Ποιοι είναι οι πλουσιότεροι Έλληνες και τι μαθαίνουμε από αυτό

Ποιοι είναι οι πλουσιότεροι Έλληνες και τι μαθαίνουμε από αυτό
Several coins of old Drachmas on a Greek national flag. (Photo by Wassilios Aswestopoulos/NurPhoto) (Photo by Wassilios Aswestopoulos / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Ποια είναι τα οικονομικά διδάγματα που μπορούμε να αποκομίσουμε από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου;

Από την Ιωάννα Φο*

Υπάρχει μια έρευνα που γίνεται κάθε χρόνο η οποία μελετά και καταγράφει τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Εκτός όμως από τις πρώτες 5-10 θέσεις που σίγουρα έχουν το ενδιαφέρον τους μιας και μιλάμε για τους ισχυρότερους ανθρώπους στον πλανήτη, ενδιαφέρον υπάρχει και λίγο πιο μετά στην λίστα, αφού εκεί θα βρούμε και τις ελληνικές συμμετοχές στην περίφημη «πελούσια» λίστα!

Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στην λίστα, και ας δούμε και ποιοι Έλληνες και ποιες Ελληνίδες ανήκουν σε αυτή την λίστα και σε ποιο σημείο της βρίσκονται. Έτσι για να γνωρίζουμε και τα του οίκου μας!

Ξεκινώντας με μια μικρή έκπληξη, ο πλουσιότερος άνδρας του κόσμου δεν είναι ούτε Αμερικανός ούτε και από τον χώρο της τεχνολογίας! Είναι Γάλλος, ονομάζεται Μπερνάρ Αρνό και ασχολείται με τον χώρο της πολυτέλειας και συγκεκριμένα είναι ο CEO της Luis Vuitton. Το ύψος της περιουσίας του είναι, παρεμπιπτόντως, στα 211 δισεκατομμύρια δολάρια. Εντάξει καλά τα πάει!

Το γυναικείο φύλο τώρα εκπροσωπεί η Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μεγιέρ ως η πιο πλούσια γυναίκα στον κόσμο, η οποία είναι η κληρονόμος της πασίγνωστης εταιρίας L’Oreal με περιουσία στα 80,5 δισεκατομμύρια δολάρια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσο για τον πλουσιότερο άνθρωπο στην Ελλάδα…

Πρώτη και πλουσιότερη Ελληνίδα είναι η κυρία Μαρία Αγγελικούση η οποία, γιατρός στο επάγγελμα, ηγείται μιας εταιρίας με πάνω από 150 εμπορικά πλοία και έχει προσωπική περιουσία 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων βρισκόμενη στην θέση 455 της παγκόσμιας κατάταξης.

Ακολουθεί ο κύριος Αριστοτέλης Μυστακίδης με περιουσία 3,2 δις ο οποίος έχει διάφορες δραστηριότητες όπως η εμπορία μετάλλων πάνω στην οποία έχτισε την καριέρα του, ενώ είναι και μέτοχος στην Τράπεζα Πειραιώς. Θέση 905 στην λίστα!

Τρίτος στην ελληνική σειρά ο κύριος Φίλιππος Νιάρχος, γιός του Σταύρου Νιάρχου με το γνωστό ίδρυμα, εφοπλιστής, με περιουσία 2,8 δις δολάρια. Θέση 1067 στην λίστα!

Τέταρτος ο κύριος Βαρδής Βαρδινογιάννης, εφοπλιστής, με περιουσία 1,9 δις δολαρίων και ενασχόληση με πολλούς κλάδους της οικονομίας, όπως τα καύσιμα με την μορφή της Motoroil αλλά και τα media με κανάλια όπως το Mega, το Star και ο Alpha. Ακόμη, μαζί με την πρόσφατα αποβιώσασα σύζυγό του Μαριάννα Βαρδινογιάννη διακρίθηκαν για το φιλανθρωπικό τους έργο και για αυτό κάνουμε και ξεχωριστή αναφορά. Νούμερο 1575 στην λίστα μας!

Πέμπτη στην σειρά η κυρία Μαριάννα Λάτση, επιχειρηματίας με περιουσία 1,6 δις δολάρια και επίσης πλούσια φιλανθρωπική δράση. Θέση στην λίστα; 1804.

Κλείνοντας την ελληνική παρουσία, στην έκτη θέση είναι ο κύριος Σπύρος Λάτσης και η αδελφή του, Μαργαρίτα με δραστηριότητα στον τραπεζικό κλάδο στην Ελβετία αλλά και με παρουσία ως μεγαλομέτοχοι στα Ελληνικά Πετρέλαια. Περιουσία 1,5 δις δολάρια και θέση 1905 στην παγκόσμια κατάταξη.

Είδαμε με λίγα λόγια τι περίπου κάνουν οι πλουσιότεροι Έλληνες και Ελληνίδες και τα καταφέρνουν τόσο καλά. Ας ρίξουμε, όμως, και μια γρήγορη ματιά στους πρωτοπόρους αυτής της λίστας, να δούμε εκεί ποιοι είναι και γιατί.

Είπαμε ότι της λίστας ηγείται ο κύριος Luis Vuitton.

Ακολουθεί στην δεύτερη θέση ο Έλον Μασκ με 180 δις, ο Τζεφ Μπέζος  με 114 δις, ο Λάρι Έλισον της Oracle με 107 δις και την πεντάδα κλείνει ο μεγάλος, κυριολεκτικά και μεταφορικά, Waren Buffet.

Ο πέμπτος της σειράς, ο Waren Buffet, είναι και ο καλύτερος τρόπος να κλείσουμε την πρώτη πεντάδα αυτής της λίστας γιατί είναι ο μόνος πολύ πλούσιος άνθρωπος που έχει κάνει τα εξής δύο πράγματα που τον κάνουν να μοιάζει με εμάς:

Πρώτον, έγινε πολύ πλούσιος χωρίς να ανακαλύψει, να κληρονομήσει ή να εφεύρει τίποτα. Απλώς είχε ένστικτο, διάβασε πολύ, ίσως ήταν και λίγο τυχερός, έκανε πολύ καλές επενδυτικές επιλογές, βαρετές, σταθερές και μακροχρόνιες και έτσι πλούτισε.

Δεύτερον, είπε σε όλους και όλες μας τι πρέπει να κάνουμε για να πλουτίσουμε και εμείς! Γιατί οι επενδύσεις δεν είναι απαραίτητα σπορ ανταγωνιστικό αν δεν γίνεται με βραχυπρόθεσμο, κερδοσκοπικό χαρακτήρα!

Αυτό που έκανε λοιπόν ο Buffet, από μόνο του, εφόσον προέρχεται από το στόμα κάποιου που πράγματι τα έχει καταφέρει, είναι ανεκτίμητης αξίας.  Τι μας είπε; Ότι ο μέσος ερασιτέχνης επενδυτής και επενδύτρια θα καταφέρει να πλουτίσει με έναν πολύ απλό τρόπο. Επενδύοντας κάθε μήνα, απλά, βαρετά και παθητικά σε ένα ETF που παρακολουθεί τον δείκτη S&P 500. Αυτό μεσοσταθμικά και σε βάθος δεκαετίας, με την βοήθεια του ανατοκισμού, θα αποδώσει ετησίως λίγο πάνω από 10%, μια απόδοση που πολλοί επαγγελματίες επενδυτές με τα πάνω και τα κάτω τους δεν καταφέρνουν πολλές φορές να επιτύχουν.

Σαφώς και οι παλιές αποδόσεις ΔΕΝ υπόσχονται τις μελλοντικές. Κανείς και καμία δεν μπορεί να γνωρίζει το μέλλον. Για αυτό και λέμε πως οι επενδύσεις πάντα έχουν ρίσκο. Ωστόσο, και αυτό είναι και το κρίσιμο που πρέπει να μας μείνει από το σημερινό μας άρθρο είναι πως ναι υπάρχουν αρκετοί τρόποι να γίνει ένας άνθρωπος εκατομμυριούχος ή και δισεκατομμυριούχος, αλλά ο τρόπος που μας διδάσκει διά του παραδείγματος του ο χαρισματικός Waren Buffet έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: απευθύνεται στον καθένα και την καθεμία από εμάς, στόχο έχει να μας εξασφαλίσει μια άνετη ζωή και είναι ρεαλιστικός. Στην τελική, το έκανε και ο ίδιος και σήμερα είναι ο πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος επί γής!

Τι πιστεύετε λοιπόν; Οι επενδύσεις είναι ένας δρόμος για όλους και όλες μας αν γίνει σωστά και με προσοχή;

Mέχρι το επόμενο άρθρο μας, να είστε όλες και όλοι καλά.

* Master in Economics and Politics

Βρείτε την Ιωάννα στο YouTube και στο Instagram εδώ:https://www.youtube.com/user/ioannafo/videoshttps://www.instagram.com/ioannafo

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: