Διακοπές υπό επιτήρηση για τη γαλλική κυβέρνηση

Διακοπές υπό επιτήρηση για τη γαλλική κυβέρνηση

«Σεμνά και ταπεινά» θα περάσουν τις μέρες της άδειάς τους οι Γάλλοι πολιτικοί.

Μόνον δεκαπέντε ημέρες. Χωρίς πολλά έξοδα και χωρίς προκλητικές συμπεριφορές και με τα μανίκια σηκωμένα. Κάπως έτσι έφυγαν οι γάλλοι υπουργοί της κυβέρνησης Ολάντ για διακοπές.

Το μήνυμα σαφές και απόλυτο. Μάλιστα, οι υπουργοί είναι υποχρεωμένοι να έχουν κατά νου, ότι η ξεκούρασή τους μπορεί να διακοπεί ανά πάσα στιγμή. Με το χαρτοφυλάκιο τους λοιπόν και τις βαλίτσες τους, οι Γάλλοι υπουργοί αποφάσισαν να κάνουν κηπουρική, να ασχοληθούν με το περπάτημα, να πάρουν τα βουνά και τις παραλίες, αλλά και να τελειώσουν τα βιβλία που συγγράφουν.

Ο αρχηγός του κράτους είναι «πληγωμένος» δημοσκοπικά, οπότε θέλει να αποδείξει ότι εκείνος κρατά καλά το τιμόνι του καραβιού και ολόκληρη η κυβέρνηση είναι στο κατάστρωμα.

Χαμηλό προφίλ
Όλα είναι ευαίσθητα στην Γαλλία της κρίσης. Για παράδειγμα η Γαλλίδα υπουργός  Πολιτισμού, Aurélie Filippetti φαίνεται ότι έμαθε καλά το μάθημά της μέτα το συμβάν των χριτουγεννιάτικων διακοπών της στον Άγιο Μαυρίκιο, που προκάλεσε τα χρηστά ήθη. Έτσι κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό τον τόπο των διακοπών της, που θα έχει πολύ χαμηλότερο μπάτζετ.

Η υπουργός Τουρισμού Sylvia Pinel, η υπουργός Γαλλοφωνίας Yamina Benguigui, αλλά και ο François Lamy, υπουργός Ισότητας, θα περάσουν το χρόνο των διακοπών τους με τις οικογένειες τους είτε στα εξοχικά τους, είτε προσκεκλημένοι σε σπίτια οικογενειακών φίλων τους.

Τo υπαρξιακό δίλημμα της Τεχεράνης

Ο δε υπουργός Οικονομικών Benoît Hamon, θα πάει για ορεινή πεζοπορία στα Πυρηναία που αποτελούν και τον τόπο καταγωγής του. Τα βουνά θα πάρει επίσης και η υπουργός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Genevieuve Fioraso, αλλά κατά Άλπεις μεριά. Μάλιστα εκεί έχει προσκαλέσει και τον συναδελφό της, υπουργό υπεύθυνο επί των κοινοβουλευτικών υποθέσεων, Alain Vidalies.

Ποδηλασία και κηπουρική θα κάνει ο Bernard Cazeneuve, υπουργός Προϋπολογισμού, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα τελείωσει επιτέλους και το βιβλίο που διαβάζει τον τελευταίο καιρό.

Ο υπουργός Εσωτερικών Manuel Valls θα περάσει τις διακοπές του μεταξύ Προβηγκίας και διαφόρων άλλων πόλεων που πρέπει να επισκεφθεί λόγω δουλειάς, ενώ δυο υπουργοί, αυτοί των Μεταφορών και Κοινωνικού Αποκλεισμού, είναι υποχρεωμένοι εκτός των διακοπών να επιλέξουν και το πρόσωπο που θα εκπροσωπήσει τους Σοσιαλιστές στις Δημοτικές Εκλογές στη Μασσαλία.

«Ψυχρός πόλεμος» ΗΠΑ-Ρωσίας λόγω Σνόουντεν

Τέλος, ο υπουργός Παραγωγικότητας, Arnaud Montebourg θα τελειώσει τη συγγραφή ενός βιβλίου, με πολιτικό περιεχόμενο και τίτλο «Η Επιστροφή του Κράτους», ενώ η υπουργός Υγείας Marisol Touraine είναι υποχρεωμένη εν μέσω διακοπών να γράψει την κυβερνητική πρόταση για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Όσο για τον ίδιο τον Γάλλο Πρόεδρο, φέτος αποφάσισε να μην πάει με την σύντροφό του στο κάστρο de Brégançon για τα καλοκαιρινά του μπάνια, αφού η περσινή του εμπειρία, κυρίως με τους παπαράτσι, του έχει μείνει αξέχαστη. Έτσι, ο Ολάντ θα παραμείνει εντός της περιμετρικής ζώνης του Παρισιού στο «La Lanterne» -ελληνιστί το φανάρι- όπου βρίσκεται το Προεδρικό Εξοχικό, σε μια άκρη του Πάρκου των Βερσαλλιών, χώρος που είχε εκμισθωθεί και από τον Σαρκοζί το 2007.