Διακοπές στον τόπο τους επιλέγουν οι τουρίστες

Διακοπές στον τόπο τους επιλέγουν οι τουρίστες
Κόσμος επιβιβάζεται σε πλοίο για το νησί της Αίγινας, στο λιμάνι του Πειραιά, Κυριακή 26 ιουλίου 2020. Ημερολογιακά το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο, όμως τίποτα για την ώρα δεν θυμίζει την εικόνα του ελληνικού τουρισμού των προηγούμενων χρόνων. Η κίνηση των τουριστών παραμένει μικρή και χαμηλές είναι οι προσδοκίες για την πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι συμφέρουσες τιμές, το γνώριμο σύστημα Υγείας και ο αργός ρυθμός εμβολιασμών επιτάσσουν παραθερισμό στην Ελλάδα.

Διακοπές στον τόπο τους θα επιλέξουν να κάνουν φέτος οι περισσότεροι ταξιδιώτες, ανακαλύπτοντας άγνωστα μέρη της χώρας τους. Οι αργοί ρυθμοί με τους οποίους προχωρούν παγκοσμίως οι εμβολιασμοί, πλην κάποιων φωτεινών εξαιρέσεων όπως το Ισραήλ όπου έχει ήδη εμβολιαστεί ποσοστό άνω του 50% του εγχώριου πληθυσμού, σε συνδυασμό με την ανασφάλεια που νιώθει κανείς αναφορικά με το πόσο εξυπηρετικό και αποτελεσματικό θα είναι το σύστημα Υγείας σε μία ξένη χώρα σε περίπτωση που ο τουρίστας νοσήσει, οδηγούν πολλούς στο να περάσουν το καλοκαίρι εντός των εθνικών τους συνόρων.

Και γιατί όχι; Σε έκτακτες καταστάσεις είναι προτιμότερο να βρίσκεται σε ένα μέρος γνώριμο που έχει τον ίδιο κώδικα επικοινωνίας για να πρυτανεύσει η λογική και να αποφευχθούν σκηνικά πανικού.

Ένα άλλο στοιχείο που συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση είναι βεβαίως και το θέμα των τιμών. Τις καλές εποχές, των παχέων αγελάδων που ο εισερχόμενος τουρισμός ήταν στο peak του και που ξενοδόχοι και tour operators έπαιζαν το παιχνίδι με τους δικούς τους όρους, αφού η ζήτηση κατέληγε να είναι μεγαλύτερη από την προσφορά, παρατηρούνταν το φαινόμενο οι ξένοι να απολαμβάνουν ταξιδιωτικά πακέτα σε προνομιακές τιμές και οι Έλληνες, όντας τουρίστες της τελευταίας στιγμής, να «χρυσοπληρώνουν» για μια θέση στον ήλιο!

Το γεγονός ότι η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία πάτησε «χειρόφρενο» λόγω της πανδημίας, με τα έσοδα για τους επαγγελματίες να είναι ανύπαρκτα, όπως επίσης και οι προκρατήσεις, ανάγκασε τις τουριστικές επιχειρήσεις να βάλουν νερό στο κρασί τους, υιοθετώντας μια πιο φιλική τιμολογιακή πολιτική προς τον Έλληνα, ο οποίος, ας μη γελιόμαστε, κάνει και τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση.

«Και πέρυσι συνέβη ακριβώς το ίδιο. Συντελέστηκε μία μεγάλη στροφή των Ελλήνων τουριστών προς την χώρα τους διότι δεν υπήρχαν άλλες ταξιδιωτικές επιλογές, όπως αντίστοιχα δεν υπήρχε και πηγή πελατών εκτός Ελλάδος. Το τουριστικό μείγμα ήταν 80% εγχώριος τουρισμός και 20% εισερχόμενος. Σαφώς το πώς θα κινηθεί η τρέχουσα χρονιά έχει να κάνει και με τους περιορισμούς που θα επιβληθούν. Ακούμε από τους επίσημους φορείς ότι η αγορά θα ανοίξει 15 Μαΐου αλλά κρίνοντας από τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά κάτι τέτοιο φαντάζει αστείο. Θεωρώ ότι από αρχές Ιουλίου θα έχουμε την πλήρη εικόνα» λέει στο fortunegreece.com ο Στρατής Βουρσκούκης, Chief Operating Officer του Argo Travel, ενός από τους μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς οργανισμούς της χώρας.

