Διαστήριο επέβαλε μισό δισ. δολάρια πρόστιμο στην Apple

Διαστήριο επέβαλε μισό δισ. δολάρια πρόστιμο στην Apple
Photo:

Αιτία μια πολύχρονη δικαστική διαμάχη για την παραβίαση της χρήσης μιας ευρεσιτεχνίας.

Η Apple καλείται να πληρώσει περισσότερα από 500 εκατ. δολάρια εξαιτίας μιας πολύχρονης δικσατικής διαμάχης με το τμήμα ευρεσιτεχνιών του πανεπιστημίου Wisconsin-Madison.

Ο δικαστής William Conley εξέδωσε την Τρίτη την απόφασή του να επιβάλει την πληρωμή 506 εκατ. δολαρίων κατά της τεχνολογικής εταιρείας για την αποκατάσταση ζημιών που προκάλεσε, καθώς φέρεται να καταχράστηκε τη χρήση μιας πατέντας του Κέντρου Ερευνών Αποφοίτων του πανεπιστημίου.

Το αρχικό ποσό που κλήθηκε να πληρώσει η Apple ήταν 234 εκατ. δολάρια, όμως σε αυτά προστέθηκαν ακόμη 272 εκατ. διότι, σύμφωνα με τον δικαστή, η εταιρεία συνέχισε να κάνει τη χρήση της πατέντας.

Η συγκεκριμένη πατέντα αφορά μια τεχνολογία που αποκαλείται «κύκλωμα πρόβλεψης». Αυτή η ευρεσιτεχνία για την οποία το πανεπιστήμιο βραβεύτηκε το 1998, περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο το κύκλωμα μπορεί να βελτιώσει την απόδοση ενός επεξεργαστή μέσα σε μια συσκευή.

Η μήνυση κατά της Apple κατατέθηκε το 2014. Σύμφωνα με το σκεπτικό της, η Apple χρησιμοποίησε την πατέντα σε ορισμένα από τα iPhone. Το 2015 δικαστής επέβαλε το πρόστιμο των 243 εκατ. δολαρίων, όμως η Apple αρνήθηκε τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι η τεχνολογία δεν ευσταθεί, και ότι κακώς βραβεύτηκε για αυτήν το πανεπιστήμιο.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ο δικαστής Conley πρόσθεσε τα 272 εκατ. δολάρια στο αρχικό πρόστιμο επειδή διαπίστωσε ότι η Apple συνέχιζε να χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη τεχνολογία στα iPhone ως τον Δεκέμβριο του 2016.