Dimon: Σύννεφα ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία – Covid και Ουκρανία θολώνουν το τοπίο

Dimon: Σύννεφα ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία – Covid και Ουκρανία θολώνουν το τοπίο
epa05050930 CEO of JP Morgan Chase Jamie Dimon participates in a panel discussion entitled 'Financial Inclusion to Advance Global Growth and Equality', during the Financial Inclusion Forum hosted by the US Department of the Treasury and the US Agency for International Development (USAID) at the Treasury Department in Washington, DC, USA, 01 December 2015. The forum brought together leaders from the US and foreign governments, financial institutions and other corporations, and nonprofits; to discuss ways to increase access to safe and affordable financial services. EPA/MICHAEL REYNOLDS EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αυξάνεται ο κίνδυνος ύφεσης για την αμερικανική όσο και για την παγκόσμια οικονομία, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει πάρει την απόφαση, ως φαίνεται, να υιοθετήσει ιδιαίτερα επιθετικές πολιτικές για την καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων, σύμφωνα με τον CEO της JP Morgan, Jamie Dimon.

Ειδικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας δήλωσε την Τετάρτη 13 Απριλίου πως η οικονομική ανάπτυξη θα συνεχιστεί τουλάχιστον κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, τροφοδοτούμενη από την κατανάλωση αλλά και από τις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν σωρεύσει μετρητά χάρη στις χαλαρές νομισματικές και δημοσιονομικές συνθήκες που επικράτησαν μετά την πανδημία Covid.

«Μετά από αυτό, είναι δύσκολο να προβλεφθεί τι θα συμβεί. Έχετε δύο άλλους πολύ μεγάλους αντισταθμιστικούς παράγοντες τους οποίους όλοι γνωρίζετε πλήρως», είπε ο Dimon στους αναλυτές, αναφερόμενος στον πληθωρισμό και την ποσοτική σύσφιξη, δηλαδή την αντιστροφή των πολιτικών αγοράς ομολόγων της Fed. 

«Δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό. Απλώς επισημαίνω ότι αυτά είναι σύννεφα καταιγίδας στον ορίζοντα που μπορεί να εξαφανιστούν, μπορεί και όχι».

Οι παρατηρήσεις του Dimon δείχνουν πόσο γρήγορα σημαντικά γεγονότα μπορούν να αλλάξουν το οικονομικό τοπίο. Πριν από ένα χρόνο είχε πει ότι οι ΗΠΑ απολάμβαναν μια χρυσή οικονομική υψηλής ανάπτυξης, σε συνδυασμό με διαχειρίσιμο πληθωρισμό που θα μπορούσε να διαρκέσει έως το 2023. Όμως, ο πεισματικά υψηλός πληθωρισμός και μια σειρά πιθανών επιπτώσεων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θόλωσαν αυτήν την εικόνα.

Οι κίνδυνοι εμφανίστηκαν την Τετάρτη, όταν η JP Morgan σημείωσε μείωση κερδών 42% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, λόγω του αυξημένου κόστους επισφαλών δανείων και της αναταραχής που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως τα στελέχη της JP Morgan κδεν προέβλεπαν ύφεση, αλλά η επιδείνωση στις τιμές λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της Covid, καθώς και οι ενέργειες της Fed, αλλάζουν το μακροοικονομικό τοπίο.