Η Ελλάδα καταθέτει νέα πρόταση στους Θεσμούς

Η Ελλάδα καταθέτει νέα πρόταση στους Θεσμούς
Greek Prime Minister Alexis Tsipras (L) is welcomed by European Commission President Jean-Claude Juncker for a meeting ahead of a Eurozone emergency summit on Greece in Brussels, Belgium June 22, 2015. The European Union welcomed new proposals from Tsipras as a "good basis for progress" at talks on Monday where creditors want 11th-hour concessions to haul Athens back from the brink of bankruptcy. REUTERS/Yves Herman TPX IMAGES OF THE DAY - RTX1HJZY

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Γιούνκερ - Τι αναφέρει η Κομισιόν που επιβεβαιώνει την επικοινωνία. 

Tηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντάγκι, και τον Πρόεδρο της Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, είχε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί συμβιβαστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα μέχρι το βράδυ.

Η ελληνική φέρεται να προτείνει μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει και την επίλυση του χρηματοδοτικού προβλήματος της χώρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και το βράδυ της Δευτέρας και εκείνος αφού συνομίλησε με Ντάισελμπλουμ, εξήγησε στον Αλέξη Τσίπρα τον τρόπο που θα μπορούσε να εκκινηθεί και πάλι η διαδικασία και να συγκληθεί eurogroup.

«Η Ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί τις προτάσεις που πήραν το βράδυ και να κάνει καμπάνια υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα» φέρεται να είναι η μέχρι τώρα τοποθέτηση των Ευρωπαίων αξιωματούχων.

«Όταν θα μας έρθει μία αξιόπιστη πρόταση, που θα αφήνει και την υποψία έστω βιώσιμης λύσης, τότε θα είμαστε οι πρώτοι που θα την εκμεταλλευτούμε», δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι «εάν δεν υπάρχει κάτι που να καθιστά το χρέος βιώσιμο, δεν είναι άξιο λόγου. Εμείς θέλουμε μία βιώσιμη λύση». Σύμφωνα με τον ίδιο, «όλες οι συμφωνίες που μας έρχονται, είναι λίγο- πολύ παραλλαγές της πρότασης της 25ης Ιουνίου. Δεν λέμε όχι σε τίποτα».

Κομισιόν: Η πόρτα είναι ανοιχτή

«Η πόρτα παραμένει ανοιχτή για συμφωνία, αλλά ο χρόνος τελειώνει», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, Μαργαριτης Σχοινάς, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα χρηματοοικονομικής βοήθειας της Ελλάδας λήγει σήμερα τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με τον Μ. Σχοινά ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε χθες στον πρόεδρο της Επιτροπής. Μετά από συνεννόηση με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκανε μια ύστατη πρόταση στον Έλληνα πρωθυπουργό, προκειμένου να συγκληθεί σήμερα έκτακτο Eurogroup. Όπως είπε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να απαντήσει πριν τα μεσάνυχτα χθες, όμως ακόμα δεν έχει υπάρξει αυτή η κίνηση από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα και ο χρόνος στενεύει ασφυκτικά.

Σύμφωνα με την πρόταση του Ζ.Κ. Γιούνκερ, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να συμφωνήσει με τις τελικές προτάσεις των θεσμών της 26ης Ιουνίου, και ο πρωθυπουργός να ζητήσει από τον ελληνικό λαό να ψηφίσει ΝΑΙ στο δημοψήφισμα. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της ύστατης αυτής πρότασης είναι η διευθέτηση των χρηματοοικονομικών αναγκών της χώρας και της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Στο συνολικό πακέτο συμφωνίας που προσφέρεται στην Ελλάδα, συμπεριλαμβάνεται και το πακέτο Γιούνκερ, ύψους 35 δισ. ευρώ για την τόνωση και ανάπτυξη στην Ελλάδα

Εξάλλου, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημείωναν ότι μαζί με το ελληνικό πρόγραμμα που λήγει σήμερα τα μεσάνυχτα, εξανεμίζεται και η χρηματοδότησή του, ύψους 16,2 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα εξανεμίζονται 1,9 δισ. ευρώ από το EFSF, 3,4 δισ. από τα SMPs (κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης) και τα ANFAs. Εξανεμίζονται, επίσης, τα 10,9 δισ. ευρώ που προορίζονταν για τις τράπεζες και είχαν μεταφερθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στον ΕFSF.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε μέσω Twitter την τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Γιούνκερ.

H γερμανική εφημερίδα Bild επιβεβαιώνει ότι θα υπάρξουν συναντήσεις σήμερα ή αύριο του Έλληνα πρωθυπουργού με κορυφαίους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση στο θέμα της Ελλάδας.

Το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας δεν προσδιορίζει πού θα γίνουν οι συναντήσεις, εάν θα γίνουν δηλαδή σε ελληνικό ή ξένο έδαφος, αλλά αναφέρει ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις.