διαΝΕΟσις: «Βόμβα» 40 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία από τη φοροδιαφυγή

διαΝΕΟσις: «Βόμβα» 40 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία από τη φοροδιαφυγή

Το μέγεθος της παραοικονομίας στην Ελλάδα κυμαίνεται μεταξύ 20% και 30% του ΑΕΠ και είναι από τα μεγαλύτερα σε επίπεδο ανεπτυγμένων οικονομιών.

«Βόμβα» στα θεμέλια της οικονομίας βάζει η παραοικονομία, η οποία εκτιμάται ότι φτάνει στα 40 δισ. ευρώ, με τα 2/3 αυτής να οφείλονται στην αδήλωτη εργασία. Είναι ενδεικτικό ότι για τη χρονική περίοδο 1999-2010 η παραοικονομία στην Ελλάδα άγγιζε το 27% του ΑΕΠ, ενώ το 2015 υπολογίζεται ότι ανήλθε περίπου στο 22,4% του ΑΕΠ.

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στη μελέτη της διαΝΕΟσις για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, η οποία παρουσιάστηκε χθες σε ενημερωτική εκδήλωση του ΣΕΒ με θέμα: «Παραοικονομία και φοροδιαφυγή στην Ελλάδα. Η χώρα χρειάζεται λύσεις».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η παραοικονομία ενισχύεται κυρίως από τη χρήση των μετρητών στις συναλλαγές, την αδιαφάνεια των συναλλαγών, την αντίσταση κατά των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Από διαφορετικές μελέτες, όσο και διαχρονικά, προκύπτει πως το μέγεθος της παραοικονομίας στην Ελλάδα κυμαίνεται μεταξύ 20% και 30% του ΑΕΠ και είναι από τα μεγαλύτερα σε επίπεδο ανεπτυγμένων οικονομιών. Μάλιστα, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η παραοικονομία υπολογίζεται στα 2,1 τρισ. ευρώ και ενισχύεται, όπως και στην Ελλάδα, από τη χρήση των μετρητών στις συναλλαγές.

Την ίδια ώρα όμως αυξημένη είναι και η φοροδιαφυγή, η οποία εκτιμάται μεταξύ του 6% και του 9% του ΑΕΠ και αντιπροσωπεύει πόσο ύψους από 11 έως και 16 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, από 1,9% έως και 4,7% του ΑΕΠ είναι η φοροδιαφυγή των φυσικών προσώπων, 3,5% του ΑΕΠ των επιχειρήσεων, ενώ στο 0,45% υπολογίζεται η φοροδιαφυγή που προκύπτει από το λαθρεμπόριο ποτών, καυσίμων και τσιγάρων.