Δημοσκόπηση Prorata: Πώς κρίνονται οι πολιτικοί αρχηγοί και τα στελέχη των κομμάτων

Δημοσκόπηση Prorata: Πώς κρίνονται οι πολιτικοί αρχηγοί και τα στελέχη των κομμάτων
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής στη συνέχιση της συζήτησης και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Για την Προστασία της Εργασίας - Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής «Επιθεώρηση Εργασίας» - Κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας - Κύρωση της Σύμβασης 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για το Πλαίσιο Προώθησης της Ασφάλειας και της Υγείας στην Εργασία - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής», Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα πιο δημοφιλή πρόσωπα κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, καταγράφοντας μικρή μείωση της δημοφιλίας του, με το 44% να δηλώνει πως «σίγουρα ή μάλλον συμπαθεί» τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με έρευνα της PRORATA S.A. κατά το διάστημα 1-4 Σεπτεμβρίου 2021.

Ωστόσο είναι η πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2020 που η αντιπάθεια είναι μεγαλύτερη από την συμπάθεια προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού. Ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 34%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με ποσοστό 32%, η Φώφη Γεννηματά με ποσοστό 26%, ο Γιάννης Βαρουφάκης με ποσοστό 23% ενώ τελευταίος σε συμπάθεια μεταξύ των πολιτικών αρχηγών καταγράφεται ο Κυριάκος Βελόπουλος, με το αντίστοιχο ποσοστό να είναι 11%.

Η δημοφιλία των στελεχών

Μεταξύ των προσώπων της κυβέρνησης, ως τα δημοφιλέστερα στο ευρύ κοινό ανεξαρτήτως εκλογικής προτίμησης καταγράφονται ο Νίκος Δένδιας με 69% (ο οποίος συνεχίζει την ανοδική πορεία στις θετικές εντυπώσεις σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση), ο Κυριάκος Πιερρακάκης με 60% ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με 47%, ο Χρήστος Σταϊκούρας και Βασίλης Κικίλιας με 39%, ενώ μεταξύ των προσώπων της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως τα δημοφιλέστερα στο ευρύ κοινό αναδεικνύονται ο Ανδρέας Ξανθός με 50%, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 46% και η Έφη Αχτσιόγλου με 43%.

Ανασχηματισμός

Η πλειοψηφία (45%) δηλώνει ότι ο πρόσφατος ανασχηματισμός ούτε θα βελτιώσει ούτε θα χειροτερέψει την λειτουργία της κυβέρνησης, το 38% πιστεύει ότι θα χειροτερέψει την λειτουργία της και μόλις το 14% ότι θα βελτιώσει τη λειτουργία της κυβέρνησης. Η αντίληψη που κυριαρχεί ως προς τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι ότι κινούνται προς την λάθος κατεύθυνση.

Η υπόθεση Αποστολάκη

Σε ό,τι αφορά στη μη αποδοχή του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας από τον Ευάγγελο Αποστολάκη η άποψη που επικρατεί (48%) είναι ότι δεν δέχθηκε λόγω πιέσεων της τελευταίας στιγμής από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η πλειοψηφία (52%) συμφωνεί με την απόφαση του κ. Αποστολάκη να μην αποδεχθεί την πρόταση υπουργοποίησης.