Διευρυμένο προβάδισμα για τη ΝΔ «δείχνει» νέα δημοσκόπηση

Διευρυμένο προβάδισμα για τη ΝΔ «δείχνει» νέα δημοσκόπηση
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. και πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Αλέξης Τσίπρας (Α), συμμετέχουν στο debate των πολιτικών αρχηγών, στο στούντιο του ΕΡΤNEWS στο Ραδιομέγαρο της Αγίς Παρασκευής, την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023. Στο debate των αρχηγών των έξι κοινοβουλευτικών κομμάτων, που είναι το πρώτο εδώ και οκτώ χρόνια συμμετέχουν ο πρόεδρος της Ν.Δ. και πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, την τηλεμαχία συντονίζει ο Γιώργος Κουβαράς και ερωτήσεις θα θέσουν οι δημοσιογράφοι των έξι τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας, Γιώργος Παπαδάκης ΑΝΤ1, Παναγιώτης Στάθης OPEN, Ράνια Τζίμα MEGA, Μάρα Ζαχαρέα STAR, Αντώνης Σρόιτερ ALPHA και Σία Κοσιώνη ΣΚΑΪ. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την διακομματική επιτροπή οι θεματικές ενότητες στις οποίες θα κληθούν να τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί είναι έξι: 1. Οικ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σταθερό προβάδισμα της ΝΔ σε δύο νέες δημοσκοπήσεις λίγες μέρες πριν τις εκλογές.

Δύο έρευνες που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο από τις εταιρείες GPO και Prorata δίνουν προβάδισμα 6,1% και 5% αντίστοιχα στο κυβερνών κόμμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, μια εβδομάδα πριν τις εκλογές.

Συγκεκριμένα στη δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα Παραπολιτικά, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 33,4% στην πρόθεση ψήφου ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 27,3%, με τα δύο κόμματα να κερδίζουν οριακά σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα στις αρχές Μαΐου. Tο ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 9,2%, το ΚΚΕ 6,6%, η Ελληνική Λύση 3,3%, το ΜέΡΑ25 3,6%, ενώ οι αναποφάσιστοι είναι στο 8,5%.

Όπως αναφέρεται, «η ΝΔ παγιώνει μια καθαρή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανεβάζει μεν τη συσπείρωσή του, αδυνατεί, ωστόσο, να διεισδύσει σε άλλες εκλογικές δεξαμενές, έτσι ώστε να διεκδικήσει την πρώτη θέση και να κάνει την ανατροπή».

Στην εκτίμηση ψήφου, η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διευρύνεται υπέρ του κυβερνώντος κόμματος (6,8) που συγκεντρώνει ποσοστό 37,2% έναντι 30,4% του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 48,8%  ενώ ο Αλέξης Τσίπρας το 34,5%.

Την ίδια ώρα σε δημοσκόπηση της Prorata για την ΕΦΣΥΝ το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος κινείται στα επίπεδα του 5% με την έρευνα να δίνει από 32,1% μέχρι 37,9% στο κυβερνών κόμμα και από 27,2% έως 32,8% στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστά από 8,6% έως 12,4%, το ΚΚΕ από 5,9% έως 9,1%, η Ελληνική Λύση από 2,3% έως 4,7% και το ΜεΡΑ25 από 2,8% μέχρι 5,2%.

Μητσοτάκης: «Σε οκτώ μέρες από τώρα θα είμαστε οι μεγάλοι νικητές»

 Aυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός σε συγκέντρωση πολιτών στην Κυψέλη. «Την 21η Μαΐου θα στείλουμε το μήνυμα της νίκης και της προκοπής για κάθε Ελληνίδα, για κάθε Έλληνα και θα το στείλουμε σίγουρα από την Αθήνα», ανέφερε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως το μήνυμα της κάλπης θα είναι για μία Ελλάδα της προκοπής, της ευημερίας, της ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής. «Έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα και θα εξακολουθώ μέχρι την τελευταία στιγμή, μέχρι τη λήξη της προεκλογικής περιόδου, να αγωνίζομαι να πείσω τις Ελληνίδες και τους Έλληνες ότι πρέπει να συνεχίσουμε αυτή την πορεία προκοπής. Ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά, πρέπει να στοχεύουμε ψηλά και δεν πρέπει να γυρίσουμε με τίποτα στο παρελθόν», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας πως το μεγάλο δίλημμα των εκλογών είναι ότι δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε τις δυσκολίες που πέρασε η χώρα αυτή την τετραετία, τη μεταναστευτική εισβολή στον Έβρο, μία πανδημία, έναν επιθετικό γείτονα, μία ενεργειακή κρίση, έναν πόλεμο στην Ουκρανία, φυσικές καταστροφές.

«Παρά τις δυσκολίες κρατήσαμε τη χώρα όρθια και την κοινωνία ενωμένη. Βάλαμε την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Αναπτυσσόμαστε με παραπάνω από 3% ετησίως, διπλάσιο ρυθμό από την Ευρωζώνη, αλλά ταυτόχρονα αυτή η ανάπτυξη δεν ήρθε με υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, ούτε με τσάκισμα των συνταξιούχων ήρθε με περικοπές φόρων, με αυξήσεις στις συντάξεις, με περικοπές στις εισφορές», σημείωσε επισημαίνοντας ως η κυβέρνηση υλοποίησε στο ακέραιο το προεκλογικό της πρόγραμμα, παρά τις μεγάλες δυσκολίες.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι σήμερα μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι γιατί η Ελλάδα της επόμενης τετραετίας μπορεί να είναι μία Ελλάδα στην οποία πραγματικά θα αλλάξουν τα πάντα. Παράλληλα ζήτησε αυτή την τελευταία εβδομάδα μέχρι τις εκλογές «να μην αναλωθούμε σε ανέξοδους διαξιφισμούς με τους πολιτικούς μας αντιπάλους, αλλά να μιλήσουμε στους πολίτες για το δικό μας σχέδιο για την επόμενη μέρα, για το μέλλον της πατρίδας μας» ενώ σημείωσε πως «λίγο-πολύ και οι αντίπαλοί μας μάλλον έχουν προεξοφλήσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Διάβαζα, σήμερα, σε εφημερίδα της αντιπολίτευσης -βγήκε με πηχυαίο τίτλο, «53%, λέει, δεν θέλουν δεύτερη τετραετία Μητσοτάκη». Άρα 47% θέλουν δεύτερη τετραετία. Μας βλέπω με αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή. Και οι ίδιοι το ομολογούν», ανέφερε κάνοντας λόγο για γαλάζιο ρεύμα το οποίο ξαναφουντώνει και ξαναφουσκώνει σε ολόκληρη τη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλ. Τσίπρας: Την άλλη Κυριακή θα πανηγυρίζει ο λαός, όχι τα καρτέλ

«Την άλλη Κυριακή θα πανηγυρίζει ο λαός, όχι τα καρτέλ», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του από την παραλία του Βόλου, στο Ηρώο. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από τη νίκη, είναι ζήτημα ζωής, αξιοπρέπειας, είναι ζήτημα που αφορά το μέλλον των παιδιών μας», υπογράμμισε. Σημείωσε ότι νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21η Μαΐου «σημαίνει αλλαγή, σημαίνει προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας την επομένη των εκλογών, σημαίνει δικαιοσύνη παντού για όλους».

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη μπροστά. Σχολίασε ότι η παρουσία του κόσμου στην αποψινή συγκέντρωση αποδεικνύει ότι στις 21 του Μάη η Μαγνησία θα βγάλει ξανά πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και «θα ανοίξει το δρόμο για τη μεγάλη νίκη και την αλλαγή. Σημείωσε ότι το δίλημμα της κάλπης είναι ένα: «Μητσοτάκης ή αλλαγή. Μητσοτάκης ή δικαιοσύνη. Κυβέρνηση ασυδοσίας ή κυβέρνηση συνεργασίας. ΣΥΡΙΖΑ πρώτος και κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας ή άλλα 4 χρόνια αλαζονείας, αδικίας, αισχροκέρδειας;». Υποστήριξε ότι η πλειοψηφία ήδη έχει απαντήσει «νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 21 Μάη».

Είπε ότι «η αλλαγή δεν είναι σύνθημα που αφορά το χθες και το παρελθόν, αλλά αυτό που έχουν στην καρδιά τους οι πολίτες. Ανεξάρτητα από το αν ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ στο παρελθόν, ανεξάρτητα από το αν είναι αριστεροί, κεντρώοι ή δεξιοί, θέλουν μια μεγάλη αλλαγή». Τόνισε ότι «αυτά τα συναισθήματα και οι προσδοκίες μεταφράζονται όσο περνάνε οι μέρες σε απόφαση πολιτική, σε απόφαση ψήφου»: «Την άλλη Κυριακή τελειώνουμε οριστικά με το καθεστώς Μητσοτάκη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι άκουσε πριν τον κ. Μητσοτάκη «να μιλά σε λιγοστούς φίλους του στην Αθήνα και να λέει “έχουμε μεγάλο ρεύμα”». «Και αναρωτιέμαι, αυτό το μεγάλο ρεύμα πώς γίνεται και το βλέπουν μονάχα οι αυλοκόλακες του κ. Μητσοτάκη και ο ίδιος και δεν το βλέπουν οι άνθρωποι στην καθημερινή τους ζωή. Πού είναι αυτό το μεγάλο ρεύμα; Μην το είδατε στις πλατείες, στα καφενεία, στους χώρους δουλειάς και τα χωριά;». «Το μόνο μεγάλο ρεύμα είναι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ που έρχονται σε κάθε νοικοκυριό και έχουν τη σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη», σχολίασε. Αναρωτήθηκε, δε, «τι θα μας λένε σε μια εβδομάδα για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα όσοι προσπαθούν σήμερα με τη βία να μας πείσουν γι’ αυτό το ρεύμα Μητσοτάκη. Θα αρχίσουνε πάλι τις αναλύσεις για το πώς έγινε αυτό, πώς τους ξέφυγαν τα υπόγεια ρεύματα που όλως παραδόξως όλα κατατείνουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ». Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες την Κυριακή με την ψήφο τους «να τους στερήσουν τις δικαιολογίες, να μην μπορούν να μιλήσουν για υπόγεια ρεύματα, αλλά να καταμαρτυρήσουν ένα ποτάμι δυνατό, ποτάμι της νίκης και της αλλαγής». Είπε ότι ακόμα και σε αυτές τις μετρήσεις που «βρίσκουν φοβερό ρεύμα, πάντα το ποσοστό των αναποφάσιστων ειναι πολύ μεγαλύτερο από το ποσοστό της διαφοράς. Κρατάνε πισινή, ξέρουν τι κάνουν».

Διαβάστε περισσότερα για τις Εθνικές Εκλογές:

Εκλογές 2023: Ταυτοποίηση και μέσω της εφαρμογής wallet του κινητού

Debate πολιτικών αρχηγών: Τα πιο βαθιά χασμουρητά