Διάβημα της Ελλάδας προς την Τουρκία – Αναστέλλονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό

Διάβημα της Ελλάδας προς την Τουρκία – Αναστέλλονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό

Η προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας στο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ οδηγεί στα άκρα τη σχέση της με Αθήνα και Λευκωσία.

Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα, για την έκδοση της παράνομης τουρκικής οδηγίας NAVTEX για διενέργεια ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros σε περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της στην περιοχή, προέβη σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Αναστάσιος Μητσιάλης.

Την ίδια ώρα στην Κύπρο οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων αποδέχθηκαν, έπειτα από πολύρωρη σύσκεψη, την εισήγηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημηκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για αναστολή των συναντήσεων τόσο του ιδίου όσο και του διαπραγματευτή με την τουρκοκυπριακή πλευρά ως αντίδραση για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ως εκ τούτου, ο κ. Αναστασιάδης δεν θα προσέλθει μεθαύριο στην συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η τουρκική ενέργεια δεν αφήνει καμιά άλλη επιλογή στην Κυπριακή Δημοκρατία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι το Συμβούλιο αρχηγών των κομμάτων «ομόφωνα καταδικάζει και καταγγέλλει την τουρκική επιθετική δραστηριότητα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Επισήμανε ακόμη ότι οι ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Διεθνούς Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και ταυτόχρονα δυναμιτίζουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι καλείται η ευρωπαϊκή και η διεθνής κοινότητα να απαντήσουν και να αντιδράσουν στην προκλητική τουρκική συμπεριφορά. «Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα εντός της ΑΟΖ της» κατέληξε.

Ο Κύπριος πρόεδρος ενημέρωσε τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις σκέψεις της κυβέρνησης, κάποια μέτρα, ειδικά νομικά μέτρα, βρίσκονται υπό μελέτη, και μόλις λαμβάνεται απόφαση εφαρμογής θα ανακοινώνεται. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο κ. Αναστασιάδης από χθες έχει αρχίσει τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ευρωπαίους και άλλους ηγέτες και οι επικοινωνίες αυτές θα συνεχιστούν και σήμερα. Στόχος είναι να ενημερώσει για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

«Αναμένουμε από όλα τα κράτη, και ειδικά τους εταίρους μας στην ΕΕ, αλλά και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, να αντιδράσουν στην τουρκική ενέργεια» σημείωσε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι το κόμμα του στηρίζει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τις προσπάθειές του για αντιμετώπιση της κατάστασης. Επίσης, πρότεινε το Συμβούλιο Γεωστρατηγικών Μελετών να αναλύσει τους σχεδιασμούς της Τουρκίας στην περιοχή, ώστε να υπάρξει επιστημονική τεκμηρίωση. Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη διαφωνία του κόμματός του για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και την κάλεσε να προωθήσει τις σχέσεις με τη Ρωσία όσον αφορά στις προσπάθειες λύσης για το Κυπριακό.

ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτη στάση της τουρκικής κυβέρνησης
«Απαράδεκτο γεγονός» θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ την προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να αμφισβητήσει τα νόμιμα και διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (ΑΟΖ).

Σε δήλωσή του, ο Κώστας Ήσυχος, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, επικρίνει τη στάση της Τουρκίας και τονίζει ότι η πρακτική της κλιμάκωσης της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, σε μια ήδη άκρως τεταμένη και εύφλεκτη περιοχή, σε βάρος την Κυπριακής Δημοκρατίας, συναντά μια απαράδεκτη ανοχή, μέχρι στιγμής, των μόνιμων μελών του ΟΗΕ αλλά και των ηγετικών κύκλων της ΕΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει ο κ. Ήσυχος, «για ακόμα μια φορά δηλώνει την ενεργή συμπαράστασή του στον κυπριακό λαό, το ΑΚΕΛ, τις αριστερές, προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου, που μάχονται για μια διζωνική, δικοινοτική ομόσπονδη Κύπρο, με μία κυριαρχία και μία υπηκοότητα, ανεξάρτητη, ελεύθερη, χωρίς στρατούς κατοχής και ξένες βάσεις, χωρίς ΝΑΤΟϊκές δεσμεύσεις και εμπλοκές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