Δημήτρης Παπαδημητρίου (Startup Pathways): Η εξωστρέφεια των startups πρέπει να συνοδεύεται από προδιαγραφές ποιότητας

Δημήτρης Παπαδημητρίου (Startup Pathways): Η εξωστρέφεια των startups πρέπει να συνοδεύεται από προδιαγραφές ποιότητας
Δημήτρης Παπαδημητρίου
Πώς η Startup Pathways βοηθά στην πράξη τους ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων να καλλιεργήσουν τις δεξιότητες που θα ισχυροποιήσουν το προσωπικό τους brand.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου διαθέτει πάνω από 15 χρόνια εμπειρίας ως σύμβουλος ανάπτυξης στελεχών και εκπαιδευτής ηγεσίας, με σημαντική δράση στην ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων των ιδρυτών startups. Είναι συνιδρυτής του οίκου ανάπτυξης στελεχών «The Flow Partners» και Senior Consultant και Partner Trainer του διεθνούς οίκου Krauthammer που βρίσκεται στο Top 20 του τομέα training.

Η εμπειρία του μαζί με την πολυετή συναναστροφή του με το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων, τον έκανε να διαπιστώσει πως υπάρχει ένα «κενό» στην υποστήριξη και την περαιτέρω ανάπτυξη των ιδρυτών startups. Αυτή ακριβώς η διαπίστωση τον κινητοποίησε ώστε να δημιουργήσει την Startup Pathways μαζί με την Κατερίνα Τριβυζά, η οποία με 35 έτη εμπειρίας στον χώρο του HR και της Διοίκησης Επιχειρήσεων είναι σήμερα Διευθύντρια Εταιρικών Προγραμμάτων της Thrive Global Greece.

«Η Startup Pathways είναι ένα όραμα ετών και προηγήθηκαν αρκετά βήματα και προκλήσεις ώστε να φτάσουμε στη σημερινή δομή η οποία αποτελείται από μία ομάδα επαγγελματιών με πολυετή εμπειρία και σημαντικές θέσεις στο corporate HR και το corporate coaching.

Για πολλά χρόνια παρακολουθούσαμε και συμμετείχαμε σε δραστηριότητες του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων, παράλληλα με τη βασική μας απασχόληση. Συναναστρεφόμασταν το οικοσύστημα, από τη συμμετοχή σε startups μέχρι την εκπαίδευση και το coaching ιδρυτών, αλλά και την παροχή υπηρεσιών HR (προσλήψεις, εύρεση προσωπικού και co-founders, συμβουλευτική στην οργάνωση διαδικασιών HR και ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού). Έτσι, αποφασίσαμε πως ήρθε η στιγμή να οργανώσουμε τη δραστηριότητά μας και να τη διαθέσουμε στο ευρύ κοινό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που κατάλαβε πως λείπει είναι «η εστίαση στον άνθρωπο των startups». «Όλοι οι υφιστάμενοι φορείς του οικοσυστήματος βοηθούν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής ιδέας και της ίδιας της startup ως επιχειρηματικής οντότητας. Εμείς από την πλευρά μας εστιάζουμε στον ιδρυτή, στις δεξιότητες ηγεσίας και τα soft skills που πρέπει να διαθέτει – στη διοίκηση των ομάδων τους ή των ανθρώπων, καθώς και στο HR. Με λίγα λόγια, ρίχνουμε την προσοχή μας στο ανθρώπινο δυναμικό των startups το οποίο θεωρούμε ψυχή και κινητήρια δύναμη του οικοσυστήματος. Όραμά μας είναι να υποστηρίξουμε το ανθρώπινο κεφάλαιο του εγχώριου οικοσυστήματος και να το βοηθήσουμε να αναπνεύσει, να οργανωθεί, να αναπτυχθεί και να διαπρέψει στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αυτός είναι άλλωστε και ένας λόγος για τον οποίο υποστηρίζουμε τόσο θερμά το θεσμό 40under40 του Fortune Greece».

Πώς η Startup Pathways βοηθά στην πράξη τους ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων να καλλιεργήσουν τις δεξιότητες που θα ισχυροποιήσουν το προσωπικό τους brand.

Η Startup Pathways προσφέρει Υπηρεσίες Ανάπτυξης και Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε startup / scale up και προσφέρονται σε Startups / Scale up, VCs – Incubators/Accelerators και λοιποί Φορείς και εταιρείες που έχουν αντιληφθεί την αξία του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων. Η Startup Pathways διαθέτει τόσο μόνιμο προσωπικό όσο και εξωτερικούς συνεργάτες με κριτήριο την σημαντική επαγγελματική τους εμπειρία, τη γνώση του οικοσυστήματος και την πιστοποίησή τους σε θέματα Coaching και Mentoring.

Πιο συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι:

Ακαδημία Ηγεσίας Ιδρυτικών Στελεχών με την Χορηγία μεγάλων εταιρειών LeadersAcademy: Στην Ακαδημία συμμετέχουν ως χορηγοί / εκπαιδευτές αναγνωρισμένες εταιρείες του χώρου Εκπαίδευσης Στελεχών Επιχειρήσεων, όπως η The Flow Partners-Krauthammer, η Thrive Global Greece, η EVALION – SHL, η Game Tree, η Scotwork και άλλες. Το υλικό είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των startups μέσα από μία ενδελεχή διαδικασία. Απευθύνεται σε ιδρυτές σημαντικών startups / scale ups με προσωπικό και ουσιαστική δραστηριότητα.

Σχολείο Εξωστρέφειας Extroversion Startup School: με την πρωτοβουλία μας αυτή εξοπλίζουμε τις early stage startups (pre seeds & seeds) να διαμορφώσουν το προφίλ τους, να ολοκληρώσουν το προϊόν τους από άποψη καινοτομίας και να ετοιμάσουν το Pitch deck και το Pitching Scenario τους για 5 διαφορετικές περιπτώσεις εξωστρέφειας (διαγωνισμοί, επενδυτές, πελάτες, συνεργάτες και προσωπικό). Το εντατικό σχολείο, διάρκειας 20 ωρών, ολοκληρώνεται με μία αποκαλυπτική εκπαίδευση σε θέματα fund raising. Εξοπλίζουμε τους ιδρυτές startups με τα απαραίτητα εφόδια για να βγουν στην αγορά της Ελλάδας και κυρίως του Εξωτερικού.

Τα παραπάνω δύο προγράμματα λειτουργούν υπό την αιγίδα χορηγιών μεγάλων εταιρειών, χωρίς κανένα κόστος για τους συμμετέχοντες.

Standalone Εκπαιδευτικά Προγράμματα: Εκπαιδεύσεις για startups σε θέματα Ηγεσίας και Soft Skills, Service Design, Διαπραγματεύσεων, Πωλήσεων και θεμάτων διοίκησης ανθρώπινων πόρων – HR. Οι εκπαιδεύσεις είναι προσιτές για startups, ενώ υπάρχει η δυνατότητα εύρεσης χορηγών (στο πλαίσιο των δράσεων CSR εταιρειών) προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο κόστος και startups μικρότερου μεγέθους. Επιπλέον, η Startup Pathways  αναλαμβάνει την οργάνωση, το σχεδιασμό και την υλοποίηση Ακαδημιών και Σχολείων για λογαριασμό Φορέων του Οικοσυστήματος.

Υπηρεσίες HR και HR Outsourcing: Εύρεση προσωπικού και co-founders, δημιουργία job role description, εύρεση co-founders, αξιολόγηση προσωπικού και μέτρηση δεξιοτήτων, mentoring, coaching, TNA (Training Needs Analysis), employer branding, δημιουργία talent pool, υπηρεσίες payroll κλπ.

Υπηρεσίες Υποδοχής Startups & Digital Nomads: Παροχή υπηρεσιών υποδοχής και οργάνωσης προσωπικού σε startups  και μεμονωμένους digital nomads που θέλουν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα.

Συνεργασία και Καινοτομία: Με στόχο την ανταλλαγή απόψεων, την καλλιέργεια σχέσεων και την προαγωγή της συνεργατικότητας και της καινοτομίας τον Οκτώβριο θα λειτουργήσει το CLUB ALUMNI. Επιπλέον, διοργανώνονται Ημέρες Σταδιοδρομίας, Ημέρες γνωριμίας Corporate & Startups, Hackathons, SpinIn day, Keynote Speeches.

Πώς μπορεί να συμμετέχει κάποιος στην Ακαδημία

Κάθε χρόνο οργανώνονται 2 κύκλοι εκπαίδευσης της Ακαδημίας, στους οποίους μπορούν να συμμετέχουν έως 15 ιδρυτές startups. Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει έρχεται σε επικοινωνία με την Startup Pathways μέσα από την ιστοσελίδα μας. Η επιλογή γίνεται κυρίως βάσει του σημείου ανάπτυξης στο οποίο βρίσκεται η συγκεκριμένη startup.

Πώς μπορεί να γίνει κάποιος μέλος της ομάδας της Startup Pathways

Για να συμμετάσχει κάποιος στην Startup Pathways ως συνεργάτης ή προσωπικό πρέπει να διαθέτει μακρά επαγγελματική εμπειρία, γνώση και κατανόηση του οικοσυστήματος και πιστοποίηση.