Τονίζει πως παρότι υπάρχει έντονη διάθεση προγραμματισμού για ταξίδια, στην πράξη αυτό δεν μεταφράζεται σε προκρατήσεις. Μπορεί όπως λέει να υπάρχει μια μικρή κινητικότητα, καθώς κάποια  ξενοδοχεία και τουριστικά γραφεία βγάζουν δελεαστικές προσφορές και επιτρέπουν τις ακυρώσεις χωρίς οικονομική επιβάρυνση, όμως σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο δε συνιστά δείκτη του πώς διαμορφώνεται η τουριστική ζήτηση διότι για να έχουμε την πλήρη εικόνα θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον κάποια προκαταβολή, μια δέσμευση από την πλευρά του πελάτη.

Υπογραμμίζει δε πως η τιμολογιακή πολιτική που ακολουθήθηκε το 2020 όπου επαγγελματίες του κλάδου προσπάθησαν να καλύψουν τις ζημιές ανεβάζοντας σε υψηλά επίπεδα τις τιμές, «τσεκουρώνοντας» τον Έλληνα που διψούσε για διακοπές και ήταν διατεθειμένος να πληρώσει όσο όσο μιας και, θεωρητικά, είχε κάνει κομπόδεμα λόγω του εγκλεισμού, δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

«Φέτος η ξενοδοχειακή αγορά δείχνει να είναι περισσότερο προσγειωμένη. Οι ξενοδόχοι έχουν ρίξει τις τιμές ακόμη και σε ιδιαίτερους προορισμούς όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος. Εκτιμώ, ωστόσο, ότι σε δύο χρόνια από τώρα θα αρχίσουν και πάλι να αυξάνουν τις τιμές. Έναν σημαντικό παράγοντα που θα πρέπει επίσης  να λάβουμε υπόψη μας είναι τι θα γίνει με την ακτοπλοΐα. Το περσινό καλοκαίρι, μέσα Ιουλίου μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου, διάστημα κατά το οποίο παρουσιάστηκε μία τουριστική έκρηξη, οι περισσότεροι ταξιδιώτες δεν μπορούσαν να φτάσουν στα ελληνικά νησιά διότι τα καράβια ταξίδευαν με συγκεκριμένο αριθμό επιβατών. Μην ξεχνάμε ότι είναι και αρκετοί οι μόνιμοι κάτοικοι, ή οι άνθρωποι που διατηρούν εξοχικά σε αυτά τα μέρη και επέλεξαν να περάσουν ένα μήνα στο αγαπημένο τους νησί. Δυστυχώς πολλοί από αυτούς δεν μπορούσαν να βρουν εισιτήριο, πόσο μάλλον οι υπόλοιποι».

Το κυνήγι των προσφορών

Η στήριξη της τρέχουσας τουριστικής σεζόν από τον εγχώριο τουρισμό, δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή διαδικτυακή πλατφόρμα τουριστικών προσφορών holidaypirates.com, καταγράφεται μια “έκρηξη” αναζητήσεων για διακοπές στο εσωτερικό. Όπως αναφέρει σε έκθεσή της η πλατφόρμα, έχουν διπλασιαστεί οι πωλήσεις για ταξίδια στο εσωτερικό σε σχέση με το 2019. Είναι ενδεικτικό πως πριν την έλευση της υγειονομικής κρίσης τα εσωτερικά ταξίδια αντιπροσώπευαν περίπου το 20% της συνολικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, ποσοστό το οποίο στο α’ τρίμηνο του 2021 αναρριχήθηκε σε περίπου 40%.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της HolidayPirates για την περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου και της Β. Αμερικής, Phil Salcedo, οι καταναλωτές χρησιμοποιούν παραδοσιακά τις διαδικτυακές πλατφόρμες για να αναζητήσουν καλές προσφορές και φτηνές πτήσεις στο εξωτερικό. Πριν από την πανδημία οι τιμές για τον εγχώριο τουρισμό επηρεαζόταν σε μεγάλο βαθμό από τη διαθεσιμότητα σε περιόδους αιχμής για οικογενειακές διακοπές και από προσφορές ξενοδοχείων που επιθυμούσαν να βελτιώσουν την πληρότητά τους σε ορισμένες ημέρες της εβδομάδας. Αυτοί οι παράγοντες δεν είχαν εκτεταμένη προβολή σε ιστότοπους προσφορών.

«Η πανδημία έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές εμπνέονται και αναζητούν διακοπές. Προς το παρόν, οι διακοπές στο εσωτερικό παίρνουν τη θέση των διακοπών στο εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες που θα χρησιμοποιούσαν κανονικά για προσφορές στο εξωτερικό, για να εξασφαλίσουν μια καλή προσφορά για διακοπές κοντά στο σπίτι τους. Τα καλά νέα για το κοινό είναι ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές προσφορές για τις καλοκαιρινές διακοπές» κατέληξε.