Δημιουργική ομάδα με τη βοήθεια… τηλεφωνικού καταλόγου

Οι εταιρείες πρέπει να αλλάζουν, και συχνά οι ίδιες αναζητούν φρέσκες ιδέες. Ιδού πώς μπορείτε να κάνετε τους συναδέλφους σας να σκεφτούν διαφορετικά.

Προσπαθείτε να ενθαρρύνετε την ομάδα σας να σκεφτεί δημιουργικά. Όμως, όλες οι προσπάθειές σας πέφτουν στο κενό. Τι μπορείτε να κάνετε; Ιδού τέσσερις μάλλον …αντισυμβατικές λύσεις!

1. Βάλτε τους μέσα σ’ ένα ακατάστατο δωμάτιο

Ακούγεται γελοίο αλλά δεν είναι. Μια μελέτη που εκπονήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Minnesota κατέδειξε ότι απλώς και μόνο το να βρίσκεσαι σ’ ένα ακατάστατο δωμάτιο μπορεί να σε βοηθήσει να σκεφτείς πιο δημιουργικά. Οι συμμετέχοντες σε ποικίλα πειράματα έπρεπε να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια ενώ κάθονταν σε γραφεία• κάποιοι ήταν σε τακτοποιημένα και κάποιοι σε ακατάστατα. Στη συνέχεια, μέσω κάποιων δοκιμών ελέγχθηκε η ικανότητά τους να σκεφτούν δημιουργικά. Όσοι είχαν βρεθεί σε ακατάστατο γραφείο ήταν με διαφορά πιο δημιουργικοί στη σκέψη σε σχέση με όσους ήταν πρώτα σε τακτοποιημένο. Είχαν μεγαλύτερη ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και μεγαλύτερη ευχέρεια στη μη παραδοσιακή, καινοτόμα σκέψη.

2. Βάλτε τους να παίξουν κάποιο παιχνίδι που ενθαρρύνει να λες ψέματα

Το «Πόκερ του Ψεύτη» (Liar’s Poker), ένα παιχνίδι μπλόφας, έγινε γνωστό από τον συγγραφέα Μάικλ Λιούις πριν από 25 χρόνια. Το ομώνυμο βιβλίο του περιέγραφε την ανειλικρίνεια της Wall Street, στους κύκλους της οποίας είναι ιδιαίτερα δημοφιλές το συγκεκριμένο παιχνίδι. Η ουσία του παιχνιδιού είναι η ενθάρρυνση του ψεύδους• βασικά, πρέπει να πεις ψέματα για να κερδίσεις. Αν δεν μπορείτε να αποκομίσετε απ’ την ομάδα σας αρκετές φρέσκιες ιδέες, ίσως καλό θα ήταν να τους βάλετε να παίξουν μερικούς γύρους απ’ αυτό, ή απ’ οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι όπου οι συμμετέχοντες μπορούν να ξεγελάσουν και να κλέψουν όσο μπορούν. Ο λόγος; Σύμφωνα με ερευνητές στο Harvard Business School και στο Marshall School of Business, υπάρχει σαφής σύνδεση ανάμεσα στην ανειλικρίνεια και τη δημιουργικότητα. Δεν είναι απλώς ότι οι ανειλικρινείς τείνουν να είναι και δημιουργικοί, αλλά και το ότι οι ειλικρινείς γίνονται πιο δημιουργικοί αν τους πείσεις να πουν ένα ψεματάκι ή να ξεγελάσουν.

3. Στείλτε τους να πάνε μια βόλτα

Βγείτε έξω απ’ το γραφείο. Πάψτε να κάθεστε στο τραπέζι και να χαζεύετε τον πίνακα. Μην νομίζετε ότι όσο περισσότερο θα κάθεστε τρώγοντας ντόνατ, τόσο πιο παραγωγικός θα είστε. Οι άνθρωποι είναι πιθανό να σκεφτούν δημιουργικά όταν βρίσκονται σε κίνηση – είτε στη φύση, είτε απλώς σ’ ένα διάδρομο – σύμφωνα με μια έρευνα που εκπονήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Σε μια σειρά πειραμάτων, οι συμμετέχοντες έλαβαν μια ποικιλία τεστ για να ελεγχθεί κατά πόσο ήταν σε θέση να βρουν δημιουργικές λύσεις σε προβλήματα. Όσοι απάντησαν ενώ περπατούσαν, ή αμέσως μόλις είχαν περπατήσει, τα πήγαν πολύ καλύτερα απ’ τους υπόλοιπους.

4. Κάντε τους να διαβάσουν τον τηλεφωνικό κατάλογο.

Αν θέλετε το προσωπικό σας να σκεφτεί δημιουργικά, πρώτα κάντε τους να βαρεθούν. Αλλά μιλάμε να βαρεθούν πραγματικά. Όσο πιο πολύ βαρεθούν, τόσο πιο πολύ θα αρχίσουν να ονειροπολούν, και μετά θα ακολουθήσουν οι έξυπνες ιδέες. Μπορεί να φαίνεται σαν φάρσα, αλλά δεν είναι. Οι Σάντι Μαν και Ρεμπέκα Κάντμαν από το Πανεπιστήμιο του Central Lancashire έκαναν πειράματα όπου οι συμμετέχοντες έπρεπε να βρουν έξυπνες χρήσεις κάποιων αντικειμένων. Όσοι είχαν πρώτα διαβάσει δυνατά τον τηλεφωνικό κατάλογο τα πήγαν καλύτερα. Το συμπέρασμα; «Η βαρεμάρα στη δουλειά ήταν πάντα κάτι που θέλαμε να εξαλείψουμε. Μάλλον θα πρέπει να την ενθαρρύνουμε, ώστε να προάγουμε τη δημιουργικότητά μας».