Δημήτρης Παπαδημητρίου στο Network: Οι σωστές αξίες οδηγούν τις επιχειρηματικές ομάδες

Δημήτρης Παπαδημητρίου στο Network: Οι σωστές αξίες οδηγούν τις επιχειρηματικές ομάδες
Οι σωστές μέθοδοι που καθορίζουν ένα αποτελεσματικό personal branding και η μέθοδος μέσα από την οποία μια εταιρεία θα πορευτεί με βάση ένα κοινό όραμα.

Για τις μεγάλες αλλαγές που συμβαίνουν στην επιχειρηματική ηγεσία και τους τρόπους με τους οποίους τα στελέχη μπορούν να επιτύχουν ένα αποδοτικό personal branding, μίλησε μεταξύ άλλων αποκλειστικά για τα μέλη του Fortrune Greece Network, ο ιδρυτής και Managing Director της Startup Pathways, Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Στη συζήτηση με την Desy Karapchanska, Operations & Community Manager του Network, στάθηκε ιδιαίτερα σε ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των ιδρυτών των ελληνικών startups. «Είναι ερωτευμένοι με το προϊόν τους, είναι ερωτευμένοι με την ιδέα τους και αυτό τους οδηγεί στο να είναι πάρα πολύ focused, πολύ product-oriented, services-oriented», είπε χαρακτηριστικά.

Από την εμπειρία της Startup Pathways, η οποία ξεκίνησε να εκπαιδεύει ιδρυτές των ελληνικών startups και scaleups σε δεξιότητες ηγεσίας, και πλέον «τρέχει» τα προγράμματά της για λογαριασμό των μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιρειών όπως η Microsoft και η Google, διαπιστώνεται πως οι επικεφαλής εταιρειών συνήθως γνωρίζουν πώς να αναπτύξουν τον εαυτό τους. «Οπότε αυτό που μένει», είπε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, «είναι να το περάσουν και στους ανθρώπους της ομάδας τους. Και όλο αυτό το σετ που ονομάζουμε personal branding, είναι η εικόνα προς τα έξω, η οποία φέρνει όμως ουσία, αποτέλεσμα. Άρα, όχι η εικόνα μας στα social media για παράδειγμα, αλλά η εικόνα στους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόμαστε, στους συνεργάτες μας».

Δείτε τα highlights από την παρουσία του Δημήτρη Παπαδημητρίου στο Fortune Greece Network:

*Για να δείτε όλη την παρουσίαση, κάντε apply στο Fortune Greece Network!

Στο ερώτημα για το πώς αυτό λειτουργεί ακριβώς, όσον αφορά τις παραμέτρους που καθορίζουν το personal branding, ο επικεφαλής της Startup Pathways σημείωσε ότι μια ερώτηση που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας είναι πόσο καλά τον γνωρίζουμε. «Είναι αυτό που λέμε οι τρεις διαστάσεις της συμπεριφοράς – πάντα είναι αυτό που θέλω να κάνω, αυτό που τελικά κάνω και αυτό που βλέπουν οι άλλοι. Να γνωρίζω ποιες είναι οι συμπεριφορές μου, οι αντιδράσεις μου τη στιγμή που κάτι συμβαίνει, να γνωρίζω ποια είναι τα triggers μου, τι είναι αυτό που με κινητοποιεί, να γνωρίζω τις αξίες μου. Είναι κάτι πολύ πιο βαθύ από την έννοια του πώς θα πλασαριστώ απ’ έξω. Πρώτα πρέπει να το χτίσω».

Μια από τις κυριότερες συμβουλές που δίνει σε κάποιον επιχειρηματικό ηγέτη που θέλει να κάνει το βήμα παρακάτω για το χτίσιμο του προσωπικού του branding, είναι να ζητά τις απόψεις των άλλων. «Εμείς συνήθως λέμε από 25 ανθρώπους οι οποίοι είναι άμεσοι συνεργάτες μας, είναι συγγενείς μας, είναι φίλοι μας, είναι άνθρωποι που απλά μας παρατηρούν. Ο περιπτεράς που πηγαίνω κάθε μέρα το πρωί για να αγοράσω εισιτήριο για το λεωφορείο είναι έτσι ο άνθρωπος που θα μου δώσει ένα χρήσιμο feedback. Οτιδήποτε μου λένε σημαίνει ότι έχω δώσει αφορμή για να το παρατηρήσουν και να το πουν».

Πάνω από όλα, όμως, τονίζει πως αν δεν είμαστε αυθεντικοί τότε δεν θα έχουμε το σωστό brand. «Ο οξύθυμος δεν μπορεί να αλλάξει αυτό το χαρακτηριστικό. Θα το βλέπουν οι άλλοι. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να μάθει να μην συμπεριφέρεται νευρικά, άρα να μάθει συμπεριφορές που θα δείχνουν ότι θα έχει αυτό το νεύρο που έχει ένας οξύθυμος για παράδειγμα, αλλά πλέον θα είναι και ευγενικός. Αυτό είναι που θέλουμε να βοηθήσουμε τον άλλον να χτίσει. Η αυθεντικότητα που είναι το κλειδί».

Στο ερώτημα για το ποιες αξίες είναι αυτές οι οποίες πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να παραμείνει αυθεντικός αλλά παράλληλα να βελτιώσει την εικόνα του -και κατ’επέκταση την εικόνα της εταιρείας του- ο Δημήτρης Παπαδημητρίου υπογραμμίζει ότι αυτές προκύπτουν κυρίως από μια κεντρική δήλωση στόχων, το όραμα μέσα από το οποίο θα αναδειχθεί η πορεία της επιχείρησης. Παρατήρησε, δε, πως μετά την περίοδο της πανδημίας ο κόσμος εργάζεται πλέον πολύ περισσότερο, οι ρυθμοί και τα ωράρια έχουν αυξηθεί, και η πορεία των αποτελεσμάτων μιας κοινής εταιρικής προσπάθειας οφείλει να χτιστεί πάνω σε σχέσεις εμπιστοσύνης. Κάτι που μόνο ένας ηγέτης που έχει στο μυαλό του να διοικεί σε όλους τους τομείς μιας επιχείρησης με γνώμονα της βιωσιμότητα των εργαζόμενων, μπορεί να πετύχει.

*Δείτε τα ετήσια προνόμια και το κόστος συμμετοχής στην πλατφόρμα για το 2022