Σε υψηλό 12 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη

Σε υψηλό 12 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη
Πρόκειται για τον τρίτο συνεχόμενο μήνα όπου ο δείκτης κινείται πάνω από τα επίπεδα των 50 μονάδων.

Στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους «σκαρφάλωσε» για τον Μάιο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global που καταρτίζει η Hamburg Commercial Bank.

Όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη, ο σύνθετος PMI για την Ευρωζώνη ανήλθε στις 52,3 μονάδες έναντι 51,7% τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 52 μονάδες.

Πρόκειται για τον τρίτο συνεχόμενο μήνα όπου ο δείκτης κινείται πάνω από τα επίπεδα των 50 μονάδων, που ξεχωρίζουν την επέκταση από τη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων.

Ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος της HCOB, «ο σύνθετος δείκτης PMI για τον Μάιο δείχνει ανάπτυξη για τρεις συνεχόμενους μήνες και ότι η οικονομία της Ευρωζώνης αποκτά περαιτέρω δύναμη».

Οι συνολικές τιμές που χρεώνονται αυξήθηκαν με τον βραδύτερο ρυθμό από τον Νοέμβριο και ο δείκτης τιμών παραγωγού μειώθηκε στις 52,5 μονάδες από 53,7 τον Απρίλιο, ανοίγοντας ενδεχομένως την πόρτα για χαλάρωση της πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από την οποία αναμένεται μείωση των επιτοκίων της εντός του Ιουνίου.

Ο δείκτης που καλύπτει την κυρίαρχη βιομηχανία υπηρεσιών της νομισματικής ένωσης των 20 χωρών παρέμεινε σταθερός στο υψηλό 11 μηνών του Απριλίου.

Η ζήτηση αυξήθηκε με τον δείκτη νέων επιχειρήσεων του τομέα να αυξάνεται στην υψηλότερη τιμή του εδώ και λίγο περισσότερο από ένα χρόνο.

Ο μεταποιητικός δείκτης PMI εκτινάχθηκε σε υψηλό 15 μηνών.

Υποδηλώνοντας ότι οι κατασκευαστές αναμένουν βελτίωση των συνθηκών, ο δείκτης μελλοντικής παραγωγής αυξήθηκε στην υψηλότερη μέτρηση από τον Φεβρουάριο του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: