Το διαστημικό «Κουνέλι» της Κίνας

Το διαστημικό «Κουνέλι» της Κίνας

Ένα βήμα πιο κοντά στην κατάκτηση του διαστήματος ευελπιστεί πως θα φτάσει η ασιατική χώρα με τον πύραυλο που εκτόξευσε σήμερα.

Το αποκαλούν «Κουνέλι από νεφρίτη» και αποτελεί το τηλεκατευθυνόμενο όχημα που έστειλε σήμερα η Κίνα στο διάστημα.

Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση CCTV, ο διαστημικός πύραυλος που θα μεταφέρει το «Κουνέλι» στο φεγγάρι, εκτοξεύθηκε μέσα σε ένα σύννεφο σκόνης στη 01:30 της Δευτέρας (19:30 της Κυριακής ώρα Ελλάδας) από τη βάση εκτόξευσης δορυφόρων της Σιτζιάνγκ στη νοτιοδυτική Κίνα. Η αποστολή Chang’e-3 σηματοδοτεί ένα κρίσιμο στάδιο του φιλόδοξου διαστημικού προγράμματος της Κίνας.

Με αυτήν την πρώτη αποστολή, η Κίνα αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη προσελήνωσή της, για να γίνει η τρίτη χώρα που το πετυχαίνει, μετά τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ.

Εδώ και χρόνια η Κίνα αφιερώνει δισεκατομμύρια δολάρια για την κατάκτηση του διαστήματος, την οποία θεωρεί σύμβολο της νέας δύναμης της χώρας. Μάλιστα, αναφέρεται και ως σημαίνον θέμα στο «κινεζικό όνειρο», το ιδρυτικό σλόγκαν της πολιτικής του προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

1/3

Το «Κουνέλι από νεφρίτη» είναι ένα σεληνιακό όχημα με έξι τροχούς, το όνομα του οποίου παραπέμπει στην κινεζική μυθολογία. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, θα αποβιβαστεί στα μέσα Δεκεμβρίου στο δορυφόρο της Γης.

Το όχημα θα κάνει επιστημονικές αναλύσεις, ιδίως γεωλογικές. Εφοδιασμένο με ηλιακά πλαίσια για να του παρέχουν ενέργεια, θα στείλει επίσης στη Γη τρισδιάστατες φωτογραφίες του δορυφόρου της. Η μηχανή παντός εδάφους θα είναι σε λειτουργία για τρεις μήνες, στη διάρκεια των οποίων θα μετακινείται με μία μέγιστη ταχύτητα 200 μέτρων την ώρα.

Διαβάστε ακόμη: Μια φθηνή πτήση στον Άρη