Δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στις 9 Νοεμβρίου αποφάσισε η Καταλωνία

Δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στις 9 Νοεμβρίου αποφάσισε η Καταλωνία

Αψηφώντας τη Μαδρίτη, ο πρόεδρος της πλουσιότερης περιφέρειας της Ισπανίας υπέγραψε το διάταγμα - Αναμένεται προσφυγή στο συνταγματικό δικαστήριο από την κυβέρνηση Ραχόι.

Ένα βήμα πιο κοντά στο δημοψήφισμα για την πολυπόθητη ανεξαρτησία της από τη Μαδρίτη βρίσκεται η Καταλωνία, αφού ο πρόεδρος της ισπανικής περιφέρειας, Αρτούρ Μας υπέγραψε σήμερα διάταγμα για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος στις 9 Νοεμβρίου.

Το δημοψήφισμα θα κρίνει εάν η πλούσια αυτή επαρχία της Ισπανίας θα αποσχιστεί από το υπόλοιπο κράτος, αψηφώντας την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι που θέλει να το εμποδίσει.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, η ισπανική κυβέρνηση αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως τη Δευτέρα για να αποφασίσει την προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον του δημοψηφίσματος, το οποίο, σύμφωνα με την ίδια, παραβιάζει το Σύνταγμα της χώρας. Η προσφυγή θα αναστείλει αμέσως την ισχύ του διατάγματος για τη διαβούλευση εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα ακυρώσει το διάταγμα και τον καταλανικό νόμο βάσει του οποίου εκδόθηκε.

«Αυτό το δημοψήφισμα δεν θα διεξαχθεί επειδή είναι αντισυνταγματικό», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, η Σοράγια Σάενς ντε Σανταμαρία, στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου. «Επαφίεται σε όλους τους Ισπανούς να αποφασίσουν τι είναι η Ισπανία και πώς οργανώνεται» και «κανείς δεν είναι πάνω από την κυρίαρχη βούληση του ισπανικού λαού».

Διαβάστε ακόμη: Μπορεί η ενωμένη Ευρώπη να αντέξει τον «πυρετό» της αυτονομίας;

Η «μάχη» για την ανεξαρτησία ξεκίνησε στην Καταλωνία -μια περιοχή με 7,5 εκατ. άνθρωποι στη βορειοανατολική Ισπανία- όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο τροποποίησε, το 2010, το καθεστώς της αυτονομίας της, αποσύροντας την αναγνώριση του καταλανικού «έθνους».

Όταν η Μαδρίτη αρνήθηκε το 2012 θα αποδώσει στην Καταλωνία μεγαλύτερη αυτονομία στην είσπραξη και διαχείριση των φόρων, ο Αρτούρ Μας δεσμεύτηκε να διοργανώσει αυτή τη διαβούλευση.

«Θέλουμε να ψηφίσουμε», είπε, μετά την επίσημη υπογραφή του διατάγματος στο μέγαρο της Generalitat, της καταλανικής κυβέρνησης. Απηχούσε το σλόγκαν των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας οι οποίοι διαδήλωσαν για άλλη μια φορά κατά εκατοντάδες χιλιάδες στη Βαρκελώνη στις 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα της Καταλωνίας.

«Λυπούμαστε πολύ για την πρωτοβουλία του προέδρου της Generalitat και θεωρούμε πως είναι λάθος: διασπά την καταλανική κοινωνία, διαιρεί τους Καταλανούς και τους απομακρύνει από την Ευρώπη», απάντησε η αντιπρόεδρος Σάινς ντε Σανταμαρία.