Επιφυλάξεις των ΗΠΑ για τον διεθνή έλεγχο του συριακού χημικού οπλοστασίου

Επιφυλάξεις των ΗΠΑ για τον διεθνή έλεγχο του συριακού χημικού οπλοστασίου

Η Ουάσινγκτον εξετάζει την αξιοπιστία της ρωσικής πρότασης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να συζητήσουν με τη Ρωσία για να προσδιορίσουν εάν είναι αξιόπιστη η πρόταση της Μόσχας να τεθεί το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Μπεν Ρόουντς.

Μιλώντας στο κανάλι MSNBC ο Ρόουντς προειδοποίησε πάντως ότι η Ουάσινγκτον δεν πρόκειται να χαλαρώσει τις πιέσεις που ασκεί στη Δαμασκό, εκφράζοντας αμφιβολίες για μια τακτική που έχει ως στόχο να καθυστερήσει την έναρξη μιας στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Διαβάστε ακόμη: Ναι της Συρίας στον διεθνή έλεγχο του χημικού της οπλοστασίου

«Πιστεύω ότι πρέπει να παραμείνουμε σε επαφή (με τη Ρωσία) και με άλλες χώρες για να εκτιμήσουμε τη σοβαρότητα αυτής της πρότασης», δήλωσε ο Ρόουντς, ο οποίος είναι αναπληρωτής σύμβουλος του Ομπάμα σε θέματα εθνικής ασφάλειας. «Ταυτοχρόνως, είναι πολύ σημαντικό να μην χαλαρώσουμε τις πιέσεις», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον θα λάβει υπόψη της τη ρωσική πρωτοβουλία «εφόσον πρόκειται για μια αξιόπιστη πρόταση» και όχι «μια νέα απόπειρα για την καθυστέρηση» μιας στρατιωτικής επιχείρησης.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ δήλωσε ότι «όλα όσα έκανε ο (πρόεδρος της Συρίας) Άσαντ τα τελευταία δύο χρόνια ήταν ακριβώς το αντίθετο» από το να θέσει υπό έλεγχο τα χημικά όπλα που διαθέτει. Εξέφρασε επίσης τον «σκεπτικισμό» της Ουάσινγκτον μολονότι εκτίμησε ότι θα ήταν «θετικό» οποιοδήποτε μέτρο είχε ως στόχο να ελεγχθεί το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς, Γαλλικό Πρακτορείο