Δημοσιογραφία υπό απειλή: Οι δέκα δημοσιογράφοι που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο

Δημοσιογραφία υπό απειλή: Οι δέκα δημοσιογράφοι που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο
Προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια αυτοί οι δημοσιογράφοι έχουν θέσει τις ζωές τους σε κίνδυνο.

Οι δημοσιογράφοι εξυπηρετούν το κοινό με το να μιλούν για το τι πραγματικά συμβαίνει στην εξουσία. Δυστυχώς, η εκπλήρωση αυτής της αξιοσημείωτης αποστολής θέτει σε κίνδυνο κάποιους δημοσιογράφους. Για να υπογραμμίσουμε τους κινδύνους που μερικά μέλη του Τύπου, ο οργανισμός One Free Press Coalition, μέλος του οποίου είναι το Fortune, κατέγραφε τους τελευταίους τρεις μήνες τις πιο σημαντικά περιστατικά ελευθερίας του Τύπου παγκοσμίως.

Αυτά είναι τα δέκα πιο επείγοντα παραδείγματα δημοσιογράφων που έχουν φυλακιστεί, έχουν απειληθεί ή αντιμετωπίζουν αδικίες για τη δουλειά τους.

  1. Azory Gwanda

Χώρα: Τανζανία

Ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος εργαζόταν στην Τανζανία και αγνοείται από τις 21 Νοεμβρίου 2017. Πριν την εξαφάνισή του, ο Gwanda ερευνούσε τις μυστηριώδεις δολοφονίες στην κοινότητά του. Η τανζανιανή κυβέρνηση έχει μέχρι σήμερα αποτύχει να ξεκινήσει μια αξιόπιστη έρευνα στην περίπτωσή του.

  1. Jamal Khashoggi

Χώρα: Σαουδική Αραβία

Μήνες μετά τη βίαιη δολοφονία του στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, και παρά τις ανακαλύψεις της CIA που οδηγούσαν στην ανάμειξη του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, δεν έχει υπάρξει μια ανεξάρτητη έρευνα του ΟΗΕ πάνω στο ζήτημα. Εκκλήσεις στον Λευκό Οίκο για την έκδοση αναφορών πληροφοριών δεν έχουν εισακουστεί.

  1. Aasif Sultan 

Χώρα: Ινδία

Ο Aasif Sultan, ένας δημοσιογράφος της Kashmir Narrator, συνελήφθη λόγω «αντικαθεστωτικών» κατηγοριών τον Αύγουστο του 2018. Ο Sultan, ο οποίος έχει προβλήματα υγείας, έχει ανακριθεί κατ’ επανάληψη από την αστυνομία, που του ζητά να αποκαλύψει τις πηγές του.

  1. Claudia Duque

Χώρα: Κολομβία

Η έλλειψη ασφάλειας και προστασίας στην Κολομβία για τους δημοσιογράφους έχει αναγκάσει μερικούς να φύγουν από τη χώρα. Δύο δημοσιογράφοι έφυγαν αφού παρενοχλήθηκαν από αξιωματούχους της κυβέρνησης. Άλλοι, όπως η δημοσιογράφος Claudia Duque, έχουν υποστεί απαγωγή, παράνομη παρακολούθηση, και ψυχολογικά βασανιστήρια για δεκαετίες. Τα δικαστήρια καταδίκασαν τρεις υψηλόβαθμους αξιωματικούς των υπηρεσιών ασφαλείας για βασανιστήρια στην Duque και έθεσαν άλλους οκτώ σε δίκη. Από τον Ιανουάριο του 2019, κανείς δεν εξέτισε ούτε μια μέρα στη φυλακή.

  1. Miguel Mora και Lucía Pineda 

Χώρα: Νικαράγουα

Τον Δεκέμβρη του 2018, η αστυνομία της χώρας πραγματοποίησε έφοδο στον τηλεοπτικό σταθμό 100% Noticias και συνέλαβε τον διευθυντή του σταθμού, Miguel Mora, και την διευθύντρια ειδήσεων, Lucía Pineda. Και οι δύο δημοσιογράφοι παρέμειναν υπό κράτηση για πάνω από πέντε μήνες εξαιτίας «πρόκλησης μίσους και βίας». Ενώ βρίσκονταν στη φυλακή και οι δύο υπέστησαν προβλήματα υγείας και τους αρνήθηκε η επικοινωνία με τους δικηγόρους τους.

