«Δημοκράτες» και «Κόσμος»: Πού «ψαρεύουν» τα νέα κόμματα από Λοβέρδο και Κόκκαλη για τις ευρωεκλογές

«Δημοκράτες» και «Κόσμος»: Πού «ψαρεύουν» τα νέα κόμματα από Λοβέρδο και Κόκκαλη για τις ευρωεκλογές
Εενδιαφέρον στις ανακοινώσεις νέων κομματικών φορέων που θα «μετρήσουν δυνάμεις» και πολιτική επιρροή με ορίζοντα την 9η Ιουνίου.

Με τις ευρωεκλογές του 2024 να απέχουν κάτι περισσότερο από 3 μήνες, το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα ενόψει της ευρω-κάλπης καταγράφει έντονη δραστηριότητα.

Πέρα από τις ζυμώσεις για την κατάρτιση των ευρωψηφοδελτίων από τα κόμματα που βρίσκονται εντός της ελληνικής Βουλής αυτή τη στιγμή, ενδιαφέρον υπάρχει και στις ανακοινώσεις νέων κομματικών φορέων που θα «μετρήσουν δυνάμεις» και πολιτική επιρροή με ορίζοντα την 9η Ιουνίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, τη Δευτέρα ο πρώην βουλευτής και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε το δικό του κομματικό σχηματισμό ενώ προ εβδομάδων στην ίδρυση πολιτικού φορέα προχώρησε και ο ευρωβουλευτής -και πρώην συνεργαζόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ- Πέτρος Κόκκαλης.

Οι «Δημοκράτες» του Λοβέρδου

Στην ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος του πρώην στελέχους του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν αρκετές αναφορές που δείχνουν πως ο Ανδρέας Λοβέρδος δίνει έμφαση στο δεξιό πολιτικό φάσμα.

Η ανακοίνωση του νέου κόμματος έγινε με βίντεο του κ. Λοβέρδου που γυρίστηκε στον Έβρο και με τον ίδιο να αναφέρει:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Βρίσκομαι στα σύνορα για να στείλω μήνυμα από ένα μετερίζι που οι Έλληνες φυλάμε Θερμοπύλες, που αποκρούσαμε πρόσφατα το 2020 απόπειρα εισβολής. Ένα μήνυμα φεύγει από εδώ και πηγαίνει σε όλους τους Ευρωπαίους: μόνο ενωμένοι και ασφαλείς θα αγωνιστούμε για την αναγέννηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ακόμα, στη διακήρυξη των «Δημοκρατών» διαβάζουμε αναφορές για «ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα και παράτυπη μετανάστευση» καθώς και το «ο δημογραφικός μαρασμός απειλεί το έθνος μας».

Επιπλέον, στην τελευταία παράγραφο τη διακήρυξη στέλνεται «σήμα» και στο κεντροδεξιό πολιτικό ακροατήριο, καθώς το κείμενο καταλήγει:

«Συχνά λησμονούμε πως στις συνταγματικές αρχές, κυρίαρχη θέση έχουν η προστασία του Έθνους, της Πατρίδας, της Δημοκρατίας, αλλά και η συμβολή των πλουσιοτέρων στα οικονομικά βάρη της χώρας. Ο πατριωτισμός πρέπει να παραμείνει μόνο σε ασφαλή πολιτικά χέρια. Πατριωτισμός σημαίνει αγάπη για την πατρίδα και όχι μίσος για την πατρίδα των άλλων. Χρειαζόμαστε ένα νέο πολιτικό παράδειγμα».

Συνεργασία με ποιους;

Ως προς την τάση για συνεργασίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις, παρά τις αιχμές που αφήνουν οι «Δημοκράτες» για ορισμένα από τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη (όπως για την τραγωδία των Τεμπών), υπάρχει ένα «κλείσιμο του ματιού» στη ΝΔ με τη χαρακτηριστική φράση «χωρίς να παραγνωρίζουμε τα όσα θετικά έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια».

Ο «Κόσμος» του Κόκκαλη

Για το κόμμα του -εκλεγμένου με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2019- Πέτρου Κόκκαλη, είναι ξεκάθαρος το πολιτικό πρόσημο στο χώρο της οικολογίας.

«Ο πλανήτης και οι κοινωνίες αλλάζουν δραματικά. Το φυσικό περιβάλλον απειλείται, η ανθρώπινη ζωή όπως την ξέρουμε κινδυνεύει και η κλιματική κρίση παράγει ολοένα και μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες» σημειώνεται στο site του κόμματος, ενώ σε άλλο σημείο διαβάζουμε «για εμάς, η κλιματική δικαιοσύνη είναι κοινωνική δικαιοσύνη. Η πράσινη μετάβαση είναι αλληλένδετη με την κοινωνική συνοχή και την πρόσβαση όλων σε καθαρή ενέργεια, υγεία, παιδεία, αξιοπρεπή εργασία, στέγη, μεταφορές» αναφέρεται στο κομμάτι των προτεραιοτήτων του «Κόσμου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεργασία με ποιους;

Σχετικά με τις δυνάμεις που θα μπορούσε να συνεργαστεί ο φορέας του κ. Κόκκαλη, διακρίνεται το «άνοιγμα» στον χώρο του κέντρου, ίσως με μια μεγαλύτερη απεύθυνση στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Όπως αναφέρεται, «θέλουμε ένα κόμμα που θα προωθεί ριζοσπαστικές και παράλληλα ρεαλιστικές λύσεις διακυβέρνησης. Με αίσθημα ευθύνης και ετοιμότητα για συνεργασία με εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που αντιλαμβάνονται ότι ο δρόμος που παράγει μόνο καταστροφές και διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες είναι αδιέξοδος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: