Δημιουργός Ethereum: Τζακ Ντόρσεϊ και Μαρκ Ζούκερμπεργκ ασχολούνται με τα κρυπτονομίσματα με λάθος τρόπο

Δημιουργός Ethereum: Τζακ Ντόρσεϊ και Μαρκ Ζούκερμπεργκ ασχολούνται με τα κρυπτονομίσματα με λάθος τρόπο
ethereum Photo: pixabay.com

του Marco Quiroz-Gutierrez

Ο εφευρέτης του Ethereum, Βιτάλικ Μπούτεριν, εξέφρασε επιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίο ο Τζακ Ντόρσεϊ και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ εφαρμόζουν τα φιλόδοξα σχέδια τους για τα κρυπτονομίσματα.

Η Square, η οποία διευθύνεται από τον Ντόρσεϊ, ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι θα ξεκινήσει μια αποκεντρωμένη χρηματοδοτική πλατφόρμα όπου οι προγραμματιστές θα μπορούσαν να αναπτύξουν έργα σχετιζόμενα με το Bitcoin.

Ο Μπούτεριν δήλωσε στο Bloomberg ότι είναι επιφυλακτικός για το σχέδιο του Ντόρσεϊ επειδή το Ethereum έχει εγγενή λειτουργικότητα που επιτρέπει σε κάποιον να τοποθετήσει απευθείας περιουσιακά στοιχεία που βασίζονται στο Ethereum σε έξυπνα συμβόλαια ή «κουμπαράδες».

Το Bitcoin δεν έχει ακόμη την ίδια λειτουργικότητα, είπε ο Μπούτεριν, και ο Ντόρσεϊ θα πρέπει να «δημιουργήσει το δικό του σύστημα που θα επιβάλλει αυτούς τους κανόνες». Τα Bitcoins πιθανότατα θα έπρεπε να βρίσκονται σε ένα λογαριασμό που θα ελέγχεται από τον Ντόρσεϊ ή από συμμετέχοντες στο σύστημα, πρόσθεσε ο Μπούτεριν.

«Φαίνεται παρόμοιο», είπε στο Bloomberg Studio 1.0. «Αλλά θα καταλήξει να είναι κάτι με πολύ πιο αδύναμο μοντέλο εμπιστοσύνης».

Όσον αφορά το Bitcoin γενικά, είπε ο Μπούτεριν, δεν είναι πιθανό ποτέ να αντικαταστήσει πλήρως το δολάριο, λόγω της σταθερότητας των τιμών που παρέχει το τελευταίο.

«Ταυτόχρονα, νομίζω ότι τα κρυπτονομίσματα μπορούν ακόμα να έχουν έναν πολύ ισχυρό και σημαντικό ρόλο παράλληλα με τα υπάρχοντα νομίσματα», δήλωσε ο Μπούτεριν.

Ο διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Ζούκερμπεργκ δήλωσε πρόσφατα ότι θέλει το Facebook να θεωρείται ως μια εταιρεία metaverse. Όμως, σε ό,τι αφορά την ενασχόληση του Facebook με το κρυπτονόμισμά του, το Libra, που τώρα ονομάζεται Diem, ήταν πιθανώς λάθος προσέγγιση, είπε ο Μπούτεριν.

Το Facebook υποφέρει από έλλειψη εμπιστοσύνης, σημείωσε, και όταν η εταιρεία προσπάθησε να δημιουργήσει τη δική της πλατφόρμα, αν και έφερε διάφορους συμμετέχοντες στον κλάδο, δεν ήταν αρκετό για να καθησυχάσει τους αμφισβητίες.

Ο ίδιος βλέπει το εγχείρημα του Ζούκερμπεργκ στο metaverse ως ένα στοίχημα για το προς τα πού πηγαίνει το διαδίκτυο προτού μείνει πίσω το Facebook και γίνει «μία από αυτές τις προηγούμενης γενιάς, παλιές εταιρείες», είπε.

Παρά την κριτική του προς τον Ζούκερμπεργκ και το Facebook, ο Μπούτεριν είναι ευρύτερα αισιόδοξος για τον μεταβαλλόμενο ρόλο του διαδικτύου στη ζωή των ανθρώπων.

 

Πηγή: Fortune.com