  1. Truong Duy Nhat

Χώρα: Βιετνάμ

Ο Truong Duy Nhat, ένας blogger με το χρηματοδοτούμενο από το αμερικανικό κογκρέσο, Radio Free Asia (RFA), εξαφανίστηκε τον Ιανουάριο στην Μπανγκόκ, όπου είχε κάνει αίτηση για να του χορηγηθεί καθεστώς πρόσφυγα. Ο Βιετναμέζος blogger κρατείται αυτή την περίοδο χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε ένα κέντρο κράτησης στο Ανόι. Ο Nhat είχε προηγουμένως καταδικαστεί σε δύο χρόνια φυλάκισης το 2013 εξαιτίας του ότι έκρινε μέσα από το ρεπορτάζ του την κυβέρνηση.

  1. Sevinc Osmanqizi

Χώρα: Αζερμπαϊτζάν

Το κανάλι της χώρας που στηρίζει την κυβέρνηση, το Real TV, παρενόχλησε και προσπάθησε να εκβιάσει την Sevinc Osmanqizi σε αντίποινα για το πολιτικό της ρεπορτάζ. Η Osmanqizi, η οποία ζει σε εξορία στις ΗΠΑ, παρουσιάζει μια τηλεοπτική εκπομπή που καλύπτει την πολιτική σκηνή του Αζερμπαϊτζάν στο YouTube. Το Real TV δημοσιοποίησε ένα ηχητικό μήνυμα από μια ιδιωτική τηλεφωνική συνομιλία της δημοσιογράφου και, σε ένα διαφορετικό τμήμα των ειδήσεων, ένας τηλεοπτικός παρουσιαστής απείλησε να δημοσιεύσει προσωπικές φωτογραφίες της δημοσιογράφου εκτός και αν σταματούσε την μετάδοση της εκπομπής.

  1. Abderrahmane Weddady και Cheikh Ould Jiddou 

Χώρα: Μαυριτανία

Οι bloggers βρίσκονται στη φυλακή από τον Μάρτιο, αφότου κατηγορήθηκαν ότι διακινούσαν ψευδείς ειδήσεις. Και οι δύο μιλούσαν για τη διαφθορά στη Μαυριτανία. Οι αρχές ανέκριναν τους bloggers και κατέσχεσαν τα διαβατήριά τους όπως επίσης και τις κάρτες ταυτοποίησής τους. Και οι δύο κρατούνται στη φυλακή Dar Naim.

  1. Seyoum Tsehaye

Χώρα: Ερυθραία

Ο Seyoum Tsehaye είναι ένας από τους πολλούς δημοσιογράφους της χώρας που συνελήφθη αφότου η κυβέρνηση με συνοπτικές διαδικασίες απαγόρευσε τον ιδιωτικό Τύπο το 2001, σε απάντηση σε κριτική του Προέδρου Ισάια Αφεγουέρκι. Οι αρχές της Ερυθραίας δεν έχουν ποτέ εξηγήσει πού βρίσκεται, την υγεία, ή τη νομική κατάσταση του Seyoum και των άλλων.

  1. Μίνα Καραμήτρου

Χώρα: Ελλάδα

Ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε κάτω από το αμάξι της Μίνας Καραμήτρου, της δημοσιογράφου του αστυνομικού ρεπορτάζ για την ελληνική έκδοση του CNN, τον Μάιο του 2019. Κανείς δεν τραυματίστηκε από την έκρηξη, η οποία έγινε έξω από το σπίτι της δημοσιογράφου. Η Καραμήτρου δήλωσε ότι πιστεύει πως η επίθεση έγινε σχετικά με την κάλυψή της πάνω στην υπόθεση ενός άνδρα που έχει καταδικαστεί σε πολλές ισόβιες ποινές.