Διάγγελμα Ομπάμα για τη Συρία

Διάγγελμα Ομπάμα για τη Συρία

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα απευθυνθεί στους πολίτες μετά το συριακό «ναι» για διεθνή έλεγχο του χημικού του οπλοστασίου.

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα απευθύνει απόψε διάγγελμα προς το αμερικανικό έθνος σχετικά με το θέμα της Συρίας και την πολιτική της Ουάσινγκτον απέναντι στη Δαμασκό, καθώς η ρωσική πρόταση για την επιβολή διεθνούς ελέγχου επί του συριακού χημικού οπλοστασίου έδωσε άλλη τροπή στην πολιτικο-διπλωματική κούρσα των τελευταίων ημερών.

«Αυτό μπορεί να αποτελεί σημαντική εξέλιξη», δήλωσε στις συνεντεύξεις που έδωσε σε έξι αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα χθες το βράδυ, υιοθετώντας έναν περισσότερο συμβιβαστικό τόνο.

Διαβάστε ακόμη: Το «μυστικό» του Ομπάμα

Ο Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται αντιμέτωπος με μία αμερικανική κοινή γνώμη η οποία είναι εχθρική απέναντι στην επιλογή της ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά του καθεστώτος της Δαμασκού. Καλείται να αναδιαμορφώσει τον άξονα της πολιτικής της Ουάσινγκτον στη συριακή υπόθεση ώστε να μην αμφισβητηθεί η αξιοπιστία τόσο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής , όσο και της ίδιας της προεδρίας του.

Παραδεχόμενος ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση απέναντι στο Κονγκρέσο από το οποίο έχει ζητήσει το πράσινο φως για μία στρατιωτική επιχείρηση, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις είναι το αποτέλεσμα των απειλών της Ουάσινγκτον για στρατιωτικά πλήγματα. Όταν ερωτήθηκε για την πιθανότητα «διακοπής» των προετοιμασιών για μία πολεμική επιχείρηση κατά της Δαμασκού, εάν επιβληθεί έλεγχος επί του συριακού χημικού οπλοστασίου, απάντησε ότι «εάν συμβεί αυτό, είναι απολύτως πιθανόν».

Διαβάστε ακόμη: Πολιτικές εξελίξεις μετά το συριακό «ναι» για έλεγχο των χημικών του όπλων

Ευρωπαϊκές αντιδράσεις μετά το συριακό «ναι»
Το Παρίσι ανακοίνωσε ότι η ρωσική πρόταση αξίζει «ενδελεχούς εξέτασης», με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας να ζητεί «σαφείς, ταχείες και επαληθεύσιμες» δεσμεύσεις από την πλευρά του καθεστώτος της Δαμασκού. Η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα» την ρωσική πρόταση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας παρενέβη χθες αιφνιδιαστικά στις εξελίξεις ανακοινώνοντας ότι πρότεινε στο συριακό καθεστώς την επιβολή διεθνούς ελέγχου επί του χημικού της οπλοστασίου και την καταστροφή του. Η Συρία έσπευσε να «χαιρετίσει» την ρωσική πρόταση, δια του υπουργού Εξωτερικών Ουαλίντ Μουάλεμ, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

Διαβάστε ακόμη: Επιφυλάξεις των ΗΠΑ για τον διεθνή έλεγχο του συριακού χημικού οπλοστασίου

Πρόταση του ΟΗΕ για ζώνες ελέγχου
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν πρότεινε από την πλευρά του τη δημιουργία ζωνών στη Συρία, οι οποίες να τελούν υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών και όπου θα μπορούν να συγκεντρωθούν και να καταστραφούν τα χημικά όπλα. Μιλώντας για “ενοχλητική παράλυση” του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ότι «μελετά το ενδεχόμενο» να ζητήσει την επείγουσα σύγκλησή του για να επιληφθεί της πρότασης αυτής.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Ρόιτερς