Δύο δισ. δολάρια πετρελαϊκών εσόδων έχει χάσει από τον Μάιο το Ιράν εξαιτίας της πολιτικής των ΗΠΑ

Δύο δισ. δολάρια πετρελαϊκών εσόδων έχει χάσει από τον Μάιο το Ιράν εξαιτίας της πολιτικής των ΗΠΑ
epa07140647 Iranians walk over a banner depicting US dollar banknotes during an anti-US demonstration marking the 39th anniversary of US Embassy takeover, in front of the former US embassy in Tehran, Iran, 04 November 2018. Media reported that Thousands of protesters chanting 'Death to America' gathered at the former US embassy in Tehran to mark the 39th anniversary of the start of the Iran hostage crisis. Iranian students occupied the embassy on 04 November 1979 after the USA granted permission to the late Iranian Shah to be hospitalized in the States. Over 50 US diplomats and guards were held hostage by students for 444 days. US President Donald J. Trump's administration announced on 02 November 2018, that it will reimpose sanctions against Iran that had been waived under the 2015 Iran nuclear deal (the Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA). The US sanctions will take effect on 05 November 2018, covering Iran's shipping, financial and energy sectors. In 2015, five nations, including the United States, worked out a deal with the Middle Eastern country that withdrew the sanctions, one of former US President Barack Obama's biggest diplomatic achievements. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Καθώς τίθενται σε ισχύ οι αμερικανικές κυρώσεις, ο Τζον Μπόλτον παρουσιάζει το αμερικανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο ως «στρατηγική εναλλακτική λύση».

Το Ιράν έχει χάσει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε πετρελαϊκά έσοδα από τον Μάιο όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους ο Μπράιαν Χουκ, ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το Ιράν.

«Έχουμε πάρει 1 εκατ. βαρέλια (πετρελαίου) από την αγορά και αυτό από μόνο του θα μειώσει τα πετρελαϊκά έσοδα του ιρανικού καθεστώτος κατά 2 δισ. δολάρια», είπε.

Την ίδια ώρα ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου επί θεμάτων ασφαλείας, Τζον Μπόλτον, σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, δήλωνε πως το πετρέλαιο και φυσικό αέριο που παράγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «η στρατηγική εναλλακτική λύση» στις πωλήσεις της Ρωσίας τόσο στην Ευρώπη όσο και στην περιοχή του Ειρηνικού.

Απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει το ενδεχόμενο η Κίνα να αγοράσει πετρέλαιο από τις ΗΠΑ μετά την επιβολή των κυρώσεων στο Ιράν, ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου είπε: «Νομίζω ότι υπάρχουν ευρείες δυνατότητες. Οι εξαγωγές αμερικανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν κολοσσιαίες προοπτικές. Είναι μια στρατηγική εναλλακτική λύση για τους Ευρωπαίους που αγοράζουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο από την Ρωσία. Αυτή μπορεί να είναι και η στρατηγική εναλλακτική λύση και για τις χώρες της Άπω Ανατολής».

Ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου είπε επίσης ότι «οι κινεζικές τράπεζες έπαψαν να κάνουν συναλλαγές με το Ιράν, επειδή προτιμούν να κάνουν δουλειές με τις ΗΠΑ. Αυτό αφορά και άλλες οικονομικές δραστηριότητες της Κίνας. Η οικονομική ισχύς των ΗΠΑ ασκεί τεράστια επίδραση την οποία αξιοποιεί ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις 8 Αυγούστου ανακοίνωσε ότι η ΗΠΑ αποχωρούν από την Συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που είχε υπογραφεί το 2015, η οποία περιόριζε την Τεχεράνη ως προς τις πυρηνικές της έρευνες, με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των μονομερών κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ και της ΕΕ. Ο Τραμπ δεν υποσχέθηκε απλώς ότι θα επαναφέρει τις προηγούμενες κυρώσεις, αλλά ότι θα εισάγει νέες, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε σε σχέση με αυτό, την πρόθεση της Ουάσιγκτον να μηδενίσει τα έσοδα του Ιράν από τις εξαγωγές πετρελαίου.

Το πρώτο μέρος των κυρώσεων τέθηκε σε ισχύ την νύχτα της 7ης Αυγούστου. Οι κυρώσεις αυτές έθιξαν τους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας, το εμπόριο χρυσού και μετάλλων. Οι υπόλοιπες κυρώσεις αφορούν τον πετρελαϊκό τομέα και τέθηκαν σε ισχύ σήμερα, 5 Νοεμβρίου.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή κυρώσεων σε περισσότερα από 700 νομικά και φυσικά πρόσωπα, στα οποία περιλαμβάνονται ο ιρανικός αερομεταφορέας Iran Air, η κρατική ναυτιλιακή εταιρεία του Ιράν, και 50 ιρανικές τράπεζες με τα υποκαταστήματα τους.