«Ψυχρός πόλεμος» ΗΠΑ-Ρωσίας λόγω Σνόουντεν

«Ψυχρός πόλεμος» ΗΠΑ-Ρωσίας λόγω Σνόουντεν

Σε δίνη οι σχέσεις των δύο χωρών μετά την «απελευθέρωση» Σνόουντεν και τις νέες αποκαλύψεις για το πρόγραμμα παρακολουθήσεων.

Στον «πάγο» βρίσκονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, μετά την απόφαση των ρωσικών αρχών να χορηγήσουν προσωρινό άσυλο στον «φυγά» Έντουαρντ Σνόουντεν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που κατηγορούν τον Σνόουντεν για τη διαρροή απορρρήτων πληροφοριών σχετικά με το πρόγραμμα ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA), χαρακτήρισαν την απόφαση των Ρώσων «εξαιρετικά απογοητευτική» και άφησαν να εννοηθεί πως το ζήτημα θα μονοπωλήσει τη συζήτηση των προέδρων Ομπάμα και Πούτιν κατά τη διάσκεψη των G20 στην Αγ. Πετρούπολη στις αρχές Σεπτέμβρη.

«Είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένοι από το ότι η ρωσική κυβέρνηση θα έκανε αυτήν την κίνηση παρά το ξεκάθαρο και νόμιμο αίτημα που διατυπώσαμε δημόσια και ιδιαιτέρως για την έκδοση του κ. Σνόουντεν στις ΗΠΑ για τις κατηγορίες που εκκρεμούν εις βάρος του», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, στη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Ελεύθερος» προσωρινά ο Σνόουντεν

«Πισώπλατο μαχαίρωμα» χαρακτήρισε την απόφαση των Ρώσων ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Τσακ Σούμερ, ο οποίος προέτρεψε τον πρόεδρο Ομπάμα να ζητήσει την αλλαγή τοποθεσίας για την ερχόμενη διάσκεψη των G20.

Ακόμη και ο συνήθης μετριοπαθής πρώην υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία, Τζον ΜακΚέιν, είπε πως θα υπήρχαν «σοβαρές συνέπειες» για την ενέργεια αυτήν των Ρώσων που έδωσε τη δυνατότητα στον Σνόουντεν να αποχωρήσει από το αεροδρόμιο της Μόσχας, όπου παρέμενε από τις 23 Ιουνίου, και να κινείται ελεύθερος, ενόσω θα εξετάζεται η αίτηση χορήγησης προσωρινού ασύλου που έχει καταθέσει.

«Αποκλείοντας όλους τις δρόμους διαφυγής, οι ΗΠΑ δεν άφησαν επιλογή στην Μόσχα», ανταπάντησε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας, Αλεξέι Πουσκόφ.

Η Ρωσία προσπαθεί να υποβαθμίσει τη σημασία του ζητήματος και επιμένει πως οι διπλωματικές της σχέσεις με την Αμερική δεν έχουν επηρεαστεί. Οι σχέσεις των δύο χωρών, όμως, είχαν ήδη επιβαρυνθεί, κυρίως εξαιτίας των διαφορών τους ως προς την αντιμετώπιση της σύρραξης στη Συρία, και οι αναλυτές εκτιμούν πως η σκόπιμη, κατά πως φαίνεται, κίνηση του Πούτιν, μάλλον θα τις ωθήσει προς το χειρότερο.

PRISM: NSA is watching you

Και νέες αποκαλύψεις
Οι αποκαλύψεις του πρώην υπαλλήλου των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών έχουν προκαλέσει σημαντικές τριβές στις σχέσεις των ΗΠΑ με τους «συμμάχους» τους.

Χτες ο βρετανικός Guardian αποκάλυψε, βασισμένος σε πληροφορίες που είχε υποκλέψει ο Σνόουντεν από την NSA, πως οι ΗΠΑ πλήρωσαν τουλάχιστον 150 εκατ. δολάρια στην βρετανική Υπηρεσία Πληροφοριών GCHQ, για να εξασφαλίσουν την πρόσβασή τους στα βρετανικά προγράμματα παρακολουθήσεων.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα κάνει λόγο για επενδύσεις σημαντικών χρηματικών ποσών από την πλευρά της GCHQ για να αποκτήσει πρόσβαση «σε κάθε τηλέφωνο, οπουδήποτε, και ανά πάσα στιγμή», ενώ έγγραφο του 2010 αναφέρεται στη σχέση με την NSA, η οποία φαίνεται να μην είναι ευχαριστημένη από τους Βρετανούς που «δίνουν το ελάχιστο του προσδοκώμενου».

Ακόμη, το δημοσίευμα του Guardian υποστηρίζει πως η GCHQ συνεργάζεται με την NSA για την ανάπτυξη μέσων κυβερνοπολέμου, ειδικά απέναντι στην Κίνα και τη Ρωσία τις οποίες θεωρεί πηγή κυβερνοεπιθέσεων κατά της Μεγ. Βρετανίας.

O Σνόουντεν ξαναχτυπά με το «XKeyscore»


Το μέλλον του Αμερικανού «φυγά»
Ο δημοσιογράφος του Guardian, Γκλεν Γκρίνγουολντ είχε προειδοποιήσει πρόσφατα πως «ο κόσμος θα πρέπει να περιμένει πολλές αποκαλύψεις ακόμη από τον Σνόουντεν».

Ο Αμερικανός τεχνικός υπολογιστών αποχώρησε χτες το μεσημέρι από το αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο και διαμένει πλέον σε σπίτι Αμερικανών στη Μόσχα. Σε ανακοίνωση που δημοσίευσε μετά τον «απεγκλωβισμό» του, ο Σνόουντεν ευχαρίστησε τη Ρωσία για τις ενέργειές της και κατηγόρησε τις ΗΠΑ για ένδειξη «ασέβειας προς τον Νόμο».

«Έχει ήδη αποφασίσει που θα πάει να ζήσει, όλα πάνε καλά», δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του, Ανατόλι Κουτσέρενα, που επιβεβαίωσε πως με τα έγγραφα που έχει ο Σνόουντεν αυτή τη στιγμή στα χέρια του, θα μπορεί να ζει στη Ρωσία και να πραγματοποιεί ταξίδια στο εξωτερικό για ένα χρόνο.

Την ίδια ώρα, η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα πως ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ρωσία, Μάικλ Μακφόλ, συζήτησε νωρίτερα με τον διπλωματικό σύμβουλο του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ, για το «νέο καθεστώς» του Σνόουντεν.

«To FBI μου ζήτησε να πάω στη Μόσχα» αποκαλύπτει ο πατέρας του Σνόουντεν

Παραμένει άγνωστο εάν η Ρωσία θα του χορηγήσει κανονικό άσυλο, καθώς, όπως είχε ξεκαθαρίσει και ο πρόεδρος Πούτιν, αυτό δε θα συνέβαινε εάν ο Σνόουντεν δημοσίευε έγγραφα που «αμαυρώνουν την αμερικανική κυβέρνηση».

Εκτιμάται πως ο πιο πιθανός προορισμός για τον Σνόουντεν παραμένει κάποια χώρα της Λατινικής Αμερικής, ωστόσο δεν υπάρχουν διαβεβαιώσεις πως θα μπορεί να πραγματοποιήσει ταξίδια με τα ρωσικά έγγραφα που έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια του.