Δίνει ο Μασκ το Starlink ίντερνετ στους Ρώσους στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας;

Δίνει ο Μασκ το Starlink ίντερνετ στους Ρώσους στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας;
ANKARA, TURKIYE - NOVEMBER 7: In this photo illustration, logo of 'xAI' is displayed on a mobile phone screen near Elon Musk's photo in Ankara, Turkiye on November 7, 2023. Muhammed Selim Korkutata / Anadolu (Photo by Muhammed Selim Korkutata / ANADOLU / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Η Ρωσία χρησιμοποιεί χιλιάδες συστήματα Starlink του Μασκ στον πόλεμο, λέει ο Ουκρανός στρατηγός  

Ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα της Ουκρανίας στον πόλεμο κατά της Ρωσίας διαβρώνει σύμφωνα με τη Wall Street Journal o Ελον Μασκ. Όπως επισημαίνει ο ανώτατος Ουκρανός αξιωματικός Kyrylo Budanov, οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τα χιλιάδες δορυφορικά τερματικά του δικτύου Starlink και ότι το ίντερνετ του Musk προσφέρεται στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας για «αρκετό καιρό».

Τα σχόλια του Budanov υποδηλώνουν λοιπόν ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το ίντερνετ Starlink, προϊόν της εταιρείας SpaceX του Elon Musk, σε κλίμακα τέτοια που θα μπορούσε να της δώσει σημαντικό πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας είπε πέρυσι ότι περίπου 42.000 τερματικοί σταθμοί χρησιμοποιήθηκαν από τον στρατό της, τα νοσοκομεία, τις επιχειρήσεις και τις οργανώσεις παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το Starlink, το οποίο είναι πιο ασφαλές από τα σήματα κυψέλης ή ραδιοφώνου, θεωρείται τόσο ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις της Ουκρανίας, που το αμερικανικό Πεντάγωνο συνήψε συμφωνία με τη SpaceX πέρυσι για να επιτραπεί σε αυτό η πρόσβαση των δυνάμεων του Κιέβου. Μέχρι στιγμής, οι ρωσικές δυνάμεις δεν είχαν παρόμοιο σύστημα επικοινωνιών.

Σε αυτό το πλαίσιο, λέει η Wall Street Journal, ρωσικές εταιρείες αγοράζουν τα τερματικά από μεσάζοντες και παραδίδουν εξοπλισμό στη Ρωσία μέσω γειτονικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.  «Είναι μια ανοιχτή αγορά», είπε ο Budanov, ο οποίος είναι επικεφαλής της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας, γνωστή ως HUR. Αρκεί αναζήτηση για τερματικά Starlink στη ρωσική μηχανή αναζήτησης Yandex.ru. 

Η SpaceX, η οποία δεν θέλει να παρέχει συνδέσεις σε χώρες όπου οι ρυθμιστικές αρχές δεν το επιτρέπουν, ασκεί σημαντικό έλεγχο σχετικά με το πού προσφέρει υπηρεσίες και πού όχι. Ο Budanov είπε ότι η υπηρεσία Starlink εργάζεται σε κατεχόμενα εδάφη για «αρκετό καιρό», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ερωτηθείς αν το γνωρίζει από προσωπική εμπειρία, απάντησε: «Φυσικά». Οι μονάδες HUR συχνά εργάζονται πίσω από τις γραμμές του εχθρού. Των αναφορών για τη χρήση του Starlink από τη Ρωσία προηγήθηκαν σχόλια του Μασκ κατά της βοήθειας στην Ουκρανία.

ΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: