Διδάγματα επαγγελματικής ηγεσίας από μια κορυφαία επιχειρηματία

Διδάγματα επαγγελματικής ηγεσίας από μια κορυφαία επιχειρηματία

Τέσσερις συμβουλές από την ιδρύτρια της Hearsay Social και μέλος του ΔΣ των Starbucks, Κλάρα Σιχ.

Τον Οκτώβριο που μας πέρασε παρευρέθηκα στη σύνοδο των Πιο Ισχυρών Επαγγελματιών Γυναικών που διοργάνωσε το περιοδικό Fortune στην Ουάσινγκτον και μίλησα σε μια ομάδα τριών γυναικών κάτω των 40 ετών: την οικονομική βοηθό του Ουώρεν Μπάφετ, Τρέισι Κουλ, την Πρόεδρο της Cinnabon, Κατ Κολ, και την ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλο της SunRun Λιν Τζούριτς. Συντονίστρια της συζήτησης ήταν η Λέι Γκάλαχερ, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα διδαγμάτων επαγγελματικής ηγεσίας.

Παρουσιάζω ορισμένα από τα πιο σημαντικά διδάγματα που αποκόμισα:

Η έλλειψη εμπειρίας δεν είναι πάντα κακό πράγμα
Η έλλειψη εμπειρίας της Τζούριτς στον κλάδο των φωτοβολταϊκών και της ενέργειας της επέτρεψε να κάνει «χαζές» ερωτήσεις (η εταιρεία της Τζούριτς εγκαθιστά φωτοβολταϊκά συστήματα σε εμπορικές και ιδιωτικές ιδιοκτησίες). Αυτό αποδείχθηκε έξυπνη κίνηση. Της δόθηκε η ευκαιρία να δημιουργήσει την εταιρεία της με μια φρέσκια προοπτική επειδή δεν την βάρυνε η εμπειρία – και οι παραδοχές που συχνά θεωρούνται δεδομένες.

Οι λεπτομέρειες και το βάθος έχουν σημασία
Η Κουλ γνωρίστηκε με το μελλοντικό εργοδότη της, Ουώρεν Μπάφετ, όταν ήταν φοιτήτρια στο Χάρβαρντ και διοργάνωσε μια εκπαιδευτική επίσκεψη στην εταιρική έδρα της Berkshire Hathaway στην Ομάχα. Οι περισσότεροι φοιτητές φεύγουν αυθημερόν αλλά η Κουλ με την ομάδα της αποφάσισαν να μείνουν αρκετές μέρες για να γνωρίσουν καλύτερα τις επαγγελματικές δραστηριότητες του Μπάφετ.

Διαβάστε ακόμη: Πηγές επιτυχίας που αγνοούν οι επιχειρήσεις

Η αποτυχία είναι αποδεκτή
Η Κολ εξήγησε τη σημασία της ανάληψης ρίσκων – και τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν στην αποτυχία διάφοροι επαγγελματικοί κλάδοι. Υπενθυμίζει στους υπαλλήλους της στην Cinnabon ότι «φτιάχνουμε τρόφιμα, όχι βόμβες». Δεν κινδυνεύει καμία ανθρώπινη ζωή όταν αποτύχει μια παρτίδα. Η αποτυχία δεν πειράζει. Έτσι γινόμαστε καλύτεροι.

Αντιμετώπιση στις διακρίσεις με λεπτότητα
Η Γκάλαχερ ρώτησε αν κάποια από τις καλεσμένες είχε αντιμετωπίσει επαγγελματικές διακρίσεις σε βάρος της εξαιτίας του φύλου, της ηλικίας ή της εθνικότητας. Μοιράστηκα τη δική μου άποψη ότι δεν μπορείς να ελέγξεις το τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα, αλλά μπορείς να ελέγξεις την αντίδρασή σου. Συνήθως είναι πιο αποτελεσματικό να δημιουργείς αμφιβολίες στους άλλους και να αντιδράς με λεπτότητα.