Διετές πρόγραμμα διάσωσης και αναδιάρθρωση του χρέους ζητάει η Ελλάδα

Διετές πρόγραμμα διάσωσης και αναδιάρθρωση του χρέους ζητάει η Ελλάδα
ΤΣΙΠΡΑΣ Α FAYMANN W ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Πρόταση συμφωνίας στο παρά πέντε κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση - Δεν ξεκαθαρίζει πάντως με τι όρους θα μπορούσε να δοθεί ένα τέτοιο δάνειο. 

Πηγές των πρακτορείων Reuters και Bloomberg κάνουν λόγο για πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης που περιλαμβάνει διετές πρόγραμμα διάσωσης για κάλυψη των οικονομικών αναγκών της χώρας από τον ESM με παράλληλη αναδιάρθρωση του χρέους.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ακύρωσε αιφνιδίως προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου.

«Από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τoν ελληνικό λαό. Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης», αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Πάντως οποιαδήποτε νέα χρηματοδότηση απαιτεί αίτημα προς τα κοινοτικά όργανα και απόφαση σε επίπεδο Eurogroup η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί από τον ESM/EFSF.

Ακόμη δεν γίνεται καμία αναφορά στους όρους βάσει των οποίων θα υπογραφεί μια τέτοια συμφωνία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η πρόταση Γιούνκερ θα μπορούσε να είναι η βάση.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου δεν υπάρχει καμία σχετική αναφορά περί προγράμματος – μέτρων, όπως δεν υπάρχει και καμία αναφορά περί ΔΝΤ…

Οι πρώτες αντιδράσεις από τη Νέα Δημοκρατία κάνουν λόγο για ένα «ευρωπαϊκό μνημόνιο» και τονίζουν ότι περιμένουν περισσότερες λεπτομέρειες για αυτή τη νέα απόπειρα να γεφυρωθεί το χάσμα αλλά και τα μέτρα που θα ζητηθούν.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται απάντηση καταρχήν από την Κομισιόν διά στόματος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά και η τοποθέτηση του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Διαβάστε επίσης: Η Ελλάδα καταθέτει νέα πρόταση στους Θεσμούς