«Αυτόματες» φορολογικές δηλώσεις: 1,3 εκατ. φορολογούμενοι για αρχή

«Αυτόματες» φορολογικές δηλώσεις: 1,3 εκατ. φορολογούμενοι για αρχή
Photo: pixabay.com
Άρχισε η αποστολή των μηνυμάτων της ΑΑΔΕ. Σε έλεγχο των στοιχείων καλούνται μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Ενημερωτικά μηνύματα σε 1,3 εκατομμύρια φορολογούμενους που έχουν επιλεγεί για την αυτόματη οριστικοποίηση της φορολογικής τους δήλωσης αποστέλλει η ΑΑΔΕ, μέσω email ή ειδοποίησης στην εφαρμογή myAADEapp.

Τα μηνύματα αφορούν μισθωτούς και συνταξιούχους ενώ σχεδιάζεται διεύρυνση της διαδικασίας και σε άλλες κατηγορίες φορολογούμενων.

“Σας ενημερώνουμε ότι έχουμε προβεί σε προσυμπλήρωση της Δήλωσής σας με βάση το σύνολο των στοιχείων, που μέχρι στιγμής είναι στη διάθεσή μας, και υπολογίσαμε τη φορολογική σας υποχρέωση. Εφόσον τα στοιχεία είναι ακριβή και δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία που δεν έχουν προσυμπληρωθεί, δεν χρειάζεται να κάνετε κάποια ενέργεια για την υποβολή της δήλωσής σας, καθώς αυτή θα οριστικοποιηθεί από την υπηρεσία μας, με εσωτερική διαδικασία, την Τρίτη 2.7.2024, μετά τη λήξη της αρχικής προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων. Σε κάθε περίπτωση, εάν επιθυμείτε, μπορείτε να υποβάλετε νωρίτερα τη δήλωσή σας”, αναφέρει μεταξύ άλλων το μήνυμα.

Εφόσον τα στοιχεία δεν είναι ακριβή ή πλήρη, οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να τροποποιήσουν ή/και να συμπληρώσουν τα ορθά στοιχεία και να τα υποβάλουν οι ίδιοι μέχρι την λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης. Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι:

α) Μέχρι την Δευτέρα 1.7.2024 μπορούν να υποβάλλουν αρχική δήλωση

β) Από την Τρίτη 2 Ιουλίου μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, χωρίς κυρώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εφόσον μεταβληθούν τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ θα στείλει ειδοποίηση προκειμένου οι φορολογούμενοι να επισκεφτούν εκ νέου την εφαρμογή, να δουν τα νέα δεδομένα που προκύπτουν για τη φορολογική τους υποχρέωση και αναλόγως να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες.

Σε κάθε περίπτωση μπορούν να ελέγξουν την ορθότητα και πληρότητα των στοιχείων της δήλωσής τους στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), στη διαδρομή “Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > Δήλωση ΦΕΦΠ (Ε1-Ε2-Ε3) > Είσοδος στην εφαρμογή”, επιλέγοντας “Έτος 2024”, με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών.

Στην ίδια διαδρομή μπορούν να δουν τη φορολογική υποχρέωση που θα προσδιοριστεί με βάση τα στοιχεία αυτά, επιλέγοντας “Ενημέρωση Εισοδημάτων-Δαπανών-προεκκαθάρισης φόρου Υπόχρεου” ή “Ενημέρωση Εισοδημάτων-Δαπανών-προεκκαθάρισης φόρου Συζύγου/ΜΣΣ”.

Για διευκρινίσεις λειτουργεί το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ, στο τηλέφωνο (+30) 213 162 1000, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 7.30 έως 17.00.

Σημειώνεται ότι για την καταβολή του φόρου που προσδιορίζεται, για φέτος θα ισχύουν οι 8 μηνιαίες δόσεις ή η εφάπαξ καταβολή έως τέλος Ιουλίου με έκπτωση 3%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: