξει το 50% των ξενοδοχείων, τα οποία, µάλιστα, προκειµένου να προσελκύσουν πελάτες, λειτουργούν µε πάρα πολύ χαµηλές τιµές, κάνοντας προσφορά στην προσφορά, έτσι ώστε να δώσουν κίνητρα στους Tour Operators να φέρουν περισσότερο κόσµο.

«Δεν θα έλεγα ότι µιλάµε για «νοσοκοµειακές διακοπές», αλλά σίγουρα οι φετινές διακοπές θα είναι διακοπές µε ιδιαίτερη προσοχή. Όσοι ξένοι έχουν έρθει αυτήν τη στιγµή στη Ζάκυνθο µας ευχαριστούν για τον τρόπο διαχείρισης της όλης κατάστασης, αναγνωρίζοντας ότι επιχειρήσεις και εργαζόµενοι λειτουργούν κάτω από αντίξοες συνθήκες για να µπορούν οι τουρίστες να απολαύσουν τις διακοπές τους». Προσθέτει πως οι τουρίστες έρχονται µε γνώση ότι θα αντιµετωπίσουν ειδικούς τρόπους λειτουργίας, όµως µε λύπη διαπιστώνει πως, αν δεν υπάρχει η επίβλεψη από το προσωπικό για την τήρηση των κανόνων, εύκολα µπορεί να δηµιουργηθεί πρόβληµα.

Καταλήγει λέγοντας πως οι επιχειρηµατίες έχουν προνοήσει έτσι ώστε να αποφεύγονται φαινόµενα συνωστισµού και ουράς σε κοινόχρηστους χώρους και δη στο εστιατόριο.

«Αυτό που αλλάζει είναι ότι δίνουµε στον πελάτη περισσότερες εναλλακτικές. Εάν δεν θέλει να κάτσει στην τραπεζαρία µαζί µε τρίτους, µπορεί να εξυπηρετηθεί µέσω room service. Παράλληλα, στην παραλία, οι ξαπλώστρες απολυµαίνονται διαρκώς και δίνονται στον πελάτη συσκευασµένες πετσέτες µιας χρήσης. Το κόστος για απολυµαντικά, αντισηπτικά και έξτρα πετσέτες επιβαρύνει τα έξοδα µιας επιχείρησης κατά 20%» υπογραµµίζει η κυρία Τετράδη.

* Το κείμενο δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα.