Χρήσιμα διδάγματα από τις ταραχώδεις πρώτες μέρες του Facebook

Χρήσιμα διδάγματα από τις ταραχώδεις πρώτες μέρες του Facebook
USA - 2011: Doug Griswold illustration of Facebook founder Mark Zuckerberg steering the Facebook "ship" as others reach for the handles. (Bay Area News Group/MCT via Getty Images)

Η εξασφάλιση της εμπιστοσύνης μεταξύ των συνιδρυτών δεν είναι ποτέ δεδομένη.

της Κάρεν Μάγιο*

O Μαρκ Ζούκερμπεργκ δεν αποχαιρέτησε πολύ φιλικά τον συνιδρυτή της Facebook Εντουάρντο Σαβερίν. Και ο Ρέτζι Μπράουν δεν αποχωρίστηκε την ιδρυτική ομάδα της Snapchat με τους καλύτερους δυνατούς όρους.

Αυτά ήταν σοβαρά διαζύγια: συναισθηματικά, ταραχώδη, σύνθετα, και με αρκετό πόνο.

Υπάρχει λόγος που συνέβη αυτό. Το στήσιμο μιας εταιρείας μαζί με έναν άλλον άνθρωπο είναι μια έντονα προσωπική εμπειρία. Είναι κάτι σαν τον γάμο.

Και πολλοί από τους παράγοντες που συνθέτουν έναν επιτυχημένο γάμο είναι οι ίδιοι που συνθέτουν και μια επιτυχημένη σχέση μεταξύ των συνιδρυτών.

Καταρχήν πρέπει να μιλάτε την ίδια γλώσσα. Ένα 65% των νεοφυών επιχειρήσεων αποτυγχάνει εξαιτίας ζητημάτων που προκύπτουν μεταξύ των μελών της διοικητικής ομάδας. Είναι κρίσιμο, συνεπώς, εσείς κι ο συνέταιρός σας να έχετε παρεμφερείς αξίες που θα σας βοηθήσουν να συντονιστείτε και να λάβετε αποτελεσματικές αποφάσεις.

Οι συνιδρυτές των Ben & Jerry’s, για παράδειγμα, ήθελαν και οι δύο όχι μόνο να πουλούν παγωτό αλλά και να χρησιμοποιήσουν την εταιρεία τους για να προσφέρουν στην κοινότητα. Και οι κοινές οικογενειακές και επιχειρηματικές αξίες έφεραν κοντά τον Γουίλιαμ Πρόκτερ και τον Τζέιμς Γκαμπλ, οι οποίοι έφτιαξαν τη γνωστή αυτοκρατορία προϊόντων νοικοκυριού.

Την ίδια στιγμή, όμως, δεν θέλετε να έχετε έναν κλώνο του εαυτού σας. Αντίθετα, επιζητάτε κάποιον που να σας συμπληρώνει, αμφισβητώντας παράλληλα τις παγιωμένες σας ιδέες και αντιλήψεις. Στην Apple, για παράδειγμα, ο Στιβ Βόσνιακ ήταν εστιασμένος στην τεχνική πλευρά των πραγμάτων ενώ ο Στιβ Τζομπς είχε μανία με τον σχεδιασμό. Κι αυτή η παραγωγική ένταση έδωσε ώθηση σε έναν πραγματικά καινοτόμο μηχανισμό.

Τέλος, η έλλειψη εμπιστοσύνης μπορεί να καταστρέψει έναν γάμο, και βεβαίως μπορεί να καταστρέψει και μια επιχειρηματική συνένωση. Η εμπιστοσύνη ουσιαστικά είναι ένα ένστικτο – μια αίσθηση ότι ο άλλος άνθρωπος σάς μεταφέρει την πλήρη εικόνα των πραγμάτων. Και πάνω απ’ όλα είναι μια συνήθεια: η επαναλαμβανόμενη έκφραση αφοσίωσης στον άλλον και στον κοινό επιχειρηματικό σκοπό.

* Η Κάρεν Μάγιο είναι ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Nestio.

Πηγή: fortune.com