Δημοψήφισμα για τη μοναρχία ζητούν οι περισσότεροι Ισπανοί

Δημοψήφισμα για τη μοναρχία ζητούν οι περισσότεροι Ισπανοί

Μια εβδομάδα μετά την παραίτηση του βασιλιά Χουάν Κάρλος, πυκνώνουν οι φωνές κατά της μοναρχίας.

Η πλειοψηφία των Ισπανών επιθυμεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το μέλλον της ισπανικής μοναρχίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα El Pais, μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του βασιλιά Χουάν Κάρλος από το θρόνο.

Το 62% των ερωτηθέντων πιστεύει πως θα πρέπει να οργανωθεί «κάποια στιγμή» ένα δημοψήφισμα για να αποφασίσουν οι πολίτες αν η Ισπανία πρέπει να παραμείνει μια μοναρχία ή να ξαναγίνει δημοκρατία, σύμφωνα με την έρευνα αυτή του ινστιτούτου Metroscopia, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσα στις ημέρες που ακολούθησαν την ανακοίνωση της παραίτησης.

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση, στις 2 Ιουνίου, δεκάδες χιλιάδες αντίπαλοι της μοναρχίας διαδήλωσαν παντού στην Ισπανία ζητώντας να διεξαχθεί δημοψήφισμα και να εγκαθιδρυθεί μια τρίτη δημοκρατία.

Ο 46χρονος διάδοχος, πρίγκιπας Φελίπε, αναμένεται ότι θα ορκιστεί βασιλιάς μέσα στις επόμενες ημέρες -πιθανον στις 19 Ιουνίου- ενώπιον των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου. Προηγουμένως η Βουλή και μετά η Γερουσία θα ψηφίσουν ένα νόμο που θα επιτρέπει την παραίτηση του Χουάν Κάρλος.

Δεν υπάρχει αμφιβολία για την έκβαση της ψηφοφορίας αυτής, καθώς τα κόμματα που υποστηρίζουν τη μοναρχία, κυρίως το δεξιό Λαϊκό Κόμμα, που κυβερνά την Ισπανία, και το σοσιαλιστικό κόμμα, πρώτη δύναμη της αντιπολίτευσης, συγκεντρώνουν άνω του 80% των εδρών στο κοινοβούλιο που αναδείχθηκε από τις εκλογές του 2011.

Ωστόσο στη διάρκεια αυτών των τριών ετών, η οικονομική κρίση και τα σκάνδαλα που κηλίδωσαν το τέλος της βασιλείας του Χουάν Κάρλος, έχουν μειώσει σημαντικά τη δημοτικότητά του και η μοναρχία δεν έχει ξεφύγει από τη γενική απώλεια εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς.

Αν οργανωνόταν δημοψήφισμα, 49% των Ισπανών θα επέλεγαν τη μοναρχία με τον 46χρονο πρίγκιπα διάδοχο Φελίπε για βασιλιά, έναντι 36% οι οποίοι δηλώνουν πως τάσσονται υπέρ της δημοκρατίας, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Η δεύτερη ισπανική δημοκρατία, η οποία είχε ανακηρυχθεί τον Απρίλιο του 1931, είχε σαρωθεί το 1939 από τη δικτατορία του Φρανθίσκο Φράνκο, έπειτα από τρία χρόνια εμφυλίου πολέμου. Η μοναρχία αποκαταστάθηκε μετά το θάνατο του Φράνκο στις 20 Νοεμβρίου 1975.

Η δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα χιλίων προσώπων στις 4 και 5 Ιουνίου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Διαβάστε ακόμη:

«Όχι πια βασιλιάδες» ζητούν χιλιάδες Ισπανοί

Μια «ενωμένη και διαφορετική» Ισπανία θέλει ο πρίγκιπας Φελίπε

Αποχωρεί για τη «νέα γενιά» ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος

Ξεκινά και επίσημα η διαδικασία διαδοχής στην Ισπανία