«Η ποιότητα της εργασίας μας και η αποτελεσματικότητά μας είναι στοιχείο της θέσης που θέλουμε να έχουμε στην αγορά. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε τη θέση μας στην αγορά ως μία ποιοτική πρωτοβουλία που συμβάλλει στη συνολική αναβάθμιση του συστήματος και σέβεται τους πελάτες της.  Η εμπειρία μας σε άλλες χώρες μάς δίνουν τη δυνατότητα να «τρέχουμε» μπροστά από τις εξελίξεις και να καινοτομούμε σε υπηρεσίες που είναι πρωτοποριακές ακόμα και για την corporate αγορά.

Η μοναδικότητά μας μέχρι σήμερα λειτουργεί ως «μαξιλάρι ασφαλείας». Οι πρωτοπόροι θέτουν τα standards και εμείς ξεκινάμε με προσωπικό, συνεργάτες και χορηγούς που ξεχωρίζουν θέτοντας τον πήχη πολύ ψηλά», λέει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης.

Η εξωστρέφεια των νεοφυών επιχειρήσεων και τα βασικά στοιχεία που πρέπει να διαθέτει ένας founder

Η εξωστρέφεια, σύμφωνα με τον Δημήτρη, πρέπει να συνοδεύεται και από συγκεκριμένες προδιαγραφές ποιότητας.

«Γνωρίζουμε όλοι ότι η ποιότητα συνοδεύει τη φήμη ολόκληρων χωρών και των εμπορικών σημάτων τους, επηρεάζοντας το υποσυνείδητο των καταναλωτών και των επενδυτών και τις αποφάσεις τους. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε ότι το επιχειρηματικό brand του ελληνικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων πρέπει να περνάει μέσα από το τρίπτυχο People – Company – Innovation. Θεωρούμε ότι ο άνθρωπος αντιπροσωπεύει την ποιότητα, το όραμα και την εμπιστοσύνη και επομένως ο ιδρυτής μιας νεοφυούς εταιρείας θα πρέπει να κατέχει τις δεξιότητες εκείνες που θα ισχυροποιούν το προσωπικό του brand. Πολύ περισσότερο όταν έχει να ανταγωνιστεί ιδρυτές εταιρειών διεθνώς που μπορεί να διαθέτουν σημαντικότερα κεφάλαια και πιο άμεση πρόσβαση στην αγορά. Αυτό σημαίνει ότι πίσω από την ανάγκη κάθε ιδρυτή υπάρχει και η ανάγκη για εθνική αναβάθμιση και ανάδειξη των ηγετών του ελληνικού οικοσυστήματος», αναφέρει ο Δημήτρης.

Η κινητοποίηση και η διατήρηση προσωπικού και συνεργατών είναι για τον ίδιο μία από τις βασικές δεξιότητες που οφείλει να έχει ένας ιδρυτής startup, καθώς το turnover του προσωπικού είναι κάτι που δημιουργεί σημαντικά προβλήματα σε μία νεοφυή επιχείρηση. Παράλληλα, δεξιότητες όπως η συνειδητή επικοινωνία, η επιρροή, η διαπραγμάτευση, η διαχείριση της καινοτομίας καθώς οι γνώσεις συνέντευξης και πρόσληψης για την επιλογή του κατάλληλου προσωπικού είναι απαραίτητες για τον «founder του σήμερα». «Διαπιστώνουμε ότι οι ιδρυτές και το προσωπικό συχνά δεν διαθέτουν δεξιότητες παραγωγής καινοτομίας όπως Service Design, Design Thinking και τεχνικές collective intelligence. Ως αποτέλεσμα οι ιδέες και το προϊόν παραμένουν στάσιμα», τονίζει ο Δημήτρης.

Η Startup Pathways έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασία με την Microsoft for Startups και στοχεύει σε αντίστοιχες συνεργασίες με άλλους ιδιωτικούς φορείς. Παράλληλα σε επίπεδο εκπαιδεύσεων, υπάρχει συνεργασία με θεσμούς και φορείς όπως το Corallia, η ACEin, το INVENT ICT καθώς και με accelerators και incubators.

Επιπλέον, υπάρχουν συνεργασίες με startups σε θέματα HR, ενώ σύντομα η Startup Pathways θα ανακοινώσει δύο πολύ σημαντικές συνεργασίες με σημαντικούς φορείς του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων στη χώρα μας. «Προσδοκία μας είναι να αποτελέσουμε σύντομα θεσμό και σημείο αναφοράς σε θέματα Ανάπτυξης και Διοίκησης Ανθρώπινου Κεφαλαίου στο Οικοσύστημα», κλείνει ο Δημήτρης.