Διαρκής κίνδυνος στην Ερυθρά Θάλασσα – Χούθι: «Μόνο τότε θα σταματήσουμε τις επιθέσεις»

Διαρκής κίνδυνος στην Ερυθρά Θάλασσα – Χούθι: «Μόνο τότε θα σταματήσουμε τις επιθέσεις»
epa11184510 A handout photo made available by Yemeni Al-Joumhouriya TV shows the British-registered cargo vessel, Rubymar, sinking after being damaged in a missile attack by the Houthis in the Red Sea off the coast of Yemen, 26 February 2024 (issued 27 February 2024). The Saudi-backed government of Yemen has asked the United Nations for urgent help to avoid an environmental disaster due to the danger of a spill from Rubymar’s cargo of fertilizer, after it was hit a week ago in a missile strike by Yemen’s Houthis while sailing through the tense waters of the Red Sea. The US-led coalition continues to strike Houthi targets in Yemen as it seeks to degrade the Houthis' abilities to attack commercial shipping vessels amid high tensions in the Middle East. In light of increased maritime security threats, the US designation of the Houthis as a 'Specially Designated Global Terrorist Group' went into effect on 16 February. EPA/Yemeni Al-Joumhouriya TV HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι ΗΠΑ κατέρριψαν 5 drones των Χούθι - Γερμανική φρεγάτα απέκρουσε επίθεση των ανταρτών.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης επανέλαβαν την Τρίτη ότι θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να σταματήσουν τις επιθέσεις που εξαπολύουν με drones και πυραύλους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν μόνο μετά το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Ερωτηθείς εάν θα σταματούσαν τις ενέργειες αυτής της φύσης σε περίπτωση που κηρυσσόταν ανακωχή, ο Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ, εκπρόσωπος του κινήματος Ανσάρ Αλλάχ («Υποστηρικτές του Θεού»), γνωστότερο ως Χούθι από το επώνυμο της οικογένειας των ηγετών του, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως η κατάσταση θα επανεξεταστεί μόνο αν τερματιστεί η πολιορκία του παλαιστινιακού θυλάκου και επιτραπεί η ανεμπόδιστη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Γαζαίους.

«Οι επιχειρήσεις για να βοηθηθεί ο παλαιστινιακός λαός δεν θα σταματήσουν παρά μόνο αφού λάβει τέλος η ισραηλινή επίθεση και η πολιορκία» στη Λωρίδα της Γάζας, τόνισε ο εκπρόσωπος των σιιτών ανταρτών, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν.

Οι Χούθι, που ελέγχουν σχεδόν όλη τη βόρεια Υεμένη, εξαπολύουν από τη 19η Νοεμβρίου επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, ιδίως όσων κατ’ αυτούς «συνδέονται» με το Ισραήλ, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, εν μέσω του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς.

Οι ενέργειές τους ανάγκασαν μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να αναστείλουν τη διέλευση των πλοίων τους από την περιοχή στρατηγικής σημασίας, από την οποία περνά περί το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

Για να αντιμετωπιστούν οι επιθέσεις, οι ΗΠΑ, ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, συγκρότησαν τον Δεκέμβριο πολυεθνικό συνασπισμό για να «προστατεύσουν» τη ναυσιπλοΐα στη θαλάσσια περιοχή στρατηγικής σημασίας. Και, από τα μέσα Ιανουαρίου, οι αμερικανικές και βρετανικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν σειρά βομβαρδισμών στην Υεμένη εναντίον θέσεων και όπλων των Χούθι, που από την πλευρά τους χαρακτηρίζουν πλέον «θεμιτούς στόχους» αμερικανικά και βρετανικά πλοία.

Ούτε ο συνασπισμός, ούτε οι βομβαρδισμοί εναντίον θέσεων κι οπλικών συστημάτων των Χούθι στην Υεμένη έχουν σταματήσει τις επιθέσεις των υεμενιτών ανταρτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ΗΠΑ κατέρριψαν 5 drones των Χούθι

Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη και πλοίο του διεθνούς συνασπισμού κατέστρεψαν χθες Τρίτη από τις 21:50 ως τις 22:55 (ώρες Σανάα· 20:50 ως 21:55 ώρες Ελλάδας) πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα πέντε τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μιας κατεύθυνσης των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, ανακοίνωσε μέσω X (του πρώην Twitter) το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

Τα drones αυτά ήγειραν «άμεση απειλή» για εμπορικά πλοία και σκάφη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, πρόσθεσε η CENTCOM, χρησιμοποιώντας την τυποποιημένη πλέον ορολογία της για τις επιχειρήσεις του είδους.

Ερυθρά Θάλασσα: Γερμανική φρεγάτα απέκρουσε επίθεση των ανταρτών Χούθι της Υεμένης

Η γερμανική φρεγάτα Hessen (F221), η οποία αναπτύχθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο της ναυτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας, απέκρουσε επίθεση των ανταρτών Χούθι της Υεμένης για πρώτη φορά, σύμφωνα με πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου.

Οι πηγές διευκρίνισαν πως το σκάφος του γερμανικού πολεμικού ναυτικού κατέστρεψε δυο στόχους χθες Τρίτη το απόγευμα.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις έκαναν χρήση του οπλισμού τους στο πλαίσιο της αποστολής αυτής, που άρχισε την Παρασκευή και θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες που έχουν αναλάβει εδώ και δεκαετίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: