Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος»: Διάδρομος απογείωσης για το ελληνικό χρηματιστήριο

Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος»: Διάδρομος απογείωσης για το ελληνικό χρηματιστήριο
Το κτίριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Τρίτη 2 Μαΐου 2017. Ανοδική είναι σήμερα η πορεία των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όταν μια εταιρεία θέτει εαυτόν προς κρίση στους επενδυτές δίνει τη δυνατότητα σε όλους να συμμετέχουν στην κερδοφορία της.

Του Γιώργου Καραγεώργου*

Πολλές φορές, σε βαθύτερες τους αναζητήσεις οι επενδυτές είναι πιθανό να αναρωτιούνται: «Τι είναι πραγματικά ένα χρηματιστήριο; Είναι ένα εργαλείο κερδοσκοπίας; Ένα εργαλείο επένδυσης; Μήπως είναι μια εφεύρεση των οικονομολόγων για μεγαλύτερη ρευστότητα ώστε να «γυρνάει» το χρήμα; Τι είναι τελικά;»

Πολλές απαντήσεις χωράνε, ιστορικά και φιλοσοφικά όμως μπορούμε να καταλήξουμε σε μια πιο βαθιά προσέγγιση. Το χρηματιστήριο είναι ο εκδημοκρατισμός της πνευματικής ιδιοφυίας και του επιχειρηματικού πνεύματος.

Είναι η ευκαιρία του κάθε ανθρώπου ανεξαρτήτως οικονομικού και βιοτικού επιπέδου, εθνότητας, φυλής, μόρφωσης να συμμετέχει ενεργά στην οικονομία, απολαμβάνοντας τους καρπούς της ιδιοφυίας άλλων ανθρώπων που δημιουργήσαν εταιρείες οι οποίες ικανοποίουν τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου.

Το χρηματιστήριο είναι η μέγιστη μορφή εμπιστοσύνης από τους επιχειρηματίες στο ευρύ κοινό και τούμπαλιν.

Στην αμερικανική κουλτούρα, δεν υπάρχει πιθανότητα μια μεγάλη εταιρεία να μην είναι εισηγμένη και να μη διαπραγματεύεται δημόσια. Είναι θέμα αρχής ένας οργανισμός να διατίθεται στο ευρύτερο κοινό. Να γίνεται δημόσιος. Να συμμετέχουν όλοι ενεργά στην αποτίμησή του και να απολαμβάνουν τους καρπούς της επιτυχίας του.

Γι’αυτό λοιπόν η εισαγωγή του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι περισσότερο σημαντική από συμβολικής σημασίας, παρά οικονομικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια κερδοφόρα εταιρεία, χωρίς ανάγκη χρηματοδότησης, με δραστηριότητα στη «βαριά βιομήχανία» της Ελλάδας, διαθέτει τις μετοχές της στο κοινό. Θέτει εαυτόν προς κρίση στους επενδυτές και δίνει τη δυνατότητα σε όλους να συμμετέχουν στην κερδοφορία της.

Τέτοιες κινήσεις είναι βαρυσήμαντες για μια ταλαιπωρημένη αγορά όπως αυτή της Ελλάδας και θα πρέπει και άλλες εταιρείες παρόμοιου βεληνεκούς να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο της δημόσιας εγγραφής.

Να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο δίνοντας το δικαίωμα στο ελληνικό κοινό να συμμετέχει ενεργά στη μετοχική σύνθεσή τους. Να δημιουργήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης. Να προάγουν τη σημασία της επένδυσης και της επιχειρηματικότητας και να απενοχοποιήσουν την ενεργή συμμετοχή στις κεφαλαιαγορές.

Το μομέντουμ εξυπηρετεί και ο ούριος άνεμος στα πανιά της χώρας μας θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο, καθώς είναι η μεγαλύτερη μας ευκαιρία στη σύγχρονη ιστορία να προσελκύσουμε έξυπνο χρήμα από διεθνείς και εγχώριους παίκτες.

Το μεγαλύτερο ρίσκο είναι να μην παίρνεις κανένα ρίσκο. Και η κρίση του παρελθόντος δυστυχώς έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι της στη νοοτροπία -κυρίως- των προηγούμενων γενεών. Κεφάλαια τα οποία λιμνάζουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς έχουν μηδενικό πολλαπλασιαστικό όφελος για την οικονομία και την κοινωνία.

Ας ελπίσουμε πως η νεότερη γενιά που σιγά σιγά αρχίζει να διαχειρίζεται μεγαλύτερα κεφάλαια, να εκτιμήσει την αξία των επενδύσεων και του υγιούς, διαφοροποιημένου ρίσκου.

Το μείζον ζήτημα της χώρας μας είναι η μη αποδοτική κατανομή των οικονομικών πορών. Ας γίνει η αρχή με το να εμφυσήσουμε την επενδυτική κουλτούρα στους συμπολίτες μας.

*Ο Γιώργος Καραγεώργος είναι Head of Representative Office στην Ελλάδα, Freedom Finance Europe Ltd

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: