Δασκαλόπουλος:«Πρέπει να χτίσουμε μία εξωστρεφή οικονομία»

Δασκαλόπουλος:«Πρέπει να χτίσουμε μία εξωστρεφή οικονομία»
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Ο ΣΕΒ και η Eurobank βράβευσαν τις καλύτερες ιδέες για την «Ελλάδα που Καινοτομεί».

«Στα χρόνια της κρίσης, υποστήκαμε πολλά και προχωρήσαμε λίγο», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μιλώντας στην τελετή βράβευσης του 2ου Διαγωνισμού Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας, του ΣΕΒ και της Eurobank που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

«Μετά από πέντε πέτρινα χρόνια, με την κοινωνία μας παγιδευμένη στις Συμπληγάδες της ύφεσης και της λιτότητας, υποτίθεται πως το πάθημα έγινε μάθημα. Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να χτίσουμε από την αρχή μία σύγχρονη εξωστρεφή οικονομία – με προτεραιότητα την παραγωγή και όχι την κατανάλωση, την επένδυση και όχι την κρατική προστασία, την ανταγωνιστικότητα και όχι τη μακαριότητα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ τονίζοντας ότι αυτές είναι οι προϋποθέσεις μιας πραγματικής εξόδου από την κρίση.

Ο κ. Δασκαλόπουλος ανέφερε ότι η χώρα διαθέτει πλούσιο υπέδαφος με πολλές και ανεκτίμητες πρώτες ύλες, καθώς και ανθρώπους με καινοτόμες ιδέες, δυναμισμό και θέληση να πετύχουν στους οποίους στηριζόμαστε για να ξαναγίνουμε περήφανοι για τον τόπο μας.

Διαβάστε ακόμη: Η «Ελλάδα Καινοτομεί» και βραβεύει τους καλύτερους

Άσκησε δε κριτική στον πολιτικό κόσμο λέγοντας ότι «σε αντίθεση με ένα κράτος που παραμένει απρόθυμο να εκσυγχρονιστεί και έναν πολιτικό κόσμο που επιδίδεται κυρίως στα λόγια, ο διαγωνισμός μας αναδεικνύει έμπρακτα τις δυνατότητες και τις προοπτικές που έχουμε ως χώρα». Ανέφερε τέλος ότι επί σαράντα χρόνια η κοινωνία μας ξέμαθε να παράγει και να δημιουργεί, εφησυχάσαμε και αποκοιμηθήκαμε στην αγκαλιά ενός κομματοκρατούμενου κράτους, που ασκούσε ασφυκτικό έλεγχο στην οικονομία και την κοινωνία μέσα από ένα λαβυρινθώδες πλέγμα νόμων, διαταγμάτων και αποφάσεων που διασφάλιζαν τα προνόμια των ημετέρων, την αδιαφάνεια και τη σπατάλη και χάθηκε έτσι ο δυναμισμός και η δημιουργικότητα της οικονομίας.

Τα βραβεία
Ο Διαγωνισμός Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας «Η Ελλάδα Καινοτομεί», που διενεργείται ανά δύο χρόνια, προκηρύχθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2010, από την Eurobank και τον ΣΕΒ με στόχο να αναδείξει τον πλούτο της έρευνας στη χώρα, να κινητοποιήσει τις δημιουργικές δυνάμεις και να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια προς επένδυση, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία μιας γέφυρας ανάμεσα στη δυναμική επιχειρηματικότητα, τον τραπεζικό τομέα και την καινοτόμα επιστημονική δραστηριότητα. Η επιτυχία του Διαγωνισμού επιβεβαιώθηκε από το υψηλό επίπεδο και τον μεγάλο αριθμό των υποψηφιοτήτων (συνολικά 542 και στους δυο διαγωνισμούς) και τη συμμετοχή πλήθους φορέων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Διαβάστε ακόμη: Επτά προτάσεις του ΣΕΒ για την οικονομία

Από τις 20 προτάσεις-υποψηφιότητες που είχαν προκριθεί στο τελικό στάδιο του Διαγωνισμού, υπό το συντονισμό και επίβλεψη του Επιστημονικού Συμβουλίου, που συγκροτήθηκε από διακεκριμένα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, αναδείχθηκαν οι τέσσερις νικητές, δύο στον τομέα της εφαρμοσμένης έρευνας και δύο στον τομέα της καινοτομίας, ως εξής:

Εφαρμοσμένη Έρευνα

Α΄ Βραβείο: στον Δρ Κωνσταντίνο Μπάλα του Πολυτεχνείου Κρήτης (Φασματικός χαρτογράφος πραγματικού χρόνου και πρώτες βιο-ιατρικές εφαρμογές)
Β΄ Βραβείο: στον Δρ Ευάγγελο Γογγολίδη του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» («Έξυπνες», νανοδομημένες επιφάνειες και βιοαναλυτικά μικροεργαστήρια)

Καινοτομία

Α΄ Βραβείο: στον κ. Ιγνάτιο Φωτίου της ΤΟΒΕΑ Μηχανολογικές εφαρμογές Ε.Π.Ε. (Μη μόνιμη διάταξη για την αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα ατόμων με κινητικά προβλήματα)
Β΄ Βραβείο: στην κα Παναγιώτα Δραγάνη της APIVITA Α.Ε.Β.Ε. (Καινοτόμος μέθοδος εκχύλισης ελληνικής πρόπολης για την παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας πρώτης ύλης με αντιοξειδωτική και φωτοπροστατευτική δράση).

Χατζηδάκης: «Κομβικής σημασίας η απορρόφηση του νέο ΕΣΠΑ»
Κομβικής σημασίας για την ενίσχυση της καινοτομίας θα είναι η αξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 καθώς το νέο πρόγραμμα θα δίνει έμφαση στην προώθηση της «έξυπνης εξειδίκευσης», της επιχειρηματικότητας, όπως είπε στην ομιλία του στην απονομή βραβείων του 2ου διαγωνισμού εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας που διοργανώνουν ο ΣΕΒ και η Eurobank, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης.

Διαβάστε ακόμη: Microsoft: Στροφή στην καινοτομία από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

«Η λύση στο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας δεν είναι φυσικά να γίνουμε μια τριτοκοσμική χώρα, αλλά να δώσουμε έμφαση στην εξειδίκευση σε τομείς όπου η γνώση και η τεχνολογία, ξεπερνούν τα τυχόν μειονεκτήματα. Η καινοτομία είναι το κατεξοχήν μέσο για να αποκτήσουμε πρόσθετα συγκριτικά πλεονεκτήματα στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Επεσήμανε ότι η κυβερνητική προσπάθεια αποδίδει τους πρώτους καρπούς καθώς ο στόχος επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος είναι κοντά, ο τουρισμός εφέτος ξεπέρασε κάθε ρεκόρ και αν συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα από την επόμενη χρονιά θα περάσουμε σε νέα, θετική τροχιά.

Στην προσφώνησή του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Eurobank κ. Χρήστος Μεγάλου επισήμανε ότι «o διαγωνισμός αυτός αποσκοπεί στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς μας σε διεθνή κλίμακα. Η μόνη βιώσιμη διέξοδος, ώστε να μην παραμείνουν οι επόμενες γενιές ευάλωτες σε μια υποτροπή της κρίσης, είναι η εκκόλαψη και η στήριξη μιας εύρωστης οικονομίας αιχμής. Ξέρουμε τις προδιαγραφές της. Δεν μπορεί παρά να προκύψει από τη συνάντηση της επιστημονικής πρωτοπορίας με την ιδιωτική επιχειρηματικότητα και τη σταθερή στήριξή τους από τις διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης. Για τη Eurobank αυτή είναι μια σταθερή επιλογή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