Τι είναι τελικά το Short Squeeze;

Τι είναι τελικά το Short Squeeze;
Photo: pixabay.com
Πρόκειται για μια θεωρία, που πλέον όλοι οι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους.

Του Χρήστου Τσούνη

Το σημερινό άρθρο γράφτηκε με αφορμή την επερχόμενη κυκλοφορία της ταινίας ΑΟΥΤΣΑΪΝΤΕΡΣ (Dumb Money), στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες στις 05/10. Η συγκεκριμένη ταινία μιλάει για τον χαμό με την GameStop (GME), τον Ιανουάριο του 2021 και την αλληλουχία γεγονότων που μετέτρεψε το r/wallstreetbets και μια κοινότητα μη θεσμικών επενδυτών στον φόβο των πλουσίων.

Πώς όμως μια χούφτα απλοί άνθρωποι με ελάχιστες επενδυτικές γνώσεις κατάφεραν να κάνουν ολόκληρα hedge funds να κλείσουν;

Όλα ξεκίνησαν από μια θεωρία, που πλέον όλοι οι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους πριν shortάρουν μια μετοχή.

Για να καταλάβουμε τι είναι το short squeeze πρέπει να δούμε τι είναι το shorting. Για όσους δεν το ξέρουν, ανάλογα με το πως πιστεύουμε ότι θα κινηθεί μια μετοχή (πάνω ή κάτω), χαρακτηρίζουμε και διαφορετικά την θέση μας. Αν ποντάρουμε ότι μια μετοχή θα πάει πάνω, τότε λέμε ότι έχουμε long position στην μετοχή. Συγκεκριμένα αγοράζουμε απλά την μετοχή και όταν πάει πάνω βγάζουμε λεφτά, ενώ όταν πάει κάτω χάνουμε λεφτά. Απλό μέχρι εδώ σωστά;

Στον αντίποδα τώρα έχουμε το shorting, δηλαδή το ποντάρισμα ότι η μετοχή θα πάει προς τα κάτω, προκειμένου να βγάλουμε λεφτά από την πτώση της.

Ορίστε πως γίνεται αυτό:

Για αρχή βάζουμε κάποια λεφτά στην χρηματιστηριακή μας, τα οποία χρησιμοποιούμε ως εγγύηση. Στην συνέχεια ανοίγουμε ένα short position, δηλαδή μια εντολή πώλησης.

The electronic game retailer has seen it's stock price soar from 3.25 US dollars in April 2020 to close at 347.51 US dollars on 27 January. The company has drawn interest from investors in online chat groups and created as much as 3 billion US dollars in value losses for short sellers. EPA/CJ GUNTHER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
The electronic game retailer has seen it’s stock price soar from 3.25 US dollars in April 2020 to close at 347.51 US dollars on 27 January. The company has drawn interest from investors in online chat groups and created as much as 3 billion US dollars in value losses for short sellers. EPA/CJ GUNTHER

Τώρα πρακτικά συμβαίνει το εξής:

Η χρηματιστηριακή μας παίρνει τα λεφτά που έχουμε βάλει ως εγγύηση και μας δανείζει μετοχές που αντιστοιχούν στην αξία των χρημάτων μας, τις οποίες πουλάμε επιτόπου. Μετά από ένα χρονικό διάστημα που η τιμή της μετοχής θα πέσει, αγοράζουμε τις μετοχές πίσω, τις επιστρέφουμε στην χρηματιστηριακή μας και τσεπώνουμε το κέρδος.

Και επειδή είμαι σίγουρος ότι σας μπέρδεψα λίγο θα το δούμε με ένα παράδειγμα.

Έστω ότι έχουμε μια μετοχή Α με αξία 10€. Εμείς πάμε στην χρηματιστηριακή μας, καταθέτουμε 1000€ και  δηλώνουμε ότι θέλουμε να shortάρουμε την μετοχή. Μόλις πατήσουμε επιβεβαίωση γίνονται ταυτόχρονα οι εξής διαδικασίες:

  1. Η χρηματιστική μας δίνει 1000/10=100 μετοχές
  2. Η χρηματιστηριακή μας δεσμεύει τα 1000€
  3. Πουλάμε πίσω στην χρηματιστηριακή και τις 100 μετοχές για 10€/ μετοχή.

Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα και η μετοχή μας είναι πλέον στα 5€. Σε εκείνο το σημείο αποφασίζουμε να κλείσουμε την θέση μας και να πάρουμε το κέρδος. Όταν πατάμε να κλείσουμε την θέση μας γίνονται ταυτόχρονα τα εξής:

  1. Η χρηματιστηριακή μας επιστρέφει τα 1000€ (τα λεφτά της εγγύησης)
  2. Αγοράζουμε 100 μετοχές για 5€/μετοχή= 500€
  3. Πουλάμε πίσω στην χρηματιστηριακή τις 100 μετοχές για 500€
  4. Βλέπουμε στον λογαριασμό μας 1000€+500€= 1500€

Έχω απλοποιήσει αρκετά την διαδικασία για να γίνει κατανοητή. Για παράδειγμα η αλληλουχία γεγονότων δεν είναι ακριβώς έτσι, δεν συμπεριλαμβάνω fees για δανεισμό, ούτε περιγράφω τι γίνεται με το μέρισμα. Όλα αυτά γίνονται εσκεμμένα. Σκοπός δεν είναι να δούμε τι είναι το short selling, αλλά να πάρουμε μια ιδέα.

Ένα χαρακτηριστικό του short selling είναι ότι μπορούμε να shortάρουμε πάνω από το 100% των διαθέσιμων μετοχών. Σκεφτείτε το λίγο. Αν πάρουμε τις μετοχές και τις πουλήσουμε με τη μια, πρακτικά είναι διαθέσιμες να τις πάρει και να τις shortάρει κάποιος άλλος. Αν ο πρώτος επενδυτής αγόρασε όλες τις μετοχές Α και τις shortαρε αμέσως, ο δεύτερος επενδυτής μπορεί να πάρει πάλι όλες τις μετοχές A και να τις shortάρει και αυτός, shortάροντας συνολικά το 200% τω διαθέσιμων μετοχών.

Και κάπως έτσι φτάνουμε στο short squeeze. Για να δουλέψει το short squeeze δύο πράγματα πρέπει να συμβούν:

  • Το πρώτο είναι μια μετοχή να έχει shortαριστεί πολύ.
  • Το δεύτερο είναι να υπάρξει ένας καταλύτης που θα ωθήσει την τιμή να πάει απότομα πάνω.

Για να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει πάμε να δούμε πάλι ένα παράδειγμα. Έστω η μετοχή της GameStonk, μιας -όχι και τόσο- υποθετικής εταιρείας. Επειδή η GameStonk δεν πάει καλά, αρκετοί επενδυτές αποφάσισαν να την shortάρουν (κατά περίπου 85%). Αυτό δεν σημαίνει ότι μόνο το 15% των μετοχών παραμένει διαθέσιμό, γιατί όπως είπαμε μια μετοχή μπορεί να shortαριστεί παραπάνω από το σύνολο των μετοχών της.

Μετά από την πρόσληψη ενός νέου CEO η μετοχή της GameStonk εκτοξεύτηκε κατά 20%. Κοιτάξτε τώρα τι αλυσιδωτή αντίδραση προκαλεί κάτι τέτοιο:

Πολλοί επενδυτές που έχουν shortάρει την μετοχή, κλείνουν τις θέσεις τους, είτε για να περιορίσουν την χασούρα τους, είτε γιατί η εγγύηση δεν καλύπτει όλη την θέση. Για να κλείσουν όμως την θέση τους πρέπει να αγοράσουν μετοχές. Οπότε η ζήτηση μεγαλώνει και αντίστοιχα μεγαλώνει η τιμή της μετοχής. Αυτό με την σειρά του προκαλεί και άλλους επενδυτές που έχουν shortάρει να αρχίσουν να κλείνουν τις θέσεις τους και να αυξάνουν την τιμή που με την σειρά του προκαλεί το ίδιο πράγμα και βλέπουμε όλοι που πάει αυτό, σωστά;

Κάτι τέτοιο έγινε και με την Gamestop ($GME). Οι μη θεσμικοί επενδυτές του r/wallstreetbets είχαν βαλθεί να αγοράσουν και να κρατήσουν όσο περισσότερες μετοχές της $GME μπορούσαν με αποτέλεσμα να μειώσουν την προσφορά τεχνητά. Οπότε με μικρή προσφορά και μεγάλη ζήτηση η τιμή της μετοχής πιέζεται και εκτοξεύεται προς τα πάνω.

Αυτό λοιπόν είναι το λεγόμενο short squeeze.

Ελπίζω το σημερινό άρθρο να σας βοήθησε να προετοιμαστείτε για μια από τις πιο διασκεδαστικές ταινίες για επενδύσεις που πρόκειται να κυκλοφορήσουν!

Βρείτε τον Χρήστο στο YouTube και στο Instagram εδώ:https://www.youtube.com/tsounischrishttps://www.instagram.com/tsounischris

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: