Διεθνές Δικαστήριο: Την Παρασκευή η απόφαση για το αίτημα κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

Διεθνές Δικαστήριο: Την Παρασκευή η απόφαση για το αίτημα κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για το αίτημα της Νότιας Αφρικής να διατάξει το Ισραήλ να εφαρμόσει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι θα αποφανθεί την Παρασκευή επί αιτήματος της Νότιας Αφρικής να διατάξει το Ισραήλ να εφαρμόσει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Η Νότια Αφρική έχει ζητήσει από το Διεθνές Δικαστήριο να λάβει έκτακτα μέτρα για να διατάξει το Ισραήλ να «σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας» συμπεριλαμβανομένης της πόλης Ράφα, όπου διεξάγει επίθεση.

Την περασμένη εβδομάδα, η Νότια Αφρική είχε ζητήσει από το Διεθνές Δικαστήριο να διατάξει την παύση της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα και ειδικότερα στη Ράφα, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιβίωση του παλαιστινιακού λαού.

Το αίτημα για ένα τέτοιο μέτρο έκτακτης ανάγκης αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης υπόθεσης που έχει προσφύγει στο δικαστήριο της Χάγης η Νότια Αφρική κατηγορώντας το Ισραήλ για γενοκτονία.

Το Ισραήλ έχει καταγγείλει τον ισχυρισμό της Νότιας Αφρικής ότι παραβιάζει τη Σύμβαση Γενοκτονίας του 1948, λέγοντας ότι αυτό γελοιοποιεί το έγκλημα της γενοκτονίας.

Το δικαστήριο έχει προηγουμένως απορρίψει το αίτημα του Ισραήλ να απορρίψει την υπόθεση και το έχει διατάξει να αποτρέψει πράξεις γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων, ενώ δεν έχει σταματήσει να διατάσσει τη διακοπή των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Η Νότια Αφρική ζήτησε πρόσθετα μέτρα έκτακτης ανάγκης για την προστασία της Ράφα, όπου έχουν καταφύγει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι. Ζήτησε επίσης από την ομάδα των 15 μόνιμων δικαστών να διατάξει το Ισραήλ να επιτρέψει την απρόσκοπτη πρόσβαση στη Γάζα σε αξιωματούχους του ΟΗΕ, οργανώσεις που παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια, δημοσιογράφους και ερευνητές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: