Διάβημα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό

Διάβημα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό

Αναρμόδιος για το θέμα δηλώνει με ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, παραπέμποντας το ζήτημα στο υπουργείο Παιδείας.

«Να παρέμβει με τον θεσμικό του ρόλο για να αποκατασταθεί η ισονομία και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του Νίκου Ρωμανού πριν είναι πολύ αργά» καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

«Ο Νίκος Ρωμανός, κρατούμενος, απεργός πείνας επί 22 ημέρες, διεκδικεί το δικαίωμά του να παρακολουθεί τα μαθήματα της σχολής στην οποία εισήχθη μετά από εξετάσεις. Γνωρίζετε ότι με μια πρωτοφανή εισαγγελική εντολή, της 10ης Νοεμβρίου 2014, η ελληνική δικαιοσύνη αποποιείται την ευθύνη της, που προκύπτει από την άρνηση χορήγησης εκπαιδευτικών αδειών στον Νίκο Ρωμανό» αναφέρει ο κ. Κουράκης και τονίζει ότι μετά τη βράβευσή του από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου και την επιβράβευσή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «ακολούθησε η αυτοαναιρετική και εκδικητική άρνηση της Πολιτείας να ασκήσει τον ρόλο της και να νοηματοδοτήσει θετικά το περιεχόμενο της έννοιας του σωφρονισμού. Ο Νίκος Ρωμανός κινδυνεύει να χάσει τη μάχη για τη ζωή, επειδή εξαναγκάζεται, σε συνθήκες κράτησης, να διεκδικήσει με αυτόν τον τρόπο, τη δίκαιη μεταχείρισή του και την πρόσβαση στη μόρφωση».

Ο βουλευτής επισημαίνει ότι ο χρόνος είναι πλέον πολύτιμος για τη ζωή του κρατουμένου απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού και ότι το ζήτημα όπως έχει εξελιχθεί, είναι κατεξοχήν πολιτικό.

Παρέμβαση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
Οι βουλευτές Ζωή Κωνσταντοπούλου, υπεύθυνη της Επιτροπής Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, και Βασιλική Κατριβάνου, μέλος της ανωτέρω Επιτροπής και της Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής, πραγματοποίησαν σήμερα διάβημα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού, ο οποίος ήδη βρίσκεται στην 22η ημέρα απεργίας πείνας και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Γεννηματά, διεκδικώντας το δικαίωμα να σπουδάσει στο Τ.Ε.Ι. όπου πέτυχε, μετά από Πανελλαδικές Εξετάσεις και βραβεύθηκε μάλιστα για αυτό από την Πολιτεία.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισαν ότι σε μία ευνομούμενη Πολιτεία δεν μπορεί να τίθεται σε διακύβευση η ανθρώπινη ζωή για το αυτονόητο δικαίωμα στη μόρφωση. Τόνισαν ότι δοκιμάζεται η αξιοπιστία της Πολιτείας, η οποία οφείλει στο Νίκο Ρωμανό την δίκαιη και ανθρώπινη μεταχείριση που κάθε κράτος δικαίου εγγυάται στους πολίτες του. Τέλος, επεσήμαναν ότι η κρισιμότητα της κατάστασης του Νίκου Ρωμανού σε συνδυασμό με την κρισιμότητα και τους συμβολισμούς των ημερών, με επικείμενη τη συμπλήρωση, στις 6 Δεκέμβρη, 6 ετών από την δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που έπεσε νεκρός από σφαίρα αστυνομικού στα χέρια του φίλου του Νίκου Ρωμανού, ανήμερα της γιορτής του, δεν αφήνουν σε κανέναν περιθώριο να εθελοτυφλεί ή να κωλυσιεργεί.

Τέλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσαν τη θέση ότι η μέχρι σήμερα άτεγκτη και ανυποχώρητη στάση της Πολιτείας, τόσο απέναντι στο Νίκο Ρωμανό, όσο και απέναντι στον Ηρακλή Κωστάρη, αλλά και σε κάθε κρατούμενο που θυσιάζει την υγεία και διακινδυνεύει τη ζωή του διεκδικώντας το αυτονόητο, δεν ανταποκρίνεται στις επιταγές συμμετοχής του κράτους στην κοινωνική επανένταξη, αλλά στοιχειοθετεί εκδικητική συμπεριφορά εξουθένωσης και ισοπέδωσης της ανθρώπινης ύπαρξης, που τορπιλίζει την προοπτική οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ κρατουμένου και Πολιτείας.

Αναρμόδιος δηλώνει ο υπ. Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου με αφορμή την απεργία πείνας του κρατούμενου Νίκου Ρωμανού δηλώνει ότι «σε καμία περίπτωση δεν έχει εκ του νόμου αρμοδιότητα για τη χορήγηση ή μη εκπαιδευτικών αδειών, ούτε μπορεί να παρέμβει στο έργο των αρμοδίων οργάνων» και παραπέμπει το όλο ζήτημα στο υπουργείο Παιδείας.

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Ρωμανός παραμένει φρουρούμενος σε κρίσιμη, αλλά σταθερή κατάσταση, στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», καθώς βρίσκεται σε απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενος για το γεγονός ότι παρόλο που πέρασε στις πανελλαδικές εξετάσεις, δεν του χορηγείται άδεια προκειμένου να παρακολουθήσει τα μαθήματά του.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει, καταρχάς, ότι «θεσμοθέτησε σχετικές με την εκπαίδευση και κατάρτιση των κρατουμένων διατάξεις, στις οποίες προσδίδει μεγάλη βαρύτητα και για το σκοπό αυτό λειτουργούν σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικές μονάδες (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια) ιδίως στα Καταστήματα Κράτησης Νέων καθώς και Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας για ενηλίκους κρατουμένους σε επτά (7) Καταστήματα Κράτησης της χώρας».

Και προσθέτει: «Σύμφωνα δε με τις διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα προβλέπεται η χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών για κρατουμένους που εισάγονται σε Ανώτατα ή Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.Οι εκπαιδευτικές άδειες χορηγούνται αποκλειστικά από το αρμόδιο Συμβούλιο στο οποίο προΐσταται εισαγγελικός λειτουργός, ενώ για τους υποδίκους απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του δικαστικού οργάνου που διέταξε την προσωρινή κράτηση. Σε καμία περίπτωση ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει εκ του νόμου αρμοδιότητα για τη χορήγηση ή μη εκπαιδευτικών αδειών, ούτε μπορεί να παρέμβει στο έργο των αρμοδίων οργάνων».

Παράλληλα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης «για να διευκολύνει τη συνέχιση της εκπαίδευσης των κρατουμένων, σε περίπτωση μη χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας σ’ αυτούς, προτείνει, καταρχήν, να προβλεφθεί από το υπουργείο Παιδείας η εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων, μέσω τηλεδιάσκεψης ή άλλου πρόσφορου τεχνικού μέσου» και καταλήγει: «Τα θέματα που ανακύπτουν σχετικά με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης θα εξεταστούν κατόπιν συνεννόησης μεταξύ των υπουργείων Δικαιοσύνης και Παιδείας».