Δημογραφικό κίνδυνο δείχνει η «ακτινογραφία» της απογραφής του 2021

Δημογραφικό κίνδυνο δείχνει η «ακτινογραφία» της απογραφής του 2021
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Μείωση πληθυσμού σε Καστελόριζο, Δυτική Μακεδονία και Θράκη - Υπερσυγκέντρωση σε Αττική και Θεσσαλονίκη - Αύξηση στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Τη σταθερή μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας από το 2011 επιβεβαίωσε η απογραφή του 2021, προσωρινά στοιχεία της οποίας ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ.

Διαπιστώνεται ότι από τις 13 Περιφέρειες της χώρας στις 12 σημειώθηκε μείωση πληθυσμού, με γενικό συμπέρασμα ότι η ανεπτυγμένη τοπική οικονομία και η ποιότητα ζωής αποτελούν «κλειδιά» για την συγκράτηση και την αύξηση του πληθυσμού σε επί μέρους Δήμους.

Με τους θανάτους να ξεπερνούν τις γεννήσεις στο σύνολο του πληθυσμού η χώρα διαθέτει έναν από τους πιο γερασμένους πληθυσμούς στην Ευρώπη, στοιχείο που αναδύει προκλήσεις για την οικονομική ανάπτυξη. Η απογραφή αναδεικνύει επίσης και εθνικές προκλήσεις, με ενδεικτικό το γεγονός ότι ακριτικές περιοχές αποδυναμώνονται πληθυσμιακά την ώρα που παρατηρείται υπερσυγκέντρωση πληθυσμού σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Παρόλαυτά και στην Αττική παρατηρείται μείωση της τάξης του 0,9%. Ειδικότερα, στην Περιφέρεια Αττικής ο μόνιμος πληθυσμός ανέρχεται σε 3.792.469 κατοίκους περιορισμένος κατά 35.965 σε σχέση με την απογραφή του 2011. Η Κεντρική Μακεδονία είναι η επόμενη ισχυρή πληθυσμιακά περιφέρεια με 1.792.069 κατοίκους, με τη μείωση να υπολογίζεται στους 90.039 κατοίκους σε σχέση με το 2011.

Εκεί όμως που καταγράφεται η μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού, της τάξης του 10,1%, είναι στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Ειδικότερα στην ενότητα Γρεβενών ο μόνιμος πληθυσμός σημειώνει πτώση 16,1%, στην Καστοριά 8,5% και στη Φλώρινα 12,2%. Εκτιμάται ότι η απόφαση για απολιγνιτοποίηση είχε επιπτώσεις στη μείωση του πληθυσμού σε επίπεδο Περιφέρειας κατά 28.633 κατοίκους. Μόνο στον Δήμο Εορδαίας, όπου ανήκει η Πτολεμαϊδα, ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 3.178 άτομα.

Εστιάζοντας στις ακριτικές περιοχές, είναι ενδεικτικό ότι το Καστελόριζο εμφανίζει μείωση πληθυσμού σε 492 κατοίκους από 584 πριν από μια δεκαετία ενώ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης καταγράφεται μείωση 7,6% με τον πληθυσμό να ανέρχεται στους 562.069 κατοίκους από 608.182 το 2011.

Πτώση πληθυσμού ωστόσο καταγράφεται σε όλες τις Περιφέρειες με εξαίρεση την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπου σημειώνεται αύξηση 5% αποδιδόμενη στην αύξηση του πληθυσμού στους Δήμους Ανάφης, Ιητών, Καλυμνίων, Αγαθονησίου, Αστυπάλαιας, Λέρου, Πάτμου, Καρπάθου, Ηρωικής Νήσου Κάσου, Κύθνου, Κω, Νισύρου, Μήλου, Σίφνου, Πάρου, Αντιπάρου και Μεγίστης. Επίσης στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αν και καταγράφεται πτώση 2,6% συνολικά, σημειώνεται αξιοσημείωτη αύξηση πληθυσμού σε Μυτιλήνη, Ικαρία, Σάμο και Οινούσσες.

Συνολικά, ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας με βάση την απογραφή του 2021 ανέρχεται σε 10.432.481 άτομα μειωμένος κατά 3,5% συγκριτικά με την απογραφή του 2011. Συνολικά 48,6% είναι άνδρες και 51,4% γυναίκες.

Η παρακαταθήκη σε θεσμικό επίπεδο

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τον Αθανάσιο Θανόπουλο, Πρόεδρο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η απογραφή του 2021 αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη τόσο σε τεχνικό επίπεδο, λόγω των καινοτομιών ιδίως στο σκέλος της διασυνδεσιμότητας με άλλες βάσεις δεδομένων, όσο και σε θεσμικό επίπεδο, καθώς είναι η πρώτη απογραφή που διενεργήθηκε βάσει νόμου του ελληνικού κράτους (Ν. 4772/2021). Μέσω αυτής έγινε η καταμέτρηση του μόνιμου πληθυσμού της Ελλάδας και ταυτόχρονα η καταμέτρηση του νόμιμου πληθυσμού (δηλαδή των δημοτών κάθε δήμου και δημοτικής ενότητας), σύμφωνα με την οποία προκύπτει η βάση για την πλήρη αντιπροσωπευτικότητα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.